Жедни Бањалучани пријете протестима!

Агонија у бањалучким насељима Чесма, Пискавица и Мањача. Становници због несташице воде пријете протестима.

Република Српска 28.07.2015 | 14:55
Жедни Бањалучани пријете протестима!

Лоше снабдијевање водом у многим бањалучким градским и приградским насељима подигло је грађане на ноге. На температурама од 40 степени Целзијуса, које једва подносе и здрави, а камоли болесни, вода је пријеко потребна, али агонија коју преживљавају становници Чесме, Пискавице и Мањаче више се не може поднијети, пишу Вечерње новости у издању за Републику Српску.

Наиме, око пет хиљада људи на подручју Бањалуке сваки дан гледа у суве чесме. Воде нема, а жега је све већа. Ово се више не може издржати, поручили су грађани ових насеља и најавили велике протесте пред Градском управом, ако се нешто ускоро не промијени. Овај проблем није од јуче, вуче се већ годинама, тврде становници ових насеља. Градске власти се мијењају, али вода не стиже.

Мјештани Мањаче више од 15 дана немају ни кап воде са изворишта Бањица. Поред људи, који су на ивици стрпљења, проблем је и стока која је без воде на издисају.

Воду немају четири села – Локваре, Дујаковци, Горњи и Доњи Лусићи, гдје водовод није завршен до краја.

“За ова четири села урађено је око 80 одсто посла, и треба још само да се доведе струја на станицу која напаја базен, да би око 160 домаћинстава добило воду”, објашњава Златко Сладојевић, предсједник Савјета МЗ Стричићи, али додаје да ни то није урађено.

Он каже да у току сушне сезоне добију око 400 цистерни воде, али да би све било много исплативије да се заврши започети водовод.

“Одржали смо састанак нас 50 мјештана и захтијевамо да се радови на водоводу одмах приведу крају, а уколико се то не уради, самоиницијативно ћемо затворити воду на базену Бањица, тако да неће моћи да пролази ни према граду. Ако ни то не одобровољи градске власти да поразговарамо, блокираћемо општину”, каже огорчени Сладојевић и додаје да многим домаћинствима на овом подручју треба од 1.500 до 2.000 литара воде како би напојили стоку.

Водовод
“Водовод са извора Суботица добио је “зелено свјетло” прије десетак година, али никада није завршен. Постоје чесме, инсталације, али никад нису ријешени вентили на главном воду и нису постављени водомјери, тако да воде уопште немамо. Код нас нема воде ни кад пада снијег или киша, све је исто”, каже Миленко Груји.

Ништа лакша ситуација није ни у приградском насељу Пискавица.

“Покупићемо све што имамо флаша и галона и отићи пред општину, јер ово је стварно немогуће. Шездесет литара воде прије два дана само дотјерала у колицима, километер до куће. То нам не може бити ни за дан, јер нам треба за купање, прање суђа и остале потребе. Воду некад довозимо и трактором, јер треба је много за стоку”, каже мјештанка Бориславка Грујић.

Борба за нормално водоснабдијевање у овом селу траје више од деценије, а мјештани кажу дас у предлагали бројна рјешења, тед а је сад најлакши начин да се овај проблем ријеши спајањем новоизграђеног водовода из Пискавице са насељем Талићи у дужини од 3.700 метара на постојећу мрежу.

Без воде на плус 40 су и мјештани Чесме, који су од центра Бањалуке удаљени три километра. Већ годинама се чека да водоводне инсталације прођу кроз цијело насеље, а половина мјештана Чесме воду нема уопште.

Излазили су више пута мјештани Чесме пред градске оце и тражили воду, али увијек је све остајало на празном обећању.

Породица Трипић са троје дјеце само је једна од оних у Чесми који морају сваког дана да се сналазе и точе воду у флаше и бурад, како би је уопште имали.

“Гријемо воду у флашама и тако туширамо дјецу. Хватамо кишницу и њу користимо за већину потреба, док воду за пиће доносимо у флашама. Баш се патимо”, каже мјештанин Велибор Трипић.

О Чесми (опет) ни ријечи
На скупштини Бањалуке у понедјељак је било ријечи о проблемима са водом у насељима Стричићи на Мањачи и ширег подручја Пискавице. Закључак је да је потребно око два милиона мараца да би се ријешио проблем водоснабдијевања ових подручја. Новац ће тражити од Владе РС, а подносиоци захтјева ће бити градови Бањалука и Приједор. О проблемима с водом становника Чесме ни овог пута није било ни ријечи на градској скупштини.

Извор: Мондо.ба

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

гавране ...

28.07.2015 13:10

А шта тек са Горњом Чесмом односно Крчмрицама?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Топлице

28.07.2015 13:11

Сви воду је милокрад одвео себи врбасом у бакинце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

707

28.07.2015 15:07

Зато је Нектар повећао производњу...док неком не смркне другом не сване

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сарајлија

28.07.2015 16:23

Стицајем околности позната ми је ситуација у насељу Цесма.Вјерујете да цовјек кад посматра однос градских отаца према овом насељу стекне се утисак да је ово насеље казамат и да оивдје не зиве људи него благо је реци зивотиње. Истине ради подјимо редом: 1. 3 км од центра Града половина насеља нема воде. 2, приликом прве кисе у насељу нема струје 3. Последња поплава је однијела мост код Витаминке а остетила "зути мост" са једном треаком код Инцела 4.Градски превоз долази до зутог моста а онда путнициу прелазе пјеске преко истог и сједају у други аутобус .Ово нема ни у Тунгузији .И то како на минус 5о тако и на највисим темпертурама и тго преко моста без обзира да ли је до истог вода или не. 5.Јадна дјеца су посебна прица. У насељу нема тротоара ,дјеца од 4 разреда презивљавају све муке осталих п[утника и прелаза преко мпоста ка сколи у насељу Борик итд итд итд Градски моцници и помоцници ниста не раде а насим који је Врбања пробил нису адекватно санирали да да оиве мјестане приликом следецем повецањ водостаја треба тразити око Градиске.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Т.Ј.

28.07.2015 20:22

Жао ми је народа који се пати.Наша земља има поренцијал да снадбијева Њемачку са водом.У нормалној држави неко би одговарао за немар.

Name

Пипа на Цесми

28.07.2015 20:55

Ово сто писе Сарајлија је истина само сто је он изгледа мало неписмен,прецизније ја сам га разумио само зато сто сам упознат са проблемима ов ог народа, Ово сто се нама десава заиста нема нигдје на свијету. Приградско насеље, 3 км од Банскогх двора ,а ваздусне линије нема ни 500 метара, зиви у условима као да се налази на врху Власица док Гаврановиц и његови послусници арце народне новце немилице. Народ овдје цути али мислим да неце јос дуго, да це и овдје експлодиратио и да це присјести од главног Баје да све до најмањих Баја јер овакво стање је за неиздрзати. Сваки новинар би овдје имао текстова за три броја новина

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вуки БЛ

29.07.2015 01:37

Знали су у Пискавици кркат под Милиним саторима и малтене листом гласати за СНСД па се сад мало ј....е господо драга.

ОДГОВОРИТЕ