Чији су српски манастири на Космету?!

Захтев Косова за чланство у Унеску још није стигао у секретаријат те организације, али јесте послат и то преко Унмика, сазнаје РТС. 

Србија 27.07.2015 | 10:00
Чији су српски манастири на Космету?!

Поводом намере Косова, министар Ивица Дачић писао је генералном секретару УН Бан Кимуну. У писму наводи да је очигледно да је такав захтев поднет са намером да се потврди косовска државност, што излази из оквира мандата Унмика и специјалног представника генералног секретара УН.

На захтев Приштине послат преко Унмика, Београд одговара директним писмом генералном секретару УН. Шеф српске дипломатије истиче да је чланство Косова у Унеску за Србију неприхватљиво.

Дачић је рекао да је Косово као територија сходно важећој и обавезујућој Резолуцији СБ УН 1244 под управом УН, и у ком контексту се не може сматрати државом као субјектом међународног права, не може се квалификовати ни за пријем у Унеско.

"У том смислу би свако другачије постављање према разматрању тог питања представљало игнорисање, односно повреду правних правила насталих под окриљем УН ради очувања међународног мира и безбедности", навео је Дачић.

Од захтева до чланства у Унеску, Приштина има неколико препрека! Од Унмика, захтев Косова мора стићи до генералног директора, а потом и Извршног савета Унеска, који гласањем одлучује хоће ли се о том захтеву изјашњавати и Генерална конференција у новембру.

Амбасадор Србије при Унеску Дарко Танасковић рекао је да је за предлог за стављање на дневни ред потребна проста већина присутних чланица Извршног савета, односно држава које су гласале.

"Састав Извршног савета Унеска је такав да су од 58 држава, колико их има, 33 признале независност Косова, што би значило да математички гледано такав захтев има шансе да добије већину на седници Извршног савета", навео је Танасковић.

Ако би се такав сценарио догодио, на седници Генералне скупштине две трећине земаља морале би да се изјасне за чланство Косова. Има ли Србија механизам да то спречи?

Аналитичар Душан Јањић рекао је да у Унеску не важи модел вета.

"Морали бисте да излобирате код огромне већине чланица. То је једна изузетно скупа мисија и нисам ни сигуран да би Србија имала успеха да се тог посла подухвати. Поготово што је чекају тешки преговори у Бриселу управо код те тачке која се зове сарадња у међународним организацијама", навео је Јањић.

Амбасадор Србије при Унеску каже да, ако добије довољан број гласова, нема правних препрека за пријем Косова, али да ће Србија учинити све што може да се то не догоди.

"Сматрамо да Косово није држава, да нема међународно правни субјективитет и у том смислу се залажемо да ту ствар и докажемо. Улажемо пре свега дипломатска средства убеђивања и објашњавања страним партнерима односно државама чланицама Унеска да би и из правних и политичких и културних разлога било непримерено да ова квазидржава односно ентитет постане члан Унеска", истакао је Танасковић.

Иако приштински захтев још није стигао на праву адресу, многи се питају шта би се, у случају пријема, догодило са српском имовином на Косову. Професор Танасковић објашњава да наше културно наслеђе не би постало косовско, водило би се као српска баштина на територији Косова, као чланице Унеска.

Извор: РТС

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

ми

27.07.2015 08:11

Сиријуса Б - е , они су Србе оставили поред Дунава !

ОДГОВОРИТЕ
Name

теолог

27.07.2015 08:26

Манастири су Српски, али како се понасамо у последње вријеме бице Сиптарски.

ОДГОВОРИТЕ
Name

боки

27.07.2015 11:23

Па зна се америцки,као у осталом и цијело косово

ОДГОВОРИТЕ