Брзо запослење немогућа мисија

Ако се данас пријавите на биро, шанса да у првој години добијете радно мјесто мања је од 20 одсто.Показала је то најновија анкета о радној снази рађена на 10.598 домаћинстава у БиХ, према којој је око 82 одсто незапослених тражило посао дуже од 12 мјесеци, што је, како истичу њени аутори, посљедица послијератног стања и транзиције економије у нашој земљи.

Босна и Херцеговина 31.07.2015 | 12:48
 Брзо запослење немогућа мисија

Анкета, коју је радила Агенција за статистику БиХ, показала је да је преосталих 18 процената испитаника радно мјесто добило са мање од годину чекања.

Судећи по графици коју је презентовала Агенција, на запослење се најчешће чека између двије и пет година, а слиједи армија оних који су до добијања радног мјеста на бироу провели 61 мјесец или више.

Из Завода за запошљавање РС истичу да просјечна дужина чекања на посао зависи од степена стручне спреме, занимања лица и потребе за одређеним занимањем од стране послодавца.

Како истичу, када је ријеч о седмом степену стручне спреме (ВСС), на посао најдуже чекају професори филозофије и социологије, професори географије, дипломирани новинари, библиотекари и инжењери менаџмента.

"У оквиру четвртог степена стручне спреме најдуже на посао чекају металурзи и минералози са просјечном дужином чекања око шест година, затим хемијски техничари - пет година, те финансијски радници и економски техничари - четири године и осам мјесеци", наводи Ведрана Милинковић, виши стручни сарадник за информисање и односе са јавношћу у Заводу за запошљавање РС.

Према њеним ријечима, када је ријеч о трећем степену стручне спреме, најспорије се запошљавају такође металурзи и минералози, са просјечном дужином чекања око седам година.

Студентски лидери сматрају ове податке забрињавајућим, те истичу да је потребно предузети одређене кораке како би млади људи по завршетку школовања лакше долазили до извора прихода било у БиХ или иностранству.

"Ми смо говорили о томе да се током комплетног студирања уведе пракса за студенте, како би били оспособљени за рад одмах по завршетку факултета. То би довело до укидања приправничког стажа, поготово за техничке факултете. Постоји доста фирми из иностранства које нуде посао нашим студентима, али траже три-четири године искуства", казао је Боривој Обрадовић, предсједник Уније студената РС.

Како је додао, увођењем практичне наставе и укидањем приправничког стажа смањио би се степен незапослености младих људи.Руководиоци удружења незапослених нису задовољни ефикасношћу завода и служби за запошљавање у БиХ.

"Биро постоји само ради администрације и ни за шта више.То је ваљда свакоме јасно. Још нико није почео да размишља о економији у БиХ. Ми не знамо шта нам се препоручује, чиме да почнемо да се бавимо како бисмо преживјели. Зато тражимо и преклињемо да се нешто уради, да имамо од чега да живимо", поручио је Славко Чамбер, предсједник Удружења незапослених Бањалука.

Иначе, према посљедњим доступним подацима, посао у БиХ тражи више од 537.000 грађана.

Извор: Независне

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Ретро

31.07.2015 06:20

"Филозофи и социолози, професори географије, дипломирани новинари, библиотекари" Ни на западу нико од њих не добија послове, вец иду у МцДонналдс, КФЦ, Бургер Кинг...итд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бједа

31.07.2015 06:36

Каква транзиција.Све се прво опљацка па се онда као приватизује.Немозе Алибаба водити дрзаву,то воде патриоте а код нас их нема.Боље умјесто Бироа отворити посредницке агенције за одлазак у иностранство.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неба

31.07.2015 06:39

Није то посљедица послијератног стања и транзиције, вец корупције и непотизма

ОДГОВОРИТЕ
Name

иван*иц

31.07.2015 06:55

Све мање људи на бироу,знаци да идемо напријед у понор лазирањем статистике,као и грци,који су исто давали лазне податке

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реал

31.07.2015 07:38

Па кад Милетов син нема посла, шта онда траже ови без штела и веза?

ОДГОВОРИТЕ
Name

драган

31.07.2015 07:44

Тако нам је кад у дрзавној слузби раде дебили и полуписмени са приватним факултетима. Разноразни менадзери - економисти. Врхунац је да науче предговор из књиге и препису семинарски. Земљо отвори се

ОДГОВОРИТЕ
Name

зока

31.07.2015 08:10

Слазем се са Драганом. То је рак рана друства. Високо образовање је потпуно девалвирано и препустено приватним газдама факултета да врсе легализовану продају диплома. Бивси магационери, камиондзије и сверцери. Такви заузимају мјеста онима који су на вриједан и марљив начин досли до дипломе. Под хитно их позатварат ако има имало правне дрзаве.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Синнy Боy

31.07.2015 08:37

Ајд да се не лажемо,у свим струкама,а поготово ВСС,на посао најдуже чекају они који нису чланови СНСДа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боле борик

31.07.2015 09:46

Прије цете добити седмицу на Лото у Србији него да вас биро рада из Бањалуке запосли,ако сте у видецим партијама и имате купљене дипломе,сансе су за вас несто веце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

горан

31.07.2015 09:58

Узмите породице политицки освјестених градјана Српске и Федерације па цете видјети да је запосленост унутар њихових кланова око 300% сто говори да ови статистицари немају појма, а да запосленост расте те да убрзано стиземо Свицу и Луксембург

ОДГОВОРИТЕ