Колико су кубанске вакцине заиста ефикасне

Делује на епидермални фактор раста, који је биолошки покретач карцинома плућа. Да ли ће се давати и код нас, одлучиће Агенција за лекове и медицинска средства, пишу Вечерње новости.

Здравље 29.07.2015 | 08:08
Колико су кубанске вакцине заиста ефикасне

Од карцинома плућа, најсмртоноснијег и најучесталијег малигног облика тумора, у свету сваког минута живот изгубе две особе, дневно три хиљаде, а годишње милион људи. Зато не чуди што оболели и њихове породице увек обрате велику пажњу на нови лек који би могао да помогне или олакша тегобе. А да лек постоји, тврде званичници кубанске медицине. У питању је вакцина "цимавакс ЕФГ". Ипак, наши лекари су опрезни и сматрају да "не постоји довољно студија" које би њену делотворност и потврдиле.

Уз опаску, да је две и по деценије рада кубанских стручњака дуг период, а да се са истраживањем стигло до пола, директор Клинике за медикалну онкологију Института за онкологију и радиологију Србије, др мед. наука и научни сарадник ове установе Даворин Радосављевић - каже:

- Према до сада малом броју доступних података из кубанских извора, јер искуства лечених у стручним документима не постоје, вакцина "цимавакс ЕФГ" делује на епидермални фактор раста, за који се зна да је биолошки покретач рака плућа. Наравно, то је само један од фактора који покрећу болест, што значи да чак и ако се потврди да делује, то неће бити решење код свих пацијената. Суштина је да, иако је вакцина, "цимавакс ЕФГ" не ствара имунитет на ову болест, већ стимулише имунолошки систем да се бори против раста малигних ћелија и њиховог даљег напредовања.

Коме је вакцина намењена?

- Оболелима у одмаклом трећем Б и четвртом стадијуму болести, који су прошли хемиотерапију. Она нажалост не може да преокрене ток болести, али може да код пацијената са успешним лечењем хемиотерапијом, одржи болест у том стању и не дозволи јој да даље напредује. С обзиром на чињеницу да се карцином плућа, уколико није откривен на време, изузетно брзо развија, шири и краткорочно има лошу прогнозу, свако продужење живота и квалитета живота је изузетно важно.

Кубански стручњаци тврде да уз "цимавакс ЕФГ" живот оболелог може да се продужи и до пет година?

- У то, као лекар са вишедеценијском праксом, не верујем. Можда је реч о спорадичним случајевима, али појединачна искуства, уколико постоје, не могу да се узму као параметри у лечењу. Ако се зна да уз постојећу терапију, живот оболелог може да се просечно продужи код немикроцелуларног облика највише до годину дана, а код микроцелуларног, који је далеко злоћуднији, 8 до 10 месеци, онда је сваки помак, у том смислу, успех.

Да би неко тврдио да се уз "цимавакс ЕФГ" живот оболелог продужава за годину и дуже мора да приложи озбиљна упоредна истраживања у светским престижним научним центрима Европе и Америке. То за сада изостаје, а колико знам истраживања за изузетно важну трећу и четврту фазу уступљена су америчком Институту "Розвел Парк".

Ипак, најављује се да ова вакцина у септембру стиже у Србију?

- Да би вакцина ушла у терапију за наше пациејнте, мора прво да се региструје. Неопходно је да њену валидност одобри наша Агенција за лекове и медицинска средства, наравно, уз опсежну стручну документацију. Међутим, да би се она увела у терапију мора да се нађе на листи Републичког завода за здравствено осигурање. У супротном, ја не знам како би се она примењивала у здравственом систему Србије.

Да ли сте лично скептични када је реч о њеној примени?

- Више опрезан. Скептичан нисам, јер према сазнањима која имам, вакцина се добро подноси и нема контраиндикација. Једноставно се даје, у оба рамена и оба кука. Прима се у неколико доза у одређеним временским размацкима, уз консултацију са лекаром. Уколико се испостави да је вакцина успешна, њена примена можда може да се проишири и на неке друге врсте тумора – закључује др Радосављевић.

Уз напомену да се о "цимавакс ЕФГ" вакцини увелико говори последњих пет година, а да је у последње две постала прави хит, слично мишљење износи и професор др Бранислав Перин, директор Института за плућне болести у Сремској Каменици:

- По ономе што се зна, "цимавакс ЕФГ" делује на одређене рецепторе који са налазе на површини туморске ћелије карцинома плућа. Проблем је, међутим, што сваки карцином плућа није по свему идентичан, односно фактори који доводе до његовог настанка нису истоветни, па сходно томе и деловање ове вакцине постаје упитно.

Наш имунолошки систем је у стању да препозна туморску ћелију, али то пренебрегава, јер туморска ћелија лучи одређене супстанце да се не би разоткрила. Значи, знамо зашто долази до спречавања имунолошког одговора, али не знамо шта је то што малигна ћелија лучи. За неке факторе знамо, а неки су потпуно непознати. На те познате факторе, "цимавакс ЕФГ" очигледно и делује. Она је ту да омогући имунолошком систему да малигну ћелију препозна.

Под претпоставком да је "цимавакс ЕФГ" делотворан?

- О томе може да се говори тек када прође обавезне фазе провере. Вакцина треба да се употреби заједно са већ доступном терапијом и то да се уради у великим контролисаним студијама са више од 1.000 пацијената у више светских центара. Нема података да је тако нешто до сада урађено, а Кубанци су још пре четири године престали да објављују овакве резултате.

ДИЈАБЕТСКО СТОПАЛО

"Хеберпрот-П" вакцина, која по тврдњама кубанских стручњака успешно зауставља даљи процес ширења дијабетског стопала, такође изазива огромну пажњу јавности. То не чуди, с обзиром да је то једна од најтежих компликација дијабетеса, а број оболелих рапидно расте. На стопалу и прстима отварају се хроничне ране, које не зарастају већ се углавном шире и на крају доводе и до ампутације ногу.

Деловање вакцине, која још, истина, није кренула у клиничка испитивања, објашњава наш признати ендокринолог који се дуги низ година бави дијабетесом:

- На основу досадашњих сазнања, вакцина делује на групу фактора раста, који подстичу раст ћелија коже и поткожног ткива и тако доводе до бржег зарастања и зацељивања рана. За сада, у лечењу се користе само јаки антибиотици, али дефекти остају и представљају основ за ампутацију. Природа настанка дијабетског стопала је сложена, јер се прво јавља неуропатија, када пацијент губи осетљивост на бол и додир. То је зато што су нервни завршеци оштећени. Пацијент то примети најчешће по томе што не реагује на тесне ципеле и мале повреде.

Временом долази до појаве рана, а то је погодан терен за развој бактерија, које се веома брзо шире и изазивају инфекцију. Деловање лекова је отежано и траје недељама, јер је делу захваћеном променама тешко прићи, па некада нема другог решења сем хируршког. Када би се неким леком деловало на факторе раста, као што је случај са том вакцином, онда би лечење свакако било успешније. Али, о томе коначну реч треба да да Агенција за лекове и медицинска средства.

Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар