Да ли је СНСД књижица тајна успјеха?!

Није да нема успјешних фирми у Републици Српској. Постоји их неколико, и углавном су то приватне фирме чији су оснивачи и директори или чланови владајуће странке или особе блиске људима из врха власти. Тајна њиховог успјеха је у осмишљавању послова, путем којих ће, без пуно труда и уложеног сопственог новца, извући велике паре из буџета.

Република Српска 27.07.2015 | 18:49
Да ли је СНСД књижица тајна успјеха?!

Једна од таквих фирми је бањалучки “Ланацо”. Радници у тој фирми примају редовно плату, имају хаппy хоур сваке седмице, фирма даје стипендије студентима и гради паметну зграду, скупљу од Централне Банке. Директор “Ланаца” Небојша Нинић је члан Градског одбора СНСД-а, као и члан Савјета за привреду градоначелника Бањалуке Слободана Гаврановића.

ТАЈНА НИНИЋЕВОГ УСПЈЕХА

Тајна Нинићевог успјеха је у томе што он своје производе и услуге институцијама и установама даје малтене џабе. “Ланацо” тако “великодушно” поклони програм, информациони систем, сајт или нешто, врло стручног назива, неком јавном предузећу.

Ту, међутим, није крај, већ почетак процеса у којем Нинићева фирма добро зарађује. Јер, свима је потребно одржавање поклоњеног програма, информационог центра, сајта или нечег сличног. Тај посао ради “Ланацо”. Сваке године институције, установе и јавна предузећа плаћају “Ланацу” одржавање.

Сваке године на рачуне “Ланаца” капају средства, мало од заједничких институција БиХ, мало од Владе, мало од Министарства просвјете, од Електрокрајине, од РиТЕ Гацко од Града Бањалука, од школа, од центара за социјални рад, јер сви они имају уговорене послове с том фирмом. Неки годишње за услуге “Ланацу” плаћају 300.000 марака, неки десет хиљада. Никоме не упада у очи, а годишње из разних државних буџета ова фирма наплати неколико милиона марака. Друге фирме, које се баве истим пословима, поред “Ланаца” немају шансу да добију те послове.

“Ланацо” је Министарству просвјете поклонио “револуционарни пројекат” - електронски дневник. Сад родитељи успјех своје дјеце могу пратити путем Интернета, па не морају ићи на информације и родитељске састанке у школу. Руку на срце, неким родитељима је боље да не долазе у школе, јер ће се суочити са разваљеним столицама, напуклим прозорима и, ако пада киша, кантама насред учионице, јер кров прокишњава.

Овај пројекат експериментално је почео 2008. године, Министарство просвјете је тада у њега уложило 55.000 марака, али никада није реализован до краја и у пуној мјери. Родитељи, ипак, морају пут школа како би видјели оцјене и изостанке своје дјеце.

ПРОЈЕКАТ ДОСИТЕЈ

Ту је и пројекат Доситеј. Влада РС диже кредит од девет милиона марака, уз каматну стопу од седам посто на годишњем нивопу, за набавку малих и нефукционалних лаптопова за школе. Влада Републике Српске је прошле године одлучила да настави реализацију пројекта “Доситеј”, без обзира на то што је Влада Србије, која је била партнер у пројекту, одлучила да се из њега повуче.

Пројекат “Доситеј”, односи се на информатичко опремања школа у РС. Циљ пројекта Влада је дефинисала као “увођење нових технологија у образовање, а посебно увођење модела електронског учења ‘један на један’, који ће допринијети цјелокупном економском развоју Републике Српске”.

Опремљено је 408 е-учионица, односно испоручено је 10.200 рачунара за ученике. Након испоруке организована је обука за наставнике за кориштење ове опреме у настави.

Пројекат „Доситеј“ , наравно, спроводи „Ланацо“. Путем те фирме и србијанске фирме „ЦОМ траде“ набављена је сва потребна опрема (мини рачунари, лаптопови за наставнике, мрежна опрема- рутери и свицеви), а „Ланацо“ је издавао и сертификате о завршеном информатичком курсу просвјетним радницима. Испит се полагао путем интернета и плаћан је за сваког просвјетара појединачно, што, када се сабере, није мала цифра.

Како је Журнал раније објавио, неке компаније из РС су Министарству просвјете понудиле јефтиније опремање школа са ИТ опремом, што би довело до уштеда у самом пројекту, али из тог Министарства никада нису добили било какав одговор. Очито је да је “Ланацо” фаворит Владе РС.

Један од послова “Ланаца” је и продаја лиценци за Мицрософт производе државним и ентитетским институцијама, градским и општинским управама, јавним предузећима, попут Савјета министара, Министарства комуникација и промета БиХ, Владе РС, Града Бањалука, Електрокрајине...

Основно питање је - зашто су државним службеницима потребни скупи Мицрософт програми, кад све што раде могу да раде и са бесплатних варијанти. Чак је Душанка Мајкић, посланик СНСД-а у парламенту БиХ, својевремено поставила исто питање: зашто се набављају скупе лиценце Оффице Профессионал Плус, када већина државних службеника то не користи. Главна служба за ревизију БиХ ставила је примједбу на тај посао, јер, поједностављено речено, нити се зна шта је купљено ни колико је плаћено. Савјет министара конзорцију, у чијем је саставу “Ланацо”, плаћа за те послове 18 милиона марака.

“Ланацо” је споменут и у извјештају Главне службе за ревизију о пословању бањалучког Клиничког центра за 2013. годину. Та фирма је Кличком центру продала информациони систем, а како је ревизор навео „није утврђена вриједност, није утврђено власништво, нису утврђена права и обавезе“. У преводу нешто су купили, нешто плаћају, а нико не зна ни шта ни зашто ни колико, па на крају ни чије је то што плаћају.

ЧЕМУ ОНДА ТЕНДЕР

Како је “Ланацо” повлаштена фирма, њој се послови дају без унапријед проведеног процеса јавних набавки.

Најупечатљивији примјер је посао који је “Ланацо” склопио са бањалучком градском управом у износу од 460.000 КМ. “Ланацо” је посао добио преговарачким поступком, без објаве обавјештења. Када је тај Уговор угледао свјетло дана, поједини одборници из опозиције су затражили одговор на питање - зашто Град троши скоро пола милиона марака на надоградњу Мицрософт програма, које ионако не може да постави на старе рачунаре? Образложење одговорних људи из градске управе на питање зашто није расписан тендер је било запањујуће.

Гласило је: ми смо изабрали један Мицрософт производ. И онда смо питали Мицрософт од кога да то купимо. Они су нам рекли да можемо од “Ланаца”, и чему онда тендер.

Чак и Закон о јавним набавкама БиХ, који је пун рупа, не дозвољава да се наведе произвођач, а камоли да неко изабере баш производ једног произвођача и онда њега пита од кога да купи тај производ. То је изум компаније “Ланацо”, који гласи “продајем нешто, нико није начисто шта је то, али државне институције баш то требају, а само ја то продајем”. И чему онда тендери.

Аутор: Љиљана Ковачевић

Коментари / 78

Оставите коментар
Name

ТАКО ЈЕ

27.07.2015 16:55

У НЕВЕСИЊУ СЕ НА ИМЕ ТЕ КЊИЗИЦЕ ДОБИЈАУ ПОСЛОВИ.КАЗУ СВИ ТО ЈЕ ЈЕДИНИ МОГУЦИ НАЦИН.ЗАНИМЉИВО ДА ЈЕ НА ВЛАСТИ НАЦЕЛНИК СДС,АИ КОЈИ РАДИ ПО НОТАМА СНСД.ТО ЈЕ СМИЈУРИЈА ,КАЗУ УПО НАГОВОРУ САВЈЕТНИКА ДА СВЕ УСЛУГЕ ЦИНЕ САМО ТОЈ ОПОЗИЦИОНОЈ ПАРТИЈИ.ЈЕР СУ КОРУМПИРАНИ ИМАЈУ ИХ У САХУ ТАКО СЕ ПРИЦА.ЦИРКУС ЗИВИ.У КАМПАЊИ ПОДРЗАВАЛИ КАНДИДАТЕ ТЕ ПАРТИЈЕ А НА СТЕТУ САВЕЗЕА ЗА ПРОМЈЕНЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

реалиста објективни

26.02.2017 11:41

Заглупљивање за глупе,трла баба лан да јој прође дан.Ланако је најбоља фирма ИТ у БиХ конкуренција може само да им завиди.

