Путин: Европа је недовољно независна

Руски предсједник Владимир Путин је у интервјуу швајцарској Радио-телевизији (СРГ) изразио жаљење због недовољне "независности" Европе од САД.

Свијет 28.07.2015 | 08:03
Путин: Европа је недовољно независна

Упитан о могућности новог рата у Европи, руски предсједник је у интервјуу објављеном на сајту СРГ одговорио: "Надам се да га неће бити, али желимо да видимо да Европа покаже више независности и суверенитета".

О Француској и њеним везама са НАТО, додао је да "ради разговора о међусобним пословима с нашим европским партнерима, морамо да идемо у Вашингтону, то је помало чудно". У овом интервјуу за СРГ снимљеном у суботу у Санкт Петербургу, Путин је критиковао улогу САД у трци у наоружању, а њихово дјеловање против ФИФА оцијенио као "неприхватљиво".

"Оживљавање" трке у наоружању је "због Сједињених Држава, датира из једностраног изласка САД из споразума о балистичким ракетама. Тај споразум је био камен-темељац међународног система безбједности", рекао је Путин.

Поводом корупционашког скандала који разбија ФИФА, а објелоданиле су га САД, Путин је оптужио Вашингтон да ради и сопственом интересу.

"Сједињене Државе, колико сам схватио, кандидат су за домаћина Свјетског првенства 2022. године. Њихов најближи савезник у Европи, Велика Британија, кандидат је за 2018. годину. Питам се да ли је та борба против корупције наставак борбе за кандидатуру 2018. и 2022. године", рекао је Путин.

"У сваком случају, нека земља, била велика или мала, не може да по свијету хвата кога хоће и трпа га у свој затвор", додао је он. Седам високих званичника ФИФА-е је ухапшено у мају у Цириху, и притворено на захтев САД које су повеле правни поступак против њих убог корупције.

На крају интервјуа, на питање о успону партија деснице у Европи, од којих неке подржавају његову политику, Путин је одговорио: "У свијету и у европским земљама, уочљиве су тектонске промјене у јавном мњењу. И то у правцу веће одбране националних интереса".

Блатер заслужује Нобела за вођење ФИФА
Одлазећи предсједник Свјетске фудбалске федерације (ФИФА) Сеп Блатер заслужује Нобелову награду за своје руковођење овом организацијом, рекао је данас руски предсједник Владимир Путин у интервјуу за швајцарски РТС.

У суботу је Блатер на састанку са Путином у Санкт Петерсбургу рекао како је ФИФА (тренутно суочена са великим корупционашким скадалом), донијела резолуцију којом се пружа пуна подршка организовању Свјетског купа у фудбалу 2018. године у Русији, преноси Ројтерс.

"Сви знамо каква се ситуација тренутно развија око г. Блатера. Не желим да идем у детаље, али не вјерујем ни ријеч о његовој личној умјешаности у корупцију", истакао је Путин.

"Мислим да људи као што је г. Блатер, или шефови великих међународних спортских федерација, или Олимпијских игара заслужују посебно признање. Ако ико заслужује Нобелову награду, то су ти људи", сматра Путин.

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

*

28.07.2015 06:31

Путин, не лупетај. Кабадахија си и зајашио си Русију. Све си дао тајкунима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Познаник

28.07.2015 07:18

Која си ти будалетина?!!! Што не ћутиш, већ излијећеш први са неумјесним коментаром.

Name

ре *

28.07.2015 07:18

Шта је требао да зајаши Европу, наравно Путин је предсједник Русије.

Name

yx

28.07.2015 08:19

Ал би Путин да Еуропа зависи од њега а јос боље да се он пита за све

ОДГОВОРИТЕ
Name

Звонко

28.07.2015 08:28

Европа је колонија САД-а од 1945 године. Америцка војска је ослободила Европу од фасизма, поставила војне базе и дрзи бас све под контролом. Наравно, све то уз помоц Енглеске. Када буду повуцене све нато базе из Европе, тада це и Европа бити самостална и независна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

фоцак

28.07.2015 09:57

Свака ти је Његосева, постовани В.В.Путине ! Свака ти цаст за свак изговорену ријец. Одавно паметнијег И искренијег предсједника нисам слусао, а богами незнам дал сам уопсте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мисаона Именица

29.07.2015 09:07

Независност је сан сваке јединке, групе, колектива, дрзаве.

ОДГОВОРИТЕ