Видео: Пет деценија касније - да ли је био гол?!

На данашњи дан пре 49 година Енглеска је постала шампион света након што је у финалу победила Немачку 4:2. Али, и дан данас се не може са потпуном сигурношћу рећи ли је трећи гол Енглеске био гол.

Фудбал 30.07.2015 | 23:45
Видео: Пет деценија касније - да ли је био гол?!

На улазу стадиона Вембли у Лондону дочекује вас дрвена пречка. Није то било која пречка. То је она пречка из финала Светског првенства 1966. године, која је Енглезима донела трофеј.

Један од најспорнијих голова у историји фудбала на мечу Енглеска - Западна Немачка (4:2).

Џеф Хрст је постигао хет-трик (једини у историји финала светских првенстава), а трећи гол и данас изазива недоумице. Да ли је то уопште био гол?

Та утакмица одиграна је на данашњи дан пре 49 година.

Погледајте спорни тренутак (на 6:07)

Пред 96.000 гледалаца на Вемблију, Енглеска је освојила своју прву и до сада једину титулу светског првака у фудбалу (тешко да ће у догледно време поновити овај успех). Била је то сјајна генерација у којој су били Боби Чарлтон, Боби Мур, Џеф Хрст, Роџер Хант...

На полувремену је било 1:1, а до краја, односно у 90 минута резултат је такође био поравнат - 2:2. Немци, предвођени Фрацом Бекенбауером, изједначили су у финишу утакмице, буквално су секунде делиле Енглезе од победе. Играли су се продужеци, да би Џеф Хрст постигао гол (107. минут). Да ли је?

Лопта се одбила од пречке на гол-линију. Главни судија, Швајцарац Готфрид Дајнст консултовао се са својим помоћником из тадашњег Совјетског савеза Тофиком Бахрамовим (из Азербејџана). Немци су били у шоку и протестовали су, али узалуд...

Модерне технологије омогућиле су деценијама касније да се утврди да то, ипак, није био гол. Лопта није прешла гол-линију.

Немци су потом све снаге бацили у напад, не би ли стигли до новог изједначења, али су кажњени. Боби Мур је дугом лоптом пронашао Хрста који је својим трећим голом (120. минут) донео Енглезима велико славље.

Коментари / 0

Оставите коментар