На снази измијењени Закон о пребивалишту

Закон о измјенама и допунама Закона о пребивалишту и боравишту држављана БиХ данас ступа на снагу. Овим законом је прописано да су држављани у поступку пријављивања пребивалишта и адресе становања дужни да приложе доказ да имају ваљан основ за пребивалиште на адреси на којој се пријављују.

Република Српска 29.07.2015 | 11:15
На снази измијењени Закон о пребивалишту

Предвиђено је да су грађани у поступку пријаве пребивалишта дужни да дају тачне и истините податке, саопштено је из МУП-а Републике Српске.

Као ваљан основ за пребивалиште на адреси на којој се пријављују сматра се доказ о власништу или сувласништву или посједу стана, куће или другог објекта за становање, овјерен уговор о закупу или о подстанарском односу, уз овјерен доказ о власништву или сувласништву или посједу станодавца.

Осим тога, као ваљан основе сматра се и потврда да се пред надлежним органом води спор о власништву, односно да је покренута легализација или укњижавање објекта, стана или куће на адреси на којој се пријављује пребивалиште.

Као ваљан доказ сматраће се и овјерена изјава станодавца да даје пристанак да одређено лице буде пријављено на његовој адреси, брачни или ванбрачни партнер или сродници моћи ће да пријаве пребивалиште на адреси само уз прилагање доказа о брачном или ванбрачном стању.

Овај закон је регулисао и пријаву пребивалишта бескућника у сарадњи са органима социјалног старања.

Грађани су дужни да пријаве пребивалиште у року од 15 дана од дана настањења на адреси на којој пријављују пребивалиште.

За све додатне информације грађани се могу информисати на локацијама за издавање личних докумената МУП-а Републике Српске.

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

пелцер224

29.07.2015 09:24

Добар нацин, за додатно узимање пара. Сваки власник мора имати потпуно измирене порезе и дугове према дрзави да би могао некога пријавити на своју адресу. Само писај по сиротињи и стези обруц...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Еу

29.07.2015 09:55

Сасвим нормална ствар у свим цивилизованим европским дрзавама, свугдје је пребивалисте у Европи регулисано. Овдје у РС се не зна ко гдје зиви, људи пријављени на адресе прије рата а од тада промјенили 10 адреса. Све су то кораци које морамо уцинити да би постали модерна дрзава, али оцигледно да од европске перспективе нема ниста кад народ зели да зиви као у некој нецивилизованој оази...

ОДГОВОРИТЕ
Name

пизон

29.07.2015 10:26

А ста мислис засто су промијенили 10 адреса? Зато сто немају циљ и правац у зивоту, зиве ко стока, презивљавају, сналазе се како знају. Прво егзистенција и плата па онда моземо о осталом уредјењу прицати, а не отимање сваке марке из дзепа да би се спасио будзет и зивјело паразитски од тог отимања на будзету, док вецина малдих нема ни посао ни наду како и гдје створити дом. Лако је на западу о овоме прицати.

Name

Игор

29.07.2015 11:01

У ЕУ не постоји категорија људи без икаквих прихода. Социјална помоц је довољна за гарсоњеру од 15 квадрата на периферији града па самим тим и могу да захтијевају да људи морају имати мјесто за пријаву боравка. Ево ти реално : цовјек нема нигдје ниста спава код бабе 2 дана, код других родјака 2,3 сви га пусте да преспава али му нико не да да се стално пријави ... Гдје и како да пријави боравак ? Имам ја рјесење ! У кутији од фризидера као у Африци јер ми и јесмо Банана дрзава.

Name

Сарајево

29.07.2015 10:16

У овом новом слову Закона, нигдје се не спомињу особе физицки или ментално неспособне да одговоре на овај у позадини криминогени Закон.

ОДГОВОРИТЕ
Name

записавања територија

29.07.2015 10:22

Какав је то закон који покрива бескуцнике који су занемариви у односу на далеко бројнију, тацније најбројнију популацију психо-физицки хендикепираних, које - нови закон - не види? По цијој мјери је скројен и тај закон ? По мјери водецих криминалаца у врху владајуцих олигарха.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор

29.07.2015 10:51

Остао сам без свега платио сам "стан на дан " за наредних десет дана . Послије тога немам гдје. Гдје да пријавим пребивалисте у Парку Петар Коциц ? Све је то нормално негдје тамо али ми нисмо нормални.

ОДГОВОРИТЕ
Name

камелеон

29.07.2015 14:38

Добар начин да се једном стане у крај криминалним радњама већине запослених у Институцијама БиХ, који на основу фиктивних пријава пребивалишта остварују додатак за превоз на посао, у замислите, износу од 475 конвертибилних марака, мјесечно. Има случајева да брачни пар, обоје запослено у Институцијама БиХ, сваки мјесец инкасира по горе поменути износ. Живе у Сарајеву, стан су купили на кредит који отплаћују новцем стеченим на овај начин.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дрмр

29.07.2015 15:46

Боље да су мало азурнији кад цовјек преда за лицну карту,цекас је мјесец дана као да небодер праве,а уводе несто сто је безнацајно,па и досад је било ако имас казну недају ти подици лицну

ОДГОВОРИТЕ