„До рата гигант, послије рата – стечај“

Пет го­ди­на на­кон отва­ра­ња сте­ча­ја у фа­бри­ци „УНИС – ва­ља­они­ца хла­дно ва­ља­них тра­ка“ и њен ду­го­го­диш­њи ди­ре­ктор Ми­ћо Ми­ло­ва­но­вић и сте­чај­ни упра­вник Са­во Ше­ва­ље­вић сла­жу се у је­дном – овом ба­ња­лу­чком при­вре­дном ги­ган­ту по­сли­је ра­та ни­је би­ло спа­са.

Република Српска 25.07.2015 | 08:43
„До рата гигант, послије рата – стечај“

Ко­ли­ко, за­пра­во, ово пре­ду­зе­ће ни­је има­ло бу­ду­ћност по­ка­зу­је и по­да­так да опре­ма ко­ја је при­је дви­је го­ди­не про­да­та Хо­лан­ђа­ни­ма и да­ље сто­ји у „Уни­су“, јер они не мо­гу да на­ђу куп­ца ко­јем би је пре­про­да­ли.

Фа­бри­ка „УНИС – ва­ља­они­ца хла­дно ва­ља­них тра­ка“ би­ла је је­дно од нај­про­фи­та­бил­ни­јих пре­ду­зе­ћа у Ба­ња­лу­ци. Смје­ште­на у Ра­ми­ћи­ма, на 323.000 ква­дра­тних ме­та­ра зе­мљи­шта и ха­лом од 29.460 ква­дра­та, ова фа­бри­ка је ду­го го­ди­на би­ла ја­дан од сим­бо­ла Ба­ња­лу­ке.

„Унис“ је од де­цем­бра 1995. го­ди­не до отва­ра­ња сте­ча­ја „жи­вио“ од ки­ри­је ме­ђу­на­ро­дних вој­них сна­га у БиХ, ко­је су изнај­мљи­ва­ле ње­го­ве прои­зво­дне ха­ле.

Вла­да РС је при­ва­ти­за­ци­они план за про­да­ју овог пре­ду­зе­ћа усво­ји­ла кра­јем де­цем­бра 2009. го­ди­не. Кра­јем ма­ја 2013. го­ди­не „Унис – ва­ља­они­ца ХВТ“ про­да­та је за 6,5 ми­ли­она КМ.

Сте­чај­ни упра­вник „Уни­са“ Са­во Ше­ва­ље­вић је за­до­во­љан пос­ти­гну­том ци­је­на од 6,5 ми­ли­она КМ. На ли­ци­та­ци­ји је про­да­то 24 хе­кта­ра зе­мљи­шта, од че­га че­ти­ри хе­кта­ра за­узи­ма­ју обје­кти, а 20 хе­кта­ра је сло­бо­дно.

„‘Унис’ обје­кти­вно ви­ше ни­је мо­рао да нас­та­ви с ра­дом. Те­хно­ло­ги­ја је зас­тар­је­ла, за­гри­ја­ва­ње и рад би­ли су на стру­ју, а тро­шко­ви елек­три­чне енер­ги­је изно­си­ли су ко­ли­ко свих до­ма­ћин­ста­ва Ба­ња­лу­ке. По­ку­шао сам да ура­дим ре­ор­га­ни­за­ци­ју, али за то ни­је пос­та­ја­ла ни­ка­ква шан­са. Раз­го­ва­рао сам с љу­ди­ма из Сме­де­ре­ва, Ја­се­ни­ца, Ско­пља, Ка­то­ви­ца, Укра­ји­не и Ру­си­је. Сви су до­ла­зи­ли, гле­да­ли и за­кљу­чи­ли да ‘Унис’ не мо­же по­но­во да кре­не с прои­зво­дњом. Сви су тра­жи­ли да те­хно­ло­шки про­цес бу­де на гас, али то ни­је би­ло мо­гу­ће. Ка­па­ци­тет ‘Уни­са’ је био 110.000 то­на, али се са­мо у је­дној го­ди­ни при­бли­жио тој ци­фри – 106.000 то­на. То је одли­чан ре­зул­тат, али однос сна­га се про­ми­је­нио – да би је­дна фир­ма би­ла рен­та­бил­на, не­оп­хо­дно је да го­диш­ње прои­зво­ди ми­ни­мал­но 1,3 ми­ли­она то­на„, ка­же Ше­ва­ље­вић.