Name

нина

27.07.2015 17:19

Све похапсити и вратити народу оно што је опљачкано.

ОДГОВОРИТЕ
Name

реалност

02.03.2017 21:22

Нарочито казнити оне који незаконито и нелегално послују а глуме борбу за правду.Ланако је примјер законског рада.

Name

Лактаси

27.07.2015 17:20

Ја и моја Нискоградња смо били богати а сада ниста немамо све смо дали НЕКОМ ал несмијемо реци

ОДГОВОРИТЕ
Name

каyа унд кум

27.07.2015 17:24

Ланацо,то сам ја.На залост васу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ново

20.01.2017 14:24

Ланако је најбоља ИТ фирма у БИХ отворили су свој технолошки центар запошљавају велики број високо образованих кадрова електро струке.Камо среће да је више оваквих фирми.

Name

Микаило

27.07.2015 17:27

Јос мало могу да се бахате. А онда...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор

27.07.2015 18:12

Колико је теби јос мало ?

Name

реалност

25.04.2017 21:16

Севап је лудаке пустити да се избудалешу и после тога ланацо их растура на тржишту.

Name

Игор

27.07.2015 17:56

ЛАНАЦО је најмутнија фирма у БиХ ... Знаци скоро 26 000 000 КМ је господин Нинић извукао од државе за мање од 4 године. Ниједан посао се више не може добити од њега. Ако ово није доказ довољан да тужилаштво покрене истрагу и протресе их онда нема шта тражити се овдје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

реалност

03.07.2016 22:39

Сви послови ланака су легални и законити само конкуренцију нико не зове за обављање озбиљних послова.Не требате се љутити на ланако већ на оне који њих бирају за сарадњу.Ланако постоји 26 година и са свим властима су имали добру сарадњу тако да прича да им снсд даје послове пада у воду.И нитес вас растура.

Name

упс

04.07.2017 22:38

Иги биједо људска јели Влада РС теби полаже рачуне са ким послује и колико плаћа услуге?

Name

Тодор

09.01.2018 21:38

Ланако је на берзи у Лондону,има сопственуИТ академију,по Кембриџу су међу 11 иноватора из цијелог свијета,отворили су Развојни центар у Зрењанину,Технолошки центар у Инцелу итд.А шта сте ви постигли?Наровно ништа.

Name

Дејо

27.07.2015 20:10

Овај смјешко је све зарадио извлачећи државне паре,Владе Републике Српске, Електропривреде и то све у задњих пар година.Био је гологузан тешки.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дзо

27.07.2015 20:27

И побјегао у БГ 1991 водио му други фирму, кад је стао рат вратио се и види сад црвени порше се воза ... Ова држава је дно дна

Name

перо

02.12.2016 21:12

Јесте глупи он је 9о радио милионске послове легално док ви нисте имали за кифле.

Name

ит сектор

14.09.2017 22:07

Ланако је отворио сопствену ИТ Академију главни проф је проф др. Бранко Перишић заиста су елита.

Name

реалност

10.01.2018 19:34

А што их не тужите кад сте толико у праву?На суду би вас исмијали и интелектуално деградирали.

Name

Брод

27.07.2015 20:17

Наравно да је битна књижица мафијаска у мафијашкој држави!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боле

27.07.2015 20:25

Заборавили сте потпуно промасен СОТАК програм за центре за социјални рад, на који су спискани милиони марака.Након сто се та база података показала апсолутно нефункционалном,одлуцили су да направе надоградњу...погадјате, опет Ланацо добија посао и опет прави базу која не само да није функционална, него је и толико спора да узима висе времена социјалном раднику унос, него сам помагацки процес клијенту. Како и засто, треба питати, сад вец бивсег помоцника министра, СНСД-овог полтрона који је недавно изгубио наклоност резима, Љубу Лепира. Али сигуран сам да се дебело наплатио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЦСР

29.07.2015 06:53

Ово је све тачно. А Љубо, он је прича за себе. отишао је на факултет да ради, као он ће бити проф. О куку. Сад је помоћник министра Бранка из ЦСР Лакташи, иста прича. АОТАК је пропаст.

Name

закључак

26.02.2017 17:14

Па зашто увјек бирају ланако за сарадњу а не вас?Нешто није у реду са вама биће на психичком плану.

