"Гардијан" о Митру: Дијамант са грубим ивицама!

Енглески лист посветио је очекивано велику пажњу новом нападачу Њукасла, рођеног у Смедереву 1994. Квалитети, слабости, килажа, буран темперамент... Прочитајте анализу Џоната Вилсона.

Фудбал 01.08.2015 | 22:00
"Гардијан" о Митру: Дијамант са грубим ивицама!

"На страну разговори о његовој килажи, необичним фризурама и 'врућој' глави. Њукасл је довео нападача коме је потребно само мало полирања", написао је о Александру Митровићу признати енглески новинар Џонатан Вилсон.

Аутор пет књига о фудбалу, међу којима је најзначајније дело о историји тактике "Обртање пирамиде" (Инвертинг тхе Пyрамид) анализирао је Њукаслову куповину бившег нападача Партизана, назвавши га драгуљем којем је потребна "мрвица" брушења.

С обзиром на то да му је источноевропски фудбал на неки начин и специјалност, Вилсон је посветио значајну пажњу српском нападачу, кога су "свраке" платиле Андерлехту 18 милиона евра.

"За навијаче Њукасла, позитивна Митровићева статистика је то да је постигао 36 голова у две сезоне у Андерлехту. Забрињавајућа статистика је она која каже да је за то време добио два црвена картона и 13 жутих", почео је Британац, описујући снажног центарфора као јаког, експлозивног и талентованог" играча, са дивљом цртом.

"Можда је та црта и природна, с обзиром на то да му је тек 20, али постоје моменти у којима се чини млађим него што јесте", објашњено је.

Ево како је видео Митровића на утакмицама.

"На терену је чврст, страствен, посвећен и није му страна контроверза. Ван терена често делује да је на некој врсти стенд-бај програма. Хода споро, разговара споро и проводи већи део ванфудбалског времена са породицом, својом девојком Кристином или гледајући ТВ".

Било је речи и о његовим фризурама и поређењима са аутодеструктивним Балотелијем.

"Његове редовне промене необичних фризура не би требало да наведу на закључак да је он нека врста хвалисавца или плејбоја. Поредили су га од старта каријере са Балотелијом, али он те паралеле одбија. 'Балотели ми није узор', оградио се од Италијана Митровић. 'Волим га као играча и мислим да је веома талентован. Могао би да буде на самом врху, али мој стил игре нема никакве везе са њим".

"Гардијан" је, са друге стране, написао и ко јесу узори перспективном Србину.

"То би пре Балотелија могли да буду Дидије Дрогба или Дијего Коста. Он трчи, погађа, брани свој гол. Страствен је и тимски је играч. 'Хоћу да играм на такав начин', одговорио је Митровић када су га питали за шпански стил игре".

Посебну пажњу аутора изазвала је Митровићева физичка спрема и проблеми са килограмима (и преоштрим критикама због тога) кроз које је пролазио у Андерлехту.

"Његов напор сигурно неће бити доведен у питање. Митровићев кондициони тренер Андреја Милутиновић, који је радио прошле сезоне са играчима Интера, описује га као једног од најпрофесионалнијих играча са којима је радио. Рекао је да Митровић никада није закаснио на тренинг и да је имао сопствени програм којег се придржавао ван тимских тренинга".

Са друге стране...

"Упркос томе, било је периода и када је Митровић оптуживан да је дозволио себи вишак килограма. Испоставило се да је то била последица кухиње његове мајке. После тога је, наводно, тежи него што је отишао стигао и у Андерлехт, после паузе због утакмица репрезентација. Речено је да је то узроковало превише пице у оброцима. Када је стигао у клуб, заменио је то са природним шејковима, увео у исхрану више рибе и покушао да не једе касно, да би задржао низак ниво масти у организму. Чињеница је, додуше, што је и сам признао, да водли да једе и да је, упркос свим својим напорима у теретани, неко ко лако 'набаци' килограме".

Толико о исхрани. Енглески лист осврнуо се и на успехе и посвећеност младог, а већ трофејног нападача (шампион Србије 2013, шампион Белгије 2014, шампион Европе у узрасту до 19 година 2013).

"Оставимо храну по страну. Постоји и јединствени став свих о Митровићу - да јако воли да победи. Та његова особина можда је и најуочљивија била на Европском првенству за играче до 19 година 2013, када је Србија у финалу победила Француску и када је био именован најбољим играчем турнира. 'Јако је посвећен екипи', рекао је његов тадашњи тренер Љубинко Друловић. 'Да ли сте га видели у финалу, када се вратио у наш казнени простор када су Французи нападали? То се није догодило при прекиду, већ током отворене игре. Он је тимски играч. Он воли да победи. Чак и критикује неке играче зато што не обављају своје обавезе у одбрани. Једном је чак и рекао: ' Ако још једном не будеш пратио свог штопера - доћи ћу и пребићу те, разумеш?!".

Вилсон је, са друге стране, истакао још једну важну особину сјајног нападача - несмотреност.

"Уз победнички карактер, он поседује и непромишљеност и 'врућу главу', која га може довести у невољу. Митровић је прошлог децембра постигао гол против Борусије Дортмунд и славио га ставивши језик између кажипрста и средњег прста, формиравши на тај начин гестикулацију која је била широко крикована због сексуалне конотације. 'То је лична ствар и нећу да причам о томе, али није у питању оно што они мисле. Требало би да ме питају о томе и сада, када ме нису питали и када су ме већ оптужили, нећу да причам о томе"

"Потом је било сугерисано да је Митровић заправо гестикулирао 'сечу' језика својих критичара. Није их било много. Стекао се утисак да га белгијски новинари посматрају са позитивним емоцијама, као велико, симпатично дете, које понекад уради нешто помало лудо".

Гардијан је, за стварање потпуне слике о "Митру", донео читаоцима и епизоду у којој су актери били и још један српски играч и Златан Ибрахимовић.

"У другој утакмици Лиге шампиона, против Пари Сен Жермена, Митровић и његов саиграч Лука Миливојевић ушли су у обрачун са Златаном Ибрахимовићем. 'Псовао нас је на српском' подсетио је Митровић. 'Шта је мислио да ћемо да урадимо? Да одступимо?'"

Закључујући, Вилсон констатује да је Митровић и даље далеко од "готовог производа", али да поседује велики материјал за обрађивање.

"Узмицање је нешто што Митровић никада није била његова особина. Он је агресиван и самопоуздан. Он је неко ко ради свирепо напорно, па чак и ако понекад једе мало више него што би требало. Има и физичке и техничке способности... Па шта ако са 20 година 'набаци' који килограм? Много важније од тога је то да је одлучан и да је у победничкој позицији".

Коментари / 0

Оставите коментар