Он до­да­је да је „Унис“ при­је ра­та ра­дио ви­ше не­го до­бро, јер је тржи­ште би­ло за­тво­ре­но. Ју­го­сла­ви­ја је има­ла 22 ми­ли­она ста­но­вни­ка и би­ло је ла­ко пла­си­ра­ти ро­бу на та­кво тржи­ште. То је би­ла прои­зво­дња на­ми­је­ње­на би­је­лој те­хни­ци и куп­ци су би­ли уна­при­јед одре­ђе­ни. Би­ло је и изво­за, али ви­ше од 75 од­сто ро­бе је пла­си­ра­но на до­ма­ће тржи­ште. Си­ро­ви­не су та­да до­ла­зи­ле из ис­то­чне Евро­пе, а ци­је­не су би­ле нис­ке.

Али, тврди Ше­ва­ље­вић, све се то про­ми­је­ни­ло и ни­је пос­то­ја­ла ни­ка­ква шан­са да фир­ма нас­та­ви с прои­зво­дњом.

„‘Унис’ је до­бар при­мјер ка­ко се мо­же прис­ту­пи­ти сте­чај­ном пос­туп­ку. Сву имо­ви­ну ‘Уни­са’ са­чу­вао је ОХР. Та­даш­њи ме­на­џмент је био му­дар и одмах је по­кре­нуо сте­чај. Ни­је че­као да до­ђе до ес­ка­ла­ци­је тро­шко­ве и ни­је се за­ду­жи­вао као што то ве­ћи­на ра­ди. На­шао сам не­ка ду­го­ва­ња пре­ма ра­дни­ци­ма, али све је то брзо ис­пла­ће­но. И још је ос­та­ло да ис­пла­ти­мо акци­она­ре и њих ће­мо ис­пла­ти­ти по ври­је­днос­ти акци­је, а ка­ко ства­ри за са­да сто­је, ври­је­дност акци­ја ће би­ти ве­ћа на­кон за­тва­ра­ња сте­ча­ја, не­го при­је отва­ра­ња ис­тог, што је сва­ка­ко изне­на­ђу­ју­ће и зву­чи го­то­во не­вје­ро­ва­тно„, ис­та­као је Ше­ва­ље­вић.

Ми­ћо Ми­ло­ва­но­вић је био ди­ре­ктор „Уни­са“ од сеп­тем­бра 1998. го­ди­не до ма­ја 2010. го­ди­не. Он да­нас тврди да је одлу­ка да се „Унис“ сво­је­вре­ме­но из­мјес­ти у Ра­ми­ће би­ла по­ли­ти­чке при­ро­де и да ни­је­дно пре­ду­зе­ће та­квог про­фи­ла ту ни­је мо­гло да оп­ста­не.

„У бли­зи­ни ‘Уни­са’ не пос­то­ји во­де­ни ток. Или бар же­ље­зни­чка пру­га. Тро­шко­ви тран­спор­та због то­га су би­ли огро­мни. Пре­ду­зе­ћа ко­ја се ба­ве та­квим по­сло­ви­ма, а ни­су по­ред во­де­ног то­ка, не­ма­ју ни­ка­кву шан­су да оп­ста­ну. Изу­зе­тно па­ме­тан ме­на­џмент сва­ка­ко је кљу­чни ра­злог за­што је то пре­ду­зе­ће та­да би­ло то­ли­ко ус­пје­шно. По­ред то­га, мно­ге окол­нос­ти су ишле на ру­ку ‘Уни­су’ – од за­тво­ре­ног тржи­ште до чи­ње­ни­це да је тих го­ди­на из­гор­је­ла ва­ља­они­ца хла­дних тра­ка у Сме­де­ре­ву. Ме­на­џмент ‘Уни­са’ је те­хни­чки био ис­пред свих сли­чних пос­тро­је­ња – ис­пред сло­ве­на­чких же­ље­за­ра, ис­пред ва­ља­они­це у Ско­пљу и ис­пред ва­ља­они­це у Сме­де­ре­ву„, ка­же Ми­ло­ва­но­вић.

Прои­зво­дња је, до­да­је он, у „Уни­су“ ста­ла то­ком ра­та и по­сли­је ни­је мо­гла да се нас­та­ви. Си­ро­ви­на ни­је мо­гла да се до­би­је ни на ко­ји на­чин. Та­ко ма­ла прои­зво­дња, ди­сло­ци­ра­на у кон­ти­нен­тал­ни дио је­днос­та­вно ни­је има­ла шан­су да пре­жи­ви.

„Би­ла је пу­ка уто­пи­ја да се тај сис­тем мо­гао ре­ха­би­ли­то­ва­ти. Да ли се мо­гло не­што дру­го на­пра­ви­ти? Мо­гло је. Шта? Не знам ни сам, али мо­гло је и тре­ба­ло је по­ку­ша­ти. Јер ни­је­дно пре­ду­зе­ће ни­је има­ло та­кву ин­фрас­тру­кту­ру у Ба­ња­лу­ци – де­вет ки­ло­ме­та­ра сте од цен­тра гра­да, на ма­гис­трал­ном пу­ту, бли­зу је ауто­пут, са­мим тим и дви­је су­сје­дне зе­мље и њи­хо­ви гла­вни гра­до­ви. ‘Унис’ је имао и ре­зер­во­ар од 500 ку­би­ка во­де. И два 20-ки­ло­вол­тна да­ле­ко­во­да„, ка­же Ми­ло­ва­но­вић.

„Унис“ је, тврди он, би­ло нај­про­фи­та­бил­ни­је пре­ду­зе­ће у Ба­ња­лу­ци. У нај­бо­љим го­ди­на­ма при­ход је до­се­зао и до 120-130 ми­ли­она ма­ра­ка. Ни­је би­ла ни­је­дна го­ди­на да ни­је би­ло чис­те до­би­ти од че­ти­ри до пет ми­ли­она ма­ра­ка.

„Чак смо тра­жи­ли и при­је­вре­ме­ну от­пла­ту кре­ди­та, али нам то сво­је­вре­ме­но ни­је омо­гу­ће­но. Кри­за је по­че­ла да се осје­ћа већ 1986. го­ди­не. Та­чни­је, до­ла­зи­ло је до ла­га­ног па­да. А до та­да су за­по­сле­ни има­ли 16 пла­та, чу­ве­ни ‘ви­шак’. И за­то су сви хтје­ли да до­ђу у то пре­ду­зе­ће и за­то је би­ла ве­ли­ка се­ле­кци­ја ка­дра. А они ко­ји су ра­ди­ли ту се­ле­кци­ју, зна­ли су ка­ко то тре­ба да ура­де„, ре­као је Ми­ло­ва­но­вић.

Ра­дни­ци

Ми­ћо Ми­ло­ва­но­вић ка­же да је „Унис“ при­је ра­та за­пош­ља­вао 720 ра­дни­ка, иако је био про­је­кто­ван на 370 ра­дни­ка. Та­да је, ка­же он, би­ло дру­га­чи­је ври­је­ме – на 50 ра­дни­ка до­ла­зио је је­дан при­пра­вник.

„По по­врат­ку из ра­та сам у ‘Уни­су’ за­те­као 333 ра­дни­ка. За­ку­пни­ном ко­ју смо до­би­ја­ли од СФОР-а нај­ве­ћи број ра­дни­ка смо тре­ти­ра­ли као ра­дни­ке на че­ка­њу. Пла­ћа­ли смо им пен­зи­оно и со­ци­јал­но и чак смо им одре­ђе­но ври­је­ме да­ва­ли не­ку на­кна­ду. Сви су ра­дни­ци збри­ну­ти с нај­ве­ћим мо­гу­ћим со­ци­јал­ним осје­ћа­њем„, ка­же Ми­ло­ва­но­вић.

По­сло­вна зо­на

На­кон про­да­је „Уни­са“ из Адми­нис­тра­ти­вне слу­жбе гра­да Ба­ња­лу­ка са­оп­шти­ли су да се за ула­зак у бу­ду­ћи те­хно­ло­шки би­знис парк при­ја­ви­ло ви­ше од 50 за­ин­те­ре­со­ва­них ин­вес­ти­то­ра.

Ме­ђу­тим, пет го­ди­на ка­сни­је и та је иде­ја про­па­ла, а те­хно­ло­шки би­знис парк је одје­дном пос­тао по­сло­вна зо­на. На­име, Са­вјет за при­вре­ду, за­пош­ља­ва­ње, фи­нан­си­је и бу­џет гра­да Ба­ња­лу­ка је 19. мар­та ове го­ди­не одлу­чио да се из­врши пре­на­мје­на те­хно­ло­шког би­знис пар­ка у по­сло­вну зо­ну.

Гра­до­на­чел­ник Ба­ња­лу­ке Сло­бо­дан Га­вра­но­вић је ре­као да је про­је­кат „Те­хно­ло­шки би­знис парк“ ра­ђен при­је осам го­ди­на и да је по­дра­зу­ми­је­вао ве­ли­ко ула­га­ње. Убрзо ће се са­зна­ти да ли је про­мје­на име­на би­ла са­мо још је­дна ка­му­фла­жа или ће за­пар­ло­же­ни плац у Ра­ми­ћи­ма ко­на­чно ожи­вје­ти.

Извор: ЦАПИТАЛ и Независне новине

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

цхакијасх

25.07.2015 06:53

Ма нема ниједној фирми спаса којом власт управља. Ми смо глуп народ који дозвољава да се наса добра униставају и да се појединци богате, а народ је све сиромаснији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ми6

25.07.2015 06:59

А ста све није било прије рата "Гигант" на просторима Еx Yу?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дане

25.07.2015 07:02

Назачост ово није једини гигант који је пропао. На хиљаде гиганата је отисло у стецај због лосе приватизације!

ОДГОВОРИТЕ
Name

реалан

25.07.2015 07:44

Највеци гигант је била Југославија па видимо ста је братија успјела од ње урадити,а ста се онда цудити сто се фабрике унистисе,то је остављено у аманет бивсим портирима и сеоским загонџијама сто се осилисе 90-тих.Поздрав свим нормалним у сва три тора!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Питање

25.07.2015 08:17

Како је могло све радити и бити гиганти за време Тита ? Нас уците да је он био највеце зло ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тито

25.07.2015 09:07

Свака част овом коментару, Тито је био не само Тито, него много, много више, живио Марxизам.

Name

зна се

25.07.2015 08:25

Кад је рат поцео нас је тада власт отјерала у рат а они су остали да пљацкају. Све фабрике у Бањалуци су остале у рукама тадасње власти. Знаци сви знамо да је то СДС јер друге партије нису ни постојале.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дивља јабука

25.07.2015 08:48

Многе фабрике су могле наставити пословати. Директори лопови на захтјев политичара багрова, све су покрали и уништили. ХВТ је имао најмодернију опрему пред рат. Све је било аутоматски. Дакле, народски речено, на дугме. Само је ствар у лоповлуку а и неспособним директорима. Они су сједили у фотељама у оквиру оног система. Кад је онај систем пукао то јест кад су те фирме изгубиле своје познате купце требало је наћи нове. Такви директори нису били способни наћи нове купце па и добављаче сировине, а уз то они су једино били заинтересовани за крадју и лично богаћење. И дан данас партијско запошљавање, о којем се прича већ 30 година, све је уништило. И дан данас влада поставља којекаве блечке за директоре а неће да постави оне који знају посао. Јер ти који знају посао неће да краду за такву власт. Ко поставља власт? Народ који је неписмен.

ОДГОВОРИТЕ
Name

горан

25.07.2015 09:03

Кад криминалци узјасу на власт испадне из игре достојанство и цаст...

ОДГОВОРИТЕ
Name

брле

25.07.2015 19:13

Не иде ми у главу, да после толико академски образованих људи, нико није био да покрене силне гиганте, додусе предратне. Ко све нема ту титулу, а друство нема никакве користи од њега. Залосно или болесно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зока

26.07.2015 05:17

Поштовани,почела сам да читам чланак са надом да ћу наћи несто позитивно. Чим сам прочитала како је било лако пласирати производњу одустала сам од читања. Као у свему ниподастава се оно што је било да би се сакрило оно сто није учињено данас. Сматрам се веома компетентном да коментарисем јер сам кћерка Воје Прње који је био први директор ХВТ-а још у изградњи и затим и дугогодисњи директор.Напоре које су чинили мој отац и његов тим да продају производњу су бар за постовати ако већ о томе г.Севаљевиц не зна ништа. Није ово први чланак у ком се правда униставање домаћих фабрика и доводјење бањалуцке индустрије на нулу. Вјерујем да бивши радници УНИС-а ,Синтетика, Универзала су једнако озлоједјени јер су уништена предузеца за која је требало настојати да наставе са радом. Данас би мање било незапослености у нашем граду.

ОДГОВОРИТЕ