Шта родитељи желе својој дјеци?

Лекар, инжењер, информатичар - то су три најчешћа занимања које родитељи спомињу када одговарају на питање шта желе да њихова деца постану кад одрасту, открива недавно истраживање које је америчка банка ХСБЦ спровела у 16 земаља.

Занимљивости 25.07.2015 | 08:12
Шта родитељи желе својој дјеци?

Близу 19 одсто од 5.500 родитеља обухваћено анкетом изјавило је да би желели да њихово дете постане лекар, 11 одсто њих би радије да оно буде инжењер, а осам одсто информатичар.

Лекарска професија је нарочито на цени медју родитељима у Уједињеним Арапским Емиратима (33 одсто), у Индонезији (31