БиХ спремна за долазак миграната

Због подизања ограде на граници Србије и Мађарске органи БиХ очекују могућност прилива илегалних миграната с Блиског истока према ЕУ, упозорили су из Граничне полиције БиХ.

Босна и Херцеговина 31.07.2015 | 12:50
БиХ спремна за долазак миграната

Према ријечима Радише Самарџије, начелник Кабинета директора Граничне полиције БиХ, потенцијална опасност постоји од доласка миграната из сусједних земаља, посебно из Србије и Македоније.

"То се односи на намјераване акције надлежних тијела у Мађарској односно постављање ограде на граници са Србијом како би се зауставио илегалан улазак миграната. С тим у вези ГП редовно прати стање илегалних миграција као и стање на граници с Републиком Србијом", навео је Самарџија у писаном одговору.

Додао је да се праћење стања на граници са Србијом посебно односи на идентификацију мјеста погодних за илегалан прелазак државне границе, као и лица која би се могла довести у везу с илегалним пребацивањем миграната.

"Пратимо и могућа превозна средства која се могу користити за те намјене, кориштење фалсификованих докумената за илегалан прелазак државне границе и слично", навео је он.

Према подацима које је изнио, досад подаци о илегалним мигрантима нису забрињавајући, а евентуалне промјене након изградње ограде у Мађарској треба пратити. Мигратни још бирају руту кроз Србију, а ефекат на БиХ остаје да се види.

Он је истакао да је до подизања ограде у илегалном преласку границе с БиХ регистровано 75 лица, од чега се 19 лица односи на границу са Србијом.

"Поред држављана сусједних земаља, евидентирани су и држављани Албаније, Турске, Ирака, Авганистана, Кине, Пакистана, носиоци исправа с ознаком Републике Косово, као и четири лица с неутврђеним држављанством", навео је Самарџија.

Додао је да ти подаци не одударају од статистичких показатеља из претходних година, те да досад БиХ није била изложена масовном приливу илегалних имиграната, попут масовних миграција с којима се суочава Србија.

Бакир Даутбашић, секретар Министарства безбједности БиХ, истиче да дизање ограде није у складу с најбољим праксама и стандардима Европе, али да се ради о проблему који у сваком тренутку може ескалирати.

"Наше службе - Гранична полиција, Центар за странце, ентитетске полиције - прате ситуацију на граници, мада су миграције, када су масовне, појава која се тешко може контролисати, али посљедњих пет-шест година урадили смо стварно добар посао", рекао је Даутбашић.

Додао је да је потписан Споразум о реадмисији са Србијом, који омогућава брзо враћање миграната затечених при илегалном преласку Дрине.

"Морамо знати да је Мигрантски центар у Бањи Ковиљачи два километра ваздушне линије од Дрине. Не треба глумити лажну скромност, треба рећи да ми сада убиремо плодове напорног рада у претходним годинама и зато је БиХ, по мом мишљењу, досад избјегла веће таласе миграната", рекао је Даутбашић.

Извор: Независне новине

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

каро

31.07.2015 10:57

Добро дошли у Федерацију БиХ , ми смо увијек били гостољубиви , а и сами смо мучили исту муку . Зато бујрум , ђе чељад није бијесна , ни кућа није тијесна !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор

31.07.2015 11:00

Ма БиХ је спремна за све.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маx

31.07.2015 11:04

Казу да у Кинеској армији 10 000 000 људи има ВЕС ратно војни заробљеник који се у слуцају рата одмах предају !Сад ти храни толике људе ?! Ово ми лици на тај сценарио ?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГАСТАРБАЈТЕР

31.07.2015 11:33

СВЕ ЈЕ ЈАСНО КАО ДАН... ВИ СРБИ, СЛАВЕНСКИ МУСЛИМАНИ АЛИЈАС БОШЊАЦИ И ХРВАТИ ПРАВАЦ У ЕУ И НЕ ВРАЦАЈТЕ СЕ ВИСЕ И ТО НИ СЛУЧАЈНО - ЗАПАДНИ БАЛКАН ИЛИ ЈУГОИСТОЧНА ЕВРОПА ЈЕ ОДЛИЦАН ПРОСТОР ЗА НАСЕЉАВАЊЕ ОНИХ ШТО НА ПУТ КРЕЋУ ИЗ АФРИКЕ, СРЕДЊЕГ И ДАЛЕКОГ ИСТОКА... ЗЕМЉЕ БАЛКАНА ЗА 20 ГОДИНА ИМАЦЕ СТАНОВНИКЕ ЦРНЕ И ЖУТЕ БОЈЕ КОЖЕ И РЈЕШЕНО БАЛКАНСКО ПИТАЊЕ ОВОМ НОВОМ СЕОБОМ НАРОДА.. ШТА БИ НА ОВО РЕКАО ДРУГ ТИТО И КАРДЕЉ И ЂУРО ПУЦАР СТАРИ... ЗБОГ ЧЕГА СЕ ДЕСИ КОЗАРА НЕРЕТВА И СУТЈЕСКА И ЦЕРСКА БИТКА И НА ДРИНИ ЋУПРИЈА И КРЛЕЖА И АНДРИЋ И АНТЕ ПАВЕЛИЦ И ДРАЖА МИХАЈЛОВИЦ И ДИНАСТИЈЕ КАРАДЈОРДЈЕВИЋ И БАН ЈЕЛАЧИЋ И ТУДЈМАН И МИЛОШЕВИЋ ИТД ИТД

Name

пера

31.07.2015 12:07

Отеце нам ови и земљу и посао !Само полако ,то све треба у брод па на пацифицка острва!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ас селамалеyкум

02.08.2015 23:19

Брацо добро досли у Бих.

ОДГОВОРИТЕ