Мистерија несталог авиона пред рјешењем?

Истражитељи авионских несрећа запутили су се данас према острву Реинион у Индијском океану како би утврдили да ли део олупине авиона пронађен на обали те француске острвске територије припадају несталом авиону "Малезиај ерлајнса" на лету МХ370.

Свијет 30.07.2015 | 09:11
Мистерија несталог авиона пред рјешењем?

Два метра дугачки део олупине, за који се чини да је део крила авиона, пронашли су јуче људи који су чистили једну плажу на Реиниону, пренела је агенција АФП.

То откриће је подстакло наде у Малезији и широм света да би могла да буде решена једна од највећих мистерија у сектору авијације, мистерија нестанка малезијског боинга 777 у марту 2014. године.

Авион на лету МХ370, који је путовао од Куала Лумпура за Пекинг са 239 путника и чланова посаде, нестао је ноћу изнад Јужног кинеског мора, пошто је необјашњиво скренуо са зацртане руте према северу.

Власти верују да је он пао изнад Индијског океана.

Малезијске власти и челници "Малезија ерлајнса", међутим, упозоравају да не треба прерано закључивати да пронађени део олупине припада баш несталом авиону.

Француске, малезијске и аустралијске власти су појединачно почеле да истражују порекло пронађеног дела авиона, при чему је Малезија саопштила да ће већ данас на Реинион послати тим стручњака.

"Каква год олупина је пронађена, она мора да буде додатно испитана пре него што будемо могли да потврдимо да ли се заиста ради о делу авиона са лета МХ370", изјавио је малезијски министар саобраћаја Лиоу Тионг Лаи, додајући како се нада да ће одговори бити пронађени што пре.

Његов заменик Абдул Азиз Каправи је навео да тим чине стручњаци малезијске Службе за цивилно ваздухопловство и компаније "Малезија ерлајнса", а придружиће им се и представници компаније "Боинг", произвођача палог авиона.

"Очекујемо да ћемо за два дана окончати истрагу порекла дела олупине", рекао је Каправи.

Власти Кине, чији су држављани чинили већину од укупно 239 људи са несталог авиона, саопштиле су данас да "чекају на потврду да се ради о авиону ''Малезија ерлајнса'' од земаља које истражују те наводе".

Један сведок који је видео олупину на Реиниону је навео да је она "прекривена шкољкама", што указује на то да се она већ дуже налази у води. Међутим, на истом подручју су и раније падали авиони, међу којима је и јужноафрички боинг 747, који је пао близу Маурицијуса 1987. године.

"Малезија ерлајнс" је издала саопштење у којем се наводи: "Још је прерано да спекулишемо око порекла пронађеног дела авиона".

Реинион се налази чак 4.000 километара од места где је авион на лету МХ370 вероватно пао, али стручњаци наводе да су морске струје могле да однесу олупину тако далеко.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

низ

30.07.2015 23:17

Лажови !

ОДГОВОРИТЕ