Радник да има више искуства од директора!

Измјенама Правилника о унутрашњој организацији Управе за индиректно опорезивање БиХ, услови које неко треба да испуњава да би постао шеф одсјека или директор биће практично изједначени.

Босна и Херцеговина 29.07.2015 | 07:45
Радник да има више искуства од директора!

Наиме, према тренутно важећем Правилнику о унутрашњој организацији УИО, који је усвојен 2013. године, прецизирани су услови за све запослене у овој институцији, па је тако за директора УИО потребно 10 година радног искуства, за помоћника осам, за начелника одјељења такође осам, шефа одсјека пет година као и за стручног савјетника, док је услов за вишег стручног сарадника три године радног искуства.

Међутим, двије године након примјене овог правилника, Савјет министара БиХ одлучио је да изједначи критеријуме за директоре у свим институцијама и закључком их задужио да пропишу да директор може бити онај који има пет година радног искуства, од чега три на руководећем положају. Овај закључак Савјета министара БиХ односио се само на директоре и њихове помоћнике, али не и на ниже позиције, тако да ће у великом броју институција директори имати мање искуства него њихови потчињени.

"Ван памети је изједначавати директора УИО и, рецимо, стручног савјетника или шефа одсјека. Директор руководи институцијом од преко 2.500 људи и приходима од преко шест милијарди КМ и то треба да буду најискуснији кадрови, а не неко ко има само пет година рада у струци", испричао је "Независним" извор из Савјета министара БиХ.

У УИО БиХ кажу да су Правилник мијењали по захтјеву Савјета министара БиХ и то само дио који је од њих тражен.

"Управа за индиректно опорезивање је прослиједила допис Савјету министара БиХ уз приједлог измјене Правилника о унутрашњој организацији УИО, а у складу са захтјевом да за директора УИО и помоћнике директора буду измијењени услови на 'пет година рада у државној служби, од чега три године на руководећем положају'. Ми смо, такође, овај допис прослиједили Управном одбору УИО и то из разлога што у складу са законом, Правилник о унутрашњој организацији УИО не доноси Савјет министара БиХ, већ Управни одбор УИО", рекао је Ратко Ковачевић, портпарол УИО.

О измјенама Правилника о унутрашњој организији УИО већ данас ће расправљати УО УИО, а како сазнајемо, измијењени правилник биће усвојен без обзира на нелогичности да кандидати за директора или шефа одсјека морају имати исте услове.

Подсјећања ради, Савјет министара БиХ задужио је све институције на нивоу БиХ да измијене своје правилнике који дефинишу избор директора и њихових замјеника, а у суштини ради се о спуштању критеријума, како би, како се сазнаје, "страначки експерти" могли добити функције.

У Савјету министара БиХ кажу да то није тачно и да се не ради о спуштању критеријума већ уједначавању с обзиром на то да је, како је рекао Денис Звиздић, предсједавајући Савјета министара БиХ, било чудних критеријума који су били прилагођени онима који су у том тренутку обављали функцију директора.

Досадашњи правилник

10 година радног искуства за директора УИО
8 за помоћника
8 за начелника одјељења
5 за шефа одсјека
5 за стручног савјетника
3 за вишег стручног сарадника

Извор: Независне новине

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

пп

29.07.2015 06:00

Како предсједник синдиката једног лица Мемед Алија Осмиц поста Сеф одсијека,по којем критерију је он изабран јер нема апсолутно никакве предувјете да би то могао бити.Једино је могао бити постављен на то мјесто зато сто здусно брани лик и дјело Директора и прикрива криминал огромних размјера.

ОДГОВОРИТЕ
Name

О чему ви

29.07.2015 06:11

Имају већ кадар а сад штимају конкурс. Жалости од подобне државе...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Констатација

29.07.2015 06:51

Ван памети је све у овој земљи. На следећем исправљању правилника додаће да сви шефови могу бити само менаџери са приватних колеџа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дивља јабука

29.07.2015 06:56

Властодршци уводе све већи и већи неред на сваком кораку. На тај начин спречавају уочавање њиховог криминала. Медјутим, то нема темеља и очекивати је скори крах. А онда ће ипак у бајбокану.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МУП БЛ

29.07.2015 07:22

Исто је код нас и у МУП-у. На цести нам позорче људи који имају више година радног искуства и већу школску спрему од руководних радника. Све ово је осуђено на пропаст. Ми ћемо доживјети апокалипсу !

ОДГОВОРИТЕ
Name

п

29.07.2015 07:47

Општепозната ствар! У мојој општини радно искуство које се тражи за одређено мјесто се тачно штима за већ унапријед познату особу.Неки поставе пприправника послије одрадјеног приправничког стажа на неку функцију!Штима се чак и школа(ставља се негдје друштвени смјер, негдје природни смјер, негдје може и обоје ...)Јад од државе!

ОДГОВОРИТЕ