Ни у обдаништима рад није транспарентан

Главна служба за ревизију Републике Српске анализирала је ''Управљање услугама предшколског васпитања и образовања''. Анализом која обухвата период од 2011. до 2014. године утврђено је да је у Српској предшколским васпитањем обухваћено тек свако четврто дјете узраста од три до пет година.

Република Српска 28.07.2015 | 21:46
Ни у обдаништима рад није транспарентан

Бројни су пропусти због којих није већи број дјеце у вртићима прије поласка у школу. Ревизори су јасно утврдили да ни упис у вртиће није транспарентан.

Због тога су као кривци етикетирани Влада и Министарство просвјете и културе.
Ревизори су установили да извршна власт није осигурала транспаранетан начин уписа дјеце. Изостала је и сарадња са општинама, која се односи на финансирање трошкова и боравка дјеце у предшколским установама.

То што није већи број дјеце у вртићима до сада се углавном правдало, тврдњом, да нема довољно просторних капацитета. Међутим, ревизори су утврдили да ни постојећи нису довољни искоришћени.

У то вјерују и у Удружењу породица са четворо и више дјеце. Свакоднвено им се обраћају родитељи са ситим проблемом.

Када је ријеч о упису у приватне и јавне вртиће – подаци су различити.

Родитељи се све више одлучују да малишане уписују у приватне вртиће. Различите су и цијене. За боравак у приватним установама потребно је издвојити до 300 марака а у Јавним установама цијене су преко 400 марака.

Ревизори су утврдили стање и дали своје мишљење. А какво је мишљење дирекотирице Центра за предшколско васпитање и образовање за сада није познато.

Наташа Радуловић данас није одговарала на наше телефонске позиве а у Центру су нам рекли да је директорица на годишњем одмору и да ћемо коментар на анализу ревизору добити следеће седмице.

(БН ТВ)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

лоло

28.07.2015 23:07

Ово је Милин тамни вилајет тако да ништа ни не може бити транспарентно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цеед

29.07.2015 06:48

Цијена у јавним установама је од 120 км до 180км а не 400км.

ОДГОВОРИТЕ