Name

Горан БЛ

27.07.2015 21:40

Министар образовања и културе РС,Антон Касиповиц наведеној фирми је омогуцио за вријеме свог мандата 60 милиона КМ да касира за маглу коју су продали сколама...а сколе пропадају,немају крова,немају гријање...затварају се...

ОДГОВОРИТЕ
Name

xyx

03.07.2016 22:33

Магла је у твојој глави изузев небулоза твоје констатације не вриједе ничему.

Name

снешко бјелић

11.07.2016 16:03

Овај горан је лудак свих лудака.

Name

ит сектор

08.08.2017 23:37

Ланако ради сада софтвер и дигитализацију а боранија нек се јада на друштвеним мрежама.

Name

Неко или Нико

28.07.2015 04:35

Ако си за владајуце,радис како хоцес ,не дира те нико.Ако си против владајуцих и јос јавно износис своје незадовољство ,притисцу све институције док не затворис дјелатност.100% тако.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДЈ

28.07.2015 07:27

Па слузбеници не користе Оффице Профессионал Плус јер су углавном неписмени. Досли су на своје позиције са њиве. Сколован кафар би сигурно имао користи од лиценцираних програма. Ви оцигледно немате паметнија посла па тразите длаку у јајету. Наравно да це посао дати најбољима. Замислите да на мјесту гдје Ви радите нпр. неко непрофесионално одрзава рацунаре. Бавите се послом у којем рацунари имају веома вазну улогу и писете неке глупости. Јако непрофесионалан цланак, разоцарана сам Васим ставом према нецему сто има везе и са Васим послом. Стета сто и код вас не одрзавају рацунаре ;)

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГАСТАРБАЈТЕР

28.07.2015 09:44

КАЖУ МИ И ДА СЕ СПРЕМА ПОСАО СВИХ ПОСЛОВА...КРАЉЕВСКИ ПОСАО, НАКОН ЧЕГА СЕ ОВА ФИРМА ГАСИ... НОРМАЛНО ЛАГАНО И КОРАК ПО КОРАК... А КОЈИ ЈЕ ТО ПОСАО...КАЖУ ДА ЈЕ ЗДРАВСТВО РУПА БЕЗ ДНА И ДА ТУ ЈЕ ЈЕДИНО ОСТАЛО ПАРА... А МОЖЕ ДА СЕ ДОБИЈЕ ПОВОЉАН КРЕДИТ ОД ВЕЛИКИХ ФИНАНСИЈСКИХ ОРГАНИЗАЦИЈА, АЛИ О ТОМ ПОТОМ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

јово

11.07.2016 16:02

Ова фирма постоји 26 година спријечили су шићар незналицама на тржишту свака част.Гаси се твој мозак,полако али сигурно.

Name

тадија

04.05.2017 22:12

Јесте искомплексирани овом фирмом растурише вас на тржишту и крај приче.

Name

Стеванбл

28.07.2015 17:18

Исти тај господин Ниниц ако нисте знали 60 посто пословања обавља у Америци и убедјен сам да би без ових послова и даље пословаои зивео на врхунском нивоу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан БЛ

28.07.2015 22:28

Лаз,засто то не доказес,мозда си му син или јадни упосленик који це ускоро остати без посла,а тога ниси свјестан.

Name

Фрее@Ласт

29.07.2015 06:23

Ти си друже провокатор или си тотално неинформисан. Ланацо није ништа продао изван граница БиХ већ 15 година. Каква Америка какво с.ање, па шта ти та фирма може понудити Америчком тржишту??

Name

Микаило

29.07.2015 07:24

Господин Ниниц је обицан сељак који нема везе са бизнисом. Он има само једног клијента - дрзаву. Кад изгуби тог клијента видјецемо како це пословати.

Name

вxy

30.06.2016 22:45

Нинић је господин чија фирма продаје софтвер вани будућност је пред овом фирмом а сељаци могу само да завиде ланаку.

Name

закључак

04.05.2017 22:13

Овај горан и микаило су обичне будале.

Name

Тодор

28.05.2017 16:49

Ланако ради софтвер и дигитализацију отварају своју ИТ академију а главни проф је Бранко Перишић са ФТН у Новом Саду а боранији је остало да лупета и пише јалове коментаре.

Name

елиот нес

19.12.2017 21:59

Ланако је отворио развојни центар у Зрењанину на Техничком факултету а шта сте ви постигли?Наравно ништа баш сте труба.

Name

Раде

29.07.2015 09:21

Сад це овде Ланацо да бране његови запосленици који свакако то и треба да цине јер им је добро.Сви други могу у потпуности да прихвате ово сто је гдја Васковиц написала јер је истина.Среца па људи из информатицке брансе мање трпе ову врсту повластености јер имају прилику да раде са фирмама и наруциоцима из иностранства, као појединци или као фирме па их Ланацо мање интересује.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

29.07.2015 10:06

Да ал си промасио поенту ... није питање гдје зарадјује вани вец како влада плаца његове небулозне пројекте.

Name

искрено

31.07.2017 23:23

Које сте ви освојили међународне награде кад Ланацо ништа не ваља?

Name

реално

09.10.2017 23:02

Ланако постоји скоро 30 година и увјек у складу са законом и увјек су испред конкуренције у свему освојите и ви све међународне награде које су они добили па их слободно коментаришите.

Name

сноуден

29.07.2015 10:39

Дајте молим вас све функционише само партијском линијом и књижицом.Кредити, посао, све А ма бас све.Ако немате књижицу ниједно грађанско право загарантовану уставом не можете остварити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

богдановић

29.07.2015 14:54

То смеће што је Ланацо набављао од Цомтрадеа, могло је министарство да набави од ХП-а, Делл-а, од неког правог произвођача, а не од србијанских продавача магле. То је читав мафијашки ланац, сви се ту уграђују, и министарство, и Ланацо и Цомтраде, а све не вриједи једну петину плаћеног новца. Шта ће друго бити у мафијашкој држави. Запосленици Ланаца изгледају као из скеча надреалиста о Савезу телефонских снага; дјеца која излазе из службених аутомобила не прекидајући разговор на мобилном телефону, врло су важни, раде на важним пројектима, а уствари само паразирају пљачкајући буџете захваљујући повлаштеном положају који потиче из мафијашких веза. Слика и прилика мафијашке државе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

лцд

30.06.2016 22:41

Ала небулозних лажи.

Name

неко из бл

09.08.2016 15:15

Баш си лудак ,смеће је у твојој глави Комтрејд држи Веселин Јевросимовић спонзор репрезентације у атлетици добротвор и хуманиста који је безброј пута помогао и донирао као и ланако који је учествовао у свим хуманитарним акцијама стипендирањима а коме си ти помогао богдановићу будало једна?Глумиш поштење и борбу за правду да би нашто ушићарио доскочили су вам.

Name

Васо

29.07.2015 15:22

Преко ове фирме су опрани милиони за Сприца, Касиповица, Мајкицку, Ковацевица, бивсе директоре фонда здравства итд. Па само Електрокрајина мјесецно плаца 90.000КМ а некад је плацала 180.000КМ па их било срамота толико да узимају. Казу од тих пара сваки мјесец своје следовање су узимали Ковацевиц, Радмановиц и Ланацо. Сада се церупа немилице електропренос и електропривреда са САП програмом и нигде није скуп као у насој РС. Лиценце Мицрософта су тек посебна прица јер разлика на цијени је 30 посто па ви сад рацунајте колико пара има на једноставном префактурисању од Мицрософта преко Ланаца до клијента. Написано је о Ланацу све али дзаба је то... од нас дрекаваца нико нестрхује.

ОДГОВОРИТЕ
Name

реалиста објективни

30.07.2017 16:29

КАко то да Ланако постоји 30 година и никада нису имали ни један проблем са законом ни у једној власти?Зашто вас не бира нико за сарадњу?То се требате запитати ако имате мозга а не да ви диктирате институцијама са ким ће пословати што је објективо шизофренично.

