Анализа: Звездо, шта је са ''Звездином дјецом''?!

Црвено-бели и поред бројних најава да ће шансу пружити младим играчима из своје школе настављају праксу довођења странаца дискутабилне форме и квалитета.

Фудбал 28.07.2015 | 23:45
Анализа: Звездо, шта је са ''Звездином дјецом''?!

"Звездина деца", изгледа, поново нису довољно добра за Црвену звезду.

Много пута од руководећих људи клуба из Љутице Богдана 1а могло се чути да је спас у окретању младим играчима пониклим у сопственом омладинском погону и да су Вукашин Јовановић, Марко Грујић, Михаило Ристић и Лука Јовић светла будућност, а да би истим путем требало да крену још неки талентовани играчи.

Тако су говорили, али је питање да ли су тако и мислили...

Пошто је генерални директор црвено-белих, Звездан Терзић, на недавној седници Скупштине клуба обећао освајање титуле првака Србије, изгледа да не жели да ризикује са "клинцима" као прошле сезоне када их је Ненад Лалатовић "бацио у ватру", али и стигао само до другог места, већ се окренуо ангажовању странаца.

Тако су овог лета у Звезду дошли Бразилац Бруно Матос, Аргентинац са хрватским пасошем Луис Ибањез, Изралеац Идан Веред и Португалац Уго Вијеира, а ускоро би могао и још један Португалац, Жудилсон Мамаду Тункара Гомеш, познатији као Пеле.

Да се размишља о ангажовању 23-годишњег везисте потврђено је агенцији Тањуг у клубу, а бивши млади репрезентативац Португала стигао би на једногодишњу позајмицу са правом откупа.

Пеле је прошлу сезону провео у Белененшешу у којем је и поникао, а овог лета га је ангажовала Бенфика, али се ситуација искомпликовала променом тренера у лисабонском тиму.

Менаџерска агенција која га заступа одлучила је да га понуди другим клубовима, а један од њих је и Црвена звезда.

По незваничним информацијама, то се допало црвено-белима и близу су одлуке да ангажују фудбалера који је у јануару 2011. стигао из Блененшеша у Ђенову, али није одиграо ниједан такмичарски меч за италијански клуб. У августу исте године прешао је у Милан, али се и тамо није изборио за минутажу у првом тиму, па су следиле позајмице Арсеналу из Кијева, Олханеншеу и поменутом Белененшеу.

Пелеов таленат није споран, што потврђује чињеница да је био стандардан репрезентативац млађих селекција Португала, али форма јесте, јер је у професионалној каријери, која траје од 2009. године, одиграо мање од 100 утакмица. Само је у "свом" Белененшешу био редован првотимац и зато је велико питање шта то он може да понуди Црвеној звезди, што не могу Марко Грујић или Михаило Ристић. Или неко трећи, на чијој би продаји клуб касније могао да заради.

Чини се да је Пеле, ипак, само још један од страних фудбалера који би доласком у Звезду покушао да рехабилитује своју каријеру...

За то време, играчи о којима се причало као будућем костуру тима воде грчевиту борбу за место у стартној постави, пошто од доласка Миодрага Божовића на место тренера ни Јовановић, ни Ристић, ни Грујић, ни Јовић нису редовно у стартних 11. А дешава се и да не добију прилику...

Много чешће од њих на терену су Мамаду Мбођ и Џошуа Паркер, а неће бити чудно ако то буде и Бруно Матос. Само када се опорави...

Јовановић је у првом мечу сезоне, против Каирата у Београду, изненада добио шансу од 2. минута, због црвеног картона Сава Павићевића, а против Металца је играо због повреда Павићевића и Зорана Рендулића.

Ристић је у првом дуелу са Каиратом ушао петнаестак минута пре краја, затим је против ОФК Београда одиграо последњих пола сата, а тек против Металца се нашао у стартној постави и играо до 62. минута.

Грујић је прилику добио само против ОФК Београда, од 66. минута, док је Јовић био најредовнији од поменутих играча. Против Каирата је у првом мечу играо последњих пола сата, а потом и цео реванш. Против ОФК Београда је, такође, одиграо цео меч, а против Металца је ушао у 62. минуту.

Долазак Пелеа додатно би смањио минутажу неком од ових играча, а може се чути да црвено-бели поред њега размишљају и о још два нова имена у тиму.

Не кажемо да су доскорашњи јуниори играчи који морају да имају зацементирано место у тиму али, ако се већ причало тако, свакако заслужују прилику да покажу да ли су заиста способни да носе игру црвено-белих. У супротном, само ће наставити низ талената који су отишли из Љутице Богдана и потом квалитет потврдили у неком другом клубу...

Коментари / 0

Оставите коментар