Нови специјалитет: Шпагете од канабиса

Сваки Италијан ће вам рећи да је паста здрава и да чини да се добро осећате. Али, да ли то важи и за шпагете од канабиса?

Занимљивости 25.07.2015 | 12:30
Нови специјалитет: Шпагете од канабиса

Италијански произвођачи, учесници сајма хране који се ове недеље одржава у Лондону, кажу да њихови резанаци, уље и хлеб од конопља неће омамити оног ко их буде јео већ ће му пружити здраву, укусну алтернативу традиционалним производима од житарица.

"Овде је реч о правој органској храни", тврди Марцио Фјоре, 30-годишњи пољопривредник који на свом имању на југу Италије производи уље и брашно од конопља.

"Конопље не захтева употребу ни пестицида, ни ђубрива, већ само умерену количину воде", објашњава он.

Конопље се најчешће доводи у везу са психоактивним дејствима марихуане, али поједине врсте ове биљке могу се узгајати у прехрамбене сврхе.

Високо растуће врсте конопља, које садрже незнатну количину

психоактивне материје тетрахидроканабинол (ТХЦ), већ дуго се узгајају за производњу хране и других производа. Италија је на ове биљке укинула забрану 1998.

"Моје засаде редовно контролише италијанска полиција како би се уверила да је ТХЦ у дозвољеним границама", наводи Фјоре, један од 200 италијанских произвођача који излажу своје производе у Лондону.

Фјоре је поред дегустације шпагета од канабиса посетиоцима понудио да пробају и кекс и уље од конопља, које има јачи, орашаст мирис.

Семенке конопља су један од најбогатијих извора биљних протеина, са високом концентрацијом омега масних киселина.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар