И двије деценије послије рата БиХ пуна мина

Невладина организација (НВО) "Иницијатива преживјелих од мина" подсјећа, поводом пете годишњице ступања на снагу Конвенције о забрани касетне муниције, која се обиљежава 1. августа, да се Босна и Херцеговина још, двије деценије након рата, суочава с негативним утицајем мина, касетне муниције и експлозивних средстава заосталих из рата.

Босна и Херцеговина 31.07.2015 | 12:35
И двије деценије послије рата БиХ пуна мина

Величина мински сумњиве површина још је огромна и превазилази укупну површину Сарајева, Тузле и Зенице.

Нажалост, редукција мински сумњиве површине одвија се вишеструко спорије од динамике планиране државном Стратегијом противминског дјеловања 2009 - 2019, континуирано показујући пад учинка на годишњој основи од пет до 40 одсто, у односу на претходну годину.

За разлику од међународних донатора, БиХ је успјела из државних и локалних извора осигурати једва нешто више од једне трећине планираних средстава за провођење Стратегије противминског дјеловања.

Из "Иницијативе преживјелих од мина" истичу одговорност међународних донатора, који су у потпуности испунили преузете обавезе у финансирању противминских активности.

Међутим, нажалост, надлежне државне институције нису адекватно реаговале на овај проблем, што би довело до тога да сада се може размишљати о реалнијом року за постизање крајњег циља, БиХ без мина, који је планиран за 2019. годину, а који се испоставио као нереалан много година раније.

Позивају стога надлежне државне институције да искористе најављену ревизију Стратегије противминског дјеловања 2009 - 2019 која би требала бити окончана до краја године, да направе одржив план како би испуниле преостале обавезе из Конвенције о забрани мина и Конвенције о забрани касетне муниције те да представе ревидирани нови крајњи рок за чишћење преосталих минираних подручја.

Да би се то десило, биће неопходно унаприједити законодавни оквир који регулише ову област, осигурати финансијска средстава за несметано одвијање противминских активности, ефикасније користити постојеће ресурсе, одговорније управљати противминским активностима, као и активније представљати БиХ у глобалном покрету за забрану мина и касетне муниције.

У овом моменту посебно је битна квалитетна припрема ревизије стратегије и учешће надлежног државног министарства као стратешког лидера, који би требао осигурати интегрисање противминских активности у развојне стратегије у другим областима те тако покушати смањити дефиците у финансирању противминских дјелатности.

Такође је битно да БиХ буде заступљена, на што је могуће вишем нивоу, на предстојећој Ревизијској конференцији Конвенције о забрани касетне муниције која ће бити одржана почетком септембра у Дубровнику, као и да презентује планове у постизању крајњег циља другим државама чланицама Конвенције, саопштено је из НВО "Иницијативе преживјелих од мина".

Извор: ФЕНА

Коментари / 0

Оставите коментар