Анализа: Евро Партизан разбио Стеауу, али остао без побједе!

Мирише на европску јесен! Црно-бели после одличне игре повели голом Вулићевића, али Варела поставио коначан резултат - 1:1.

Фудбал 31.07.2015 | 00:15
Анализа: Евро Партизан разбио Стеауу, али остао без побједе!

Партизан није победио. А морао је. Наредне седмице неће морати, али неће смети ни да прими гол. После утакмице у којој је био бољи остао је без одговарајуће награде, а после оне у којој ће сачекати лошијег од себе можда ће обезбедити бар 5.400.000 евра и минимум пласман у групну фазу Лиге шампиона, иако је игром против Стеауе наговестио да има квалитет и за групну фазу Лиге шампиона – 1:1

У утакмици у којој је надиграо славни румунски тим, а Андрија Живковић држао фудбалски час - нажалост пред празним амфитеатром Националне арене - најбољи тим Србије има добар резултат. Према свему приказаном могао је да има још бољи, али је једно клизање до тад одличног голмана Живка Живковића у 81. минуту коштало госте скалпа какав чекају од 2003. и чувене ноћи из Њукасла. Да савладају велико европско име. И то на страни.

Као у оној чувеној ноћи на Сент Џејмс парку, кад су Саша Илић, Алберт Нађ и Ивица Илијев креирали акцију вредну касније избацивања у том тренутку моћног енглеског тима, тако је у 62. минуту Стефан Бабовић започео, најбољи актер сусрета Андрија Живковић наставио и омогућио МИрославу Вулићевићу да контру која је играла пред очима Зорана Милинковића целу утакмицу крунише поентирањем. Толико битним за првака Србије да се чинило како има сјајних 1:0. Но, Варелин скок поред посрнулог Живковића и касније примашени зицери Брашанца на једној, а Кипчијуа у другом шеснаестерцу оставили су и једнима и другима довољно наде да могу да ураде оно што нису у среду увече.

Како је игра, стајао на терену и колико доминантно деловао у односу на Стеауу чини се да уопште није нереално очекивати од Партизана да понови успехе из 2003. и 2010. У амбијенту који нема везе са фудбалом, у коме су језиво празним трибинама Националне арене одзвањали гласови играча, црно-бели су показали да су у овом тренутку бољи тим од Румуна. Играли су се фудбала, гурали лопту напред, стварали шансе и једино на чему му се мора замерити је што већ у првом полувремену нису стекли два гола предности, која су по свему виђеном заслужили.

Можда је Стеауа већи клубу од црно-белих, међутим, пошто у овом тренутку нема играча ни приближног калибра као што је Андрија Живковић, мораће да се помири са чињеницом да ће у Београду јурити победу. Крилни везиста црно-белих одиграо је фантастичну партију, везивао у чвор Тошку и Кипчијуа, стварао вишак по страни, "вртео" око прста одбрану домаћина и да је имао квалитетније сараднике у завршници акција вероватно би и омогућио екипи Зорана Милинковића да се радује пре силовитог ударца Мирослава Вулићевића.

Та бомба стигла је као награда за његову добру игру, али и за све промашаје гостију, почев од оног Валерија Божинова из десетог минута. Пропуштена велика прилика бугарског шпица и његов каснији излазак са терена због повреде задње ложе нису утицали самопоуздање Парног ваљка, који је захваљујући фрапантно упорном Дарку Брашанцу, хитром Абубакару Оумаруу и сналажљивом Јевтовићу, уз помоћ већ описаног Живковића, стварао проблеме штоперском тандему Стеауе.

Нити је Партизан био сам на терену, нити је Стеауа тим који би дозволио да на свом буњишту тек тако изгледа мање моћно него претходних година. Имао је састав Мирела Радојуа шансе преко Мунира (8), Кипчијуа (14) и Армуна (44), међутим, што се на паузу отишло са прихватљивих 0:0 заслуга је и Живка Живковића, који је све лопте упућене са дистанце сигурно кротио, али је упркос томе што је у другом делу спречавао Адрија Пиопу и Кипчијуа да га савладају један од трагичара мреча.

Партизан је само у два детаља попустио. Најпре почетком другог полувремена, кад кратко офанзиву Стеауа није крунисала голом, а онда на већ описан начин, клизањем Живка Живковића, пропустио шансу да практично већ вечерас заврши највећи део посла.

Мада, сад је српски тим фаворит, сад све од њега зависи! За европску јесен у Хумској 1 биће довољно и 0:0...

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Боле

31.07.2015 06:05

Ово је добро: "разбили их 1:1".

ОДГОВОРИТЕ