Српски великани - славни, а сиромашни и гладни

Глума је одувек била синоним за гламурозан живот, бар је тако у Холивуду. Али, не и у Србији, у којој криза руши многа писана и неписана правила. Српски глумачки бардови, све чешће су на ивици егзистенције, а има и оних који завршавају на просјачком штапу. Са мизерном пензијом и платама једва састављају крај са крајем и немају за основне животне потребе.

Србија 25.07.2015 | 12:40
Српски великани - славни, а сиромашни и гладни

Недавно се у стану чувеног глумца Љубивоја Тадића догодила трагедија када је пала свећа и запалила стан. Погинула је његова сестра, а Тадић је завршио у болници са опекотинама. Касније се испоставило да у стану годинама није било струје, јер он није имао од чега да је плаћа.

Љубивоје Тадић

И није беда међу глумцима ништа ново. Најпознатији комичар у бившој Југославији Миодраг Петровић Чкаља, чија некадашња популарност не може да се пореди ни са највећим звездама на данашњој глумачкој сцени, умро је 2003. године у великој немаштини.

Миодраг Петровић Чкаља

У овој тамници нема позоришта. Ако неко у овој земљи мисли да позориште постоји, тај се љуто вара. То што се данас назива Народним позориштем, Атељеом 212, Београдским драмским, то су све којештарије. Тамо је беда, јад и чемер. Гола импровизација у стилу дај да преживимо. Узимају неку цркавицу као просјаци.

А ћуте, нико нема смелости да се гласно успротиви - рекао је Петровић у једном од својих последњих интервјуа.

Данас, 12 година касније чини се да је ситуација још гора. Тако је Катарина Жутић недавно открила да глумци у Звездара театру више од шест месеци нису добили хонорар. Како од глуме више не може да живи, приморана је да уђе на Фарму како би зарадила бар неки динар.

Катарина Жутић

Спас у ријалити шоу програмима покушали су да нађу многи глумци, па и Ева Рас. Ова мултиталентована глумица која је објавила и 20 књига тешко саставља крај с крајем.

Ја живим. Мени је дивно, држава ми је одузевши пензију учинила поново младом и доживотно враћајући натоварени дуг за ПИО бићу још јача и крепкија, али нећу о томе то сви знају. У земљи где ништа није на своме месту и у уметности је све ишчашено. Пишем романе, сликам слике и више не пратим шта се ради на сцени - рекла је Ева.

Ева Рас

Да се од глумачког позива, а посебно пензије данас тешко живи сматра и Злата Нуманагић.

Имам ту и тамо посла у неким представама. Иначе, не бих могла да платим рачуне колико ми је мала пензија. Срамота ме је и рећи, а толико година сам у послу - искрена је Злата.

Срамота их да причају

Многи глумци, посебно старије генерације су на ивици глади, али о томе ретко причају, јер их је срамота. С друге стране државу није брига за њихову судбину, а једини одговор на сва питања је - нема пара.

Зато не чуди што је судбина културе на ивици пропасти, док с друге стране медијски простор добијају разне старлете и жене сумњивих занимања које су својих пет минута славе добиле у разним ријалити програмима попут Парова или Малдива који се сервира гледаоцима под чувеном паролом - људи то хоће да гледају.

Глумица Весна Пећанац, позната по улогама у филмовима свог супруга Живка Николића "Лепота порока", "Чудо невиђено" већ више од десет година је у пензији и има око 230 евра пензију.

Весна Пећанац

Она је после смрти супруга јавно признала да су последњих година чувени редитељ и она били више гладни него сити. Никада нису имали аутомобил, храну у самопослузи су куповали на кредит, одавно је остала без фиксног телефона јер нема од чега да га плаћа.

Извор: Вести-онлине

 

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Коциц

25.07.2015 10:52

На залост таква судбина неце задесити Патриоте у Рс.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Роки

25.07.2015 10:58

Овај Љуба Тадић је мртав већ неколико година, ви сте мислили на Љубивоја Тадића, промијените слику

ОДГОВОРИТЕ
Name

Н..

25.07.2015 12:17

Ето, глумице и глумци по заслузи ко , јунци'.Испада по заслузи сто је радио Цкаља да не ваља, Ева Рас у писању књига трази спас, Катарина Зутиц скренула на ријалити путиц.Најбоље као од Сипова Змај, покази га, па га дај. Рузно и тузно...

Name

марица

25.07.2015 12:23

Мало се информиси, па онда коментариси!

Name

xxx

25.07.2015 13:01

Хоцу да будем као Оро Мими, цас се свуци а цас скини.Зивјеле старлете од главе до пете.Нецу глуму ни у уму.

Name

дивља јабука

25.07.2015 16:16

Добро изјави Ева Рас, а ја ћу њену изјаву парафразирати и примијенити на цијели Балкан, "На Балкану је све ишчашено. А највише народ."

ОДГОВОРИТЕ
Name

вук

26.07.2015 02:52

Благо народу ком је драже пратити парове или великог брата од позоришта,и гдје су Станије изнад легенди какав је био Чкаља и слични.Од тог народа ће и Бог побјећи.

ОДГОВОРИТЕ