Вакцина против рака у септембру у Србији?

Министар здравља Србије Златибор Лончар на питање када ће стићи кубанска вакцина за љечење рака плућа у Србији, одговорио је да се у наредних седам до 15 дана очекује изјашњавање кубанске стране о
међудржавном споразуму који треба да се потпише.

Србија 31.07.2015 | 07:30
Вакцина против рака у септембру у Србији?

"Чим потпишемо тај споразум, улазимо у процедуру за два лијека, вакцину за рак плућа и дијабетично стопало. Кубанска страна нам је послала протоколе и информације како бисмо се спремили.

Ако потпишемо споразум у догледно вријеме, мислим да у септембру можемо да очекујемо да та вакцина и лијек буду у Србији" рекао је Лончар.

Лончар је истакао да је Фонду за лијечење дјеце у иностранству 10. јула било око 3,7 милијарди динара, док је на девизном рачуну било нешто више од 17.000 евра, указујући да је до сада упућен 41 захтјев за лијечење.

"Поступак је завршен за десеторо деце, три захтјева су одбијена због неодговарајуће документације, а остали су у фази разматрања и већи дио ће бити одобрен, рекао је Лончар одговарајући на питање посланице Нове Србије Дубравке Филиповски.

Он је додао да је од 15 захтјева за дијагностку 12 већ послато и дијагностика је урађена, а један поступак у току.

Одговарајући на питање о зрачењу пацијената обољелих од малигних болести, Лончар је изразио наду да ће у Каменици акцелератори бити инсталирани до Нове године и да је у току набавка још четири апарата - два за Ниш, један за Крагујевац и један за Београд.

Извор: Агенције

Коментари / 0

Оставите коментар