Синдикални лидери са министарским платама!

Кога штите синдикалне вође у Босни и Херцеговини, питање је свих питања. Да ли оне запослене у јавној управи или радничку класу која једва саставља крај с крајем. Одговор су казали саме вође синдиката, и гласи – штите оне који спадају у привилеговани слој друштва.

Босна и Херцеговина 27.07.2015 | 21:48
Синдикални лидери са министарским платама!

Да је ријеч повлаштеном слоју свједочи и чињеница да су просјечне плате у административном апарату дупло веће од просјечних плата у реалном сектору.

ТВ1 је објавила износе који мјесечно добијају синдикални лидери. Иако тврде да штите раднике, испоставило се да би синдикалци могли да изгубе тренутне привилегије усвајањем новог Закона о раду. Првенствено, могли би изгубити, своје, како и сами признају министарске плате.

Износи које вође синдиката примају, испоставило се варирају од 1.500 до 3.500 КМ на мјесечном нивоу.

Исмет Бајрамовић, први синдикалац Федерације, мјесечно прима близу 3.500 КМ. То је износ три просјечне плате у Федерацији. Основна плата му изности 2.460 КМ. Дневно за топли оброк прима 8 КМ. Осим тога, Бајрамовић прима накнаду од 500 КМ, као члан Економско-социјалног вијећа.

Ранка Мишић, предсједница Савеза синдиката РС прима нешто мању плату, мало више од 2.100 КМ. Осим тога Мишићева за позицију у Економско-социјалном савјету РС добије 370 КМ мјесечно.

Поједини челници гранских синдиката примају више новца чак и од кровних предсједника. Тако на примјер Салих Крушчица, предсједник Синдиката државних службеника и намјештеника ФБиХ, према свему судећи, има плату вишу него Исмет Бајрамовић. Укупна мјесечна примања Крушчице износе 3.535 КМ.

Томислав Врховац, челник Сидиката управе РС, има нешто скромију плату чија основа износи 1.622 КМ, плус минули рад, плус топли оброк који на мјесечном нивоу износи 185 КМ. Плату која прелази 1.600КМ има и Џевад Хоџић, први човјек Синдиката средњег и високог образовања, одгоја, науке и културе БиХ.

Поједини грански синдикалци у Федерацији раније су упозоравали да на плате синдикалних представника у Савезу самосталних синдиката годишње оде више од 600 хиљада док укупан буџет једва прелази милион марака.

Иако синдикалци тврде да штите раднике у реалном сектору, стручњаци тврде другачије. Кажу овакав синдикат штити запослене у јавној управи чија је просјечна плата 1.500 КМ, у предузећима попут Електропривреде чија се просјечна плата креће од 1.600 до 1.800 КМ.

С друге стране запослени у привреди примају просјечну плату од 750 КМ, а запослени у рудницима 950 КМ.

Иако тврде да штите све раднике који су чланови синдиката, одзив на протесте које кровни синдикати организују су јако мали. С друге стране, протеста које сами радници организују, је све више.

(ТВ1)

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

Брод

27.07.2015 20:31

АКО икад дође до протеста прво пред "синдикат" немају морала горе од папака у Народној скупштини.Са толиком платом излазити пред ојађене радника гори су лицемјери од било којег политичара.Ништа бољи "синдикалци" нису ни у федацији кад су се дигли радници у Тузланском базену нигдје их није било, још шуте кад статистика каже да је просјечна плата 846 КМ, а они узимају три "просјечне" плате. Срам вас било.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Едо , Слатина - Тузла

27.07.2015 23:05

А гдје сте ви синдикалци(мислим на Ф.БиХ) били у фебруару 2014. године, а и прије, да заштитите раднике, да станете испред са радничким захтјевима, да водите протесте. Гдје сте били када су дивљаци палили зграду Предсједништва? Пустили сте раднике да стихијски дјелују, неорганизовано. И тада нисте били на њиховој страни, него на страни "власти", оних против који су протестовали. Тада су грађани тражили смјену владе, сасвим оправдано, а ви сте шутили. И шта се сада јављате? Желите се приказати као пријатељи радничке класе? Уствари ви показујете страх свој и срах оних који вас гурају. А то нису радници, него нерадници, који се боје да не постану радници. Ви сте на њиховој страни и на страни свог новчаника. Нехљебовићи, не јављајте се.

Name

вријеме курве, фукаре и будале

27.07.2015 20:31

А колику плату имају дипломирани инжењери? 1200КМ. Снајка Рајка, јеси ли чула за Беселове функције, Гаусову природну расподјелу средње снаге шума и сличне стварчице? Наравно да ниси као ни остали стокани који воде ову земљу. У амбис који се зове неписмењаштво.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мисицка на мору

27.07.2015 22:22

Да ли је Мисицка на мору посто изјаве за медије ових дана даје ген секретар Савеза синдиката?

Name

Балкански усуд

27.07.2015 20:35

Само они који не знају сабрати двије трећине и једну половину могу владати овим народом ,остали јок.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Логика

27.07.2015 21:11

Крушћица и клика око њега голе сецикесе. На рачуну њиховог синдиката стоји 2 милиона марака од чланарина, а на тужбама федерације Крушкица је гарант узео 500.000 путем посредничког адвоката.

ОДГОВОРИТЕ
Name

семберац

27.07.2015 21:20

Додајте Ранки јос 600 КМ за цланство у управном одбору фонда ПИО РС. Знају они своја права саврсено а за наса их заболи...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалука

27.07.2015 22:16

И засто би они ститили права радника и ударали на оне који су их поставили на ту позицију, када би то било као да сами себи сјеку грану на којој стоје??? И какав нецовјек морас бити да са оволиком платом изадјес пред раднике који су на минималцу и прицас сарене лазе???

ОДГОВОРИТЕ
Name

зорњак

28.07.2015 02:00

Јос кад видим ону дебелу м..... сто представља просвету,па се само питам ко их бира мајко мила?

ОДГОВОРИТЕ
Name

црни

28.07.2015 04:48

Ја мислио неки нови пјевачи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Која

28.07.2015 05:48

Ранка се по Агенди јави 2 пута годисње да оправда плату,а има и бонусе од спонзора.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РС

28.07.2015 05:54

Да колику плату имају дипломирани инжењери,изузев оних које је ова политика именовала, поставила???????????????

ОДГОВОРИТЕ
Name

нота бене

28.07.2015 10:59

У Њемчкој инжењере поштују а овдје на Балкану их сматрају будалама које су ето безвезе ишле у тешке школе! Ко им је крив!

ОДГОВОРИТЕ
Name

домаћица

28.07.2015 12:27

Искрено ја не знам ни ко слуша ову жену или јој вјерује. Већег лицемјера на сцени Р. Српске тренутно нема а не може се рећи да јој је конкуренција слаба, чак напротив. Чије интересе шити не знам, али интересе радника не. Имати толику плату и још примања по другим основама, прочитах неко је написао да је у Управном одбору ФОНД ПИО-а, и изаћи на улицу са пиштаљком и капицом и предводити народ, хахаххахаха. Ја знам да ако послодавац одлучи дати неком отказ он ће то и учинити. Врло врло ријетко радник се одлучити борити за своја права јер ако други чују да је покренуо поступак против бившег послодавца он више није пожељан радник. Значи да ли си пријављен, да ли добијаш плату, имаш ли икаква права нико те не пита, него ћути и тражи даље да зарадиш парче хљеба за породицу, док ГОСПОЈА штити твоје интересе. Моје мишљење је да једину корист од овог Закона о раду имају службеници који су на буџету. За остале је исто овај или онај закон.

ОДГОВОРИТЕ