Name

Перо

29.07.2015 15:53

Поред Ланаца је ту и Нитес који ради само милионске послове за Електрокрајину и Владу РС јер родјацке везе са Тегелтијом пуно доносе. Ту је и нови играц Проинтер које гура немилице татин син који јос није запослен јер овако је лаксе и цистије у кесу узети неколико дестина или стотина хиљада марака по послу. Ма само да знате каква је то људина од момка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кумине

02.08.2015 22:52

Мене само интересује, ако сам ја редован платиша електричне енергије и имам сваки месец претплаћено до десет КМ, одакле затезна камата на неплаћен рачун електричне енергије. Могу да разумем да имам дуг 50-200КМ па у реду. Иначе софтвер за рачуне електро дистрибуције израдио је Ланацо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Незадовољан

03.08.2015 09:32

Човјек се снашао, бере кајмак за себе и не треба га кривити. Треба кривири ове што су му дозволили да то раде и дијеле кајмак са истим. Реално. Толико...

ОДГОВОРИТЕ
Name

упс

19.08.2017 20:32

Досадни сте више са овом фирмом не можете им парирати на тржишту и у развоју и крај приче.

Name

Рацо

03.08.2015 09:46

Ред је да чујете и другу страну, а немам никакве везе са власником.Када сте тако добро информисани онда би требали да знате да је то можда и једина фирма у РС гдје се плате исплаћују сваког првог,гдје радници добијају од стране власника аутомобиле који користе 24 сата са плаћеним трошковима горива и одржавања,гдје радници добијају стимулације и бонусе пошто добро одраде свој посао на одређеном пројекту,да се фирма одазива на разноразна донаторства и помоћи,да власник не посједује ни јахте ни виле већ улаже у стимулацију радника и да та иста фирма запошљава преко 250 радника чије породице живе од тог њиховог рада.Оваквог власника фирме који брине о својим радницима нема у региону а сигурно ни шире.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вид

03.08.2015 10:32

@Рацо Кад је тај газда толика постењацина засто су му сви људи пријављени на минималне плате а остало добијају у ковертама ?

Name

Бања Лука

11.10.2015 20:28

То за минималац није тацно! Не лупај глупости! Друго то је једина фирма у овој дрзави која узима најбоље студенте са насих факултета и обезбедјује да паметни млади људи остају овде. Цак запосљавају и насе младе људе који су студирали вани. Да је висе оваквих фирми не би нам се оволико младих селило у ЕУ и УСА у потрази за хљебом!

Name

драган б паланка

11.10.2015 18:57

Тешко је браћо преко Дрине, а не знам ни људе ни фирму Ланацо али да ли су пре били бољи, дали је лако задобити па жњу родјеног, није, а камоли листопадног политичара било којег.Да ли је запад бољи, само већи медијски маркетинг и ла ж,да Бог да, да имамо хиљаде Ланаца и да раде за европску унију и Америку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

реално

11.10.2015 19:06

Не цуди ме да БН писе против власти. Не браним их, али мислим да није у реду да се толико оцрњује власт и све у вези њих, јер сви знамо да ко год да је на власти, било би исто или слицно. Примјер је Прњавор, СДС је на власти, зато посао добијају сви који су или цланови СДС-а, или су родјаци нацелнику Гатарицу. А нама који немамо везе са политиком остаје да кукамо по разним порталима и друственим мрезама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мањача

15.12.2015 22:32

Нинић је паметан човјек који је 100 година испред свог времена,мр екектротехнике са 26 година најбољи студент Загреба,тупанима је остало једино да му завиде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

yx

14.01.2016 18:06

Прво заврши електротехнику па коментариши Нинића,он је проф више електро факултета.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зyx

16.01.2016 17:31

Ови глупаци што су против Нинића не капирају основне ствари,логично је да ланацо добија највише послова јер има најбољи и најобразованији кадар 150 инг ел. технике људи знају струку и најефтинији су у услугама. Како добијају послове ови који имају 10,15 инжињера?Изузев зависти конкуренције нема ту ничег спорног, то је најчистија и најобразованија фирма у РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоки

06.02.2016 17:32

Ланацо је добијао награде за своје пројекте у Лондону на сајму електротехнике а проглашена је фирма као најбоља у Југоисточној Европи.Сада раде софтвер а будалама је остало да причају небулозе и скапају од зависти,кад већ мозга немају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дарко

06.02.2016 17:43

Људи из ланака знају знање,што остали кад све знају не постижу боље резултате од њих.Смијешно,зар не?Завист и љубомора.Камо среће да је више људи као ови из ланака.

ОДГОВОРИТЕ
Name

здрав разум

06.02.2016 21:37

Није ми јасно због чега нападају ланако код њих је све чисто,једини проблем је што конкуренција нема довољно едукован кадар да се носи са њима.Баш су будале.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саво

08.02.2016 17:23

Изнападаше најбољу фирму без иједног конкретног доказа.То је најбоља ИТ фирма у БиХ.Добијају награде и на медјународном нивоу.Имају најбоље стручњаке инг.Зец је добио награду као најбољи програмер у Европи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

вања

12.02.2016 22:42

То је најбоља ит фирма у бих,конкуренција не може да их прати ни у чему,ови напади су смијешни и јадни.Ланако има најбоље стручњаке и менаџмент и логично је да сви хоће да раде са њима.Познати су и на страном тржишту.Желим им пуно успјеха у будућности јер су најбољи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

логика

14.02.2016 08:01

Не капирам због чега се људу љуте на ланако.Изашли су на тржиште и потучени су до ногу,не могу да им конкуришу и крај приче.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сос

24.03.2016 23:17

Ланац,о сад производи софтвер за страна тржишта а остали то не могу ни да замисле,сад ће отворити у инцелу технолошки центар само напред,да је таквих више,биједе и зависти увјек има.

ОДГОВОРИТЕ
Name

реалиста објективни

24.05.2016 20:02

Стално нападају ланацо није ми јасно зашто,поражени су у тржишној утакмици .Ланацо продаје софтwаре у иностранству тржиште је широм планете.Увјек поклоне софтвер бесплатно фирмама са којима послују,кад ће то неко од ових што лају да уради,никад глуме поштење да би они нешто нелегално зарадили,срамота.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сурови реалиста

28.05.2016 12:05

Заиста су јадни и биједни ови напади на Ланацо без икаквог основа,људу су ували ред у ит сектор а исто тако и закон.Ови што хватају на галаму би да ушићаре нешто незаконито на ит тржишту.Ланацо поклања софтwаре бесплатно фирмама са којим послује извози софтwаре вани у милионским износима ови биједници што галаме то никад не би урадили.Онемогућен им је простор да се баве лоповлуком па нападају Ланацо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

цццд

26.06.2016 11:45

Ланако је дебело испред конкуренције Мајкрософт и остале највеће свјетске компаније само њих уважавају и са њима сарађују.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зоки

27.07.2016 15:52

Ма Ланацо је најбоља ит фирма на овим просторима.Нису глупи људи из институција што траже њих за озбиљне послове.Имају најбоље кадрове и логично дају најбоље услуге.Фирма постоји 26 година и има најбоље резултате које су препознале најбоље фирме и институције са запада.Тржиште је читав свијет то говори да су ови напади на ланако доказ да је појединима онемогућено да нелегално послују и незаконито зарађују у овој области.Кад су велики зналци што не освоје неку награду у иностранству,могу блебетати и писати на ових хакованим сајтовима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бл ит

02.08.2016 00:12

Све фирме трају неколико година а ланацо 26 то говори да они нису везани за власт већ за струку.Што ови што лају не освоје нешто на страном тржишту,бар у ит сфери јето могуће.Немају благе везе само галаме како би нелегално пословали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

студент електротехнике

03.08.2016 16:09

Декан електротехничког факса у бл Бранко Докић само њих признаје и уважава док ови што неаргументовано критикују не заслужују никакав коментар.Ланаку нису ни до кољена троше безвезе вријеме глупаци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

неко из бл

03.08.2016 22:02

Фирма постоји скоро три деценије и успјешно послује.Глупо је ланацо везивати за власт јер су све власти добре са њима.Иновативни су и увјек први усвајају све новине.Сад продају софтwаре по свијету успијешно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мистериозни

15.10.2016 21:13

Е јесте лудаци и будале толике небулозе без икаквих аргумената.Постигните неки успјех у ит бранши па онда коментаришите ланако,нико вам не брани изузев што немате три чуке у глави,ланако ће бити испред вас увјек 100 година.

ОДГОВОРИТЕ
Name

колега

31.12.2016 22:05

Све саме површне констатације и небулозе без икаквих доказа о било чему.Ланако је без премца у ИТ сфери конкуренцији је остало само да им завиде,губитници.

ОДГОВОРИТЕ