Анализа: Јер кад Турци одреше кесу...!

Турска Суперлига је током летњег прелазног рока била међу најактивнијима у Европи. Око 130 играча потписали су уговоре, а на појачања потрошено више од 50 милиона евра!

Фудбал 09.08.2015 | 14:00
Анализа: Јер кад Турци одреше кесу...!

Турски клубови баш су се "отворили" овог лета. У досадашњем току прелазног рока потрошили су више од 50 милиона евра, а највише новца "искеширао" је истанбулски Фенербахче.

"Жути канаринци" су за појачања платили 32,18 милиона евра, више него сви остали клубови Суперлиге заједно.

Занимљиво је да ће наредне сезоне у турским клубовима играти велики број познатих имена. У редове турских клубова стигли су између осталог и Робин ван Перси, Лукас Подолски, Самјуел Ето, Луис Нани, Марио Суарез, Рикардо Кварежма…

Актуелни првак Турске Галатасарај, који је већ у саставу имао квалитетне играче попут Веслија Снајдера, Фернанда Муслере или Фелипа Мелоа довео је и немачког репрезентативца Лукаса Подолског. Галатасарај за овај трансфер Арсеналу ће платити 2,5 милиона евра. Осим Подолског, шампион је ангажовао још пет играча, и укупно потрошио четири милиона евра.

Вицешампион Фенербахче довео је осам играча, између осталих и Робина ван Персија, Луиса Нанија, а и Жозефа де Соузу, Симона Кјера, Жозеа Фернандаоа, најбољег голгетера претходне сезоне у Турској.

"Трећи великан" Суперлиге Бешикташ је, такође, био веома активан током прелазног рока. "Црно-бели" након што су продали Дембу Ба, позајмили су немачког репрезентативца Марија Гомеза, а вратио се и Португалац Рикардо Кварежма. Истанбулски клуб је довео укупно шест играча, а потрошио је 8,25 милиона евра.

И Трабзонспор је добро пословао овог лета. Њихов најистакнутији трансфери су били Стефан Мбија и Луис Педро Каванда. "Бордо-плави" су довели укупно пет нових играча за шта су издвојили 6,25 милиона евра.

Нови Суперлигаш Анталијаспор је апсолутно највише привукао медијску пажњу са трансфером Камерунца Самјуела Етоа. Они су преговарали и са Роналдињом, али тај трансфер је пропао. Анталијаспор овог лета купио је чак 12 фудбалера.

Између осталог, Балканци су опет били "мета" турских Суперлигаша. Бивши играч сарајевског Жељезничара Јосип Квесић прешао је у Анталијаспор, као и Дејан Лазаревић из Кјева, Авдија Вршајевић из Хајдука у Османлиспор, Душко Тошић из Генчлербирлигија у Бешикташ, а Милан Лукач из Партизана у Акхисару.

Коментари / 0

Оставите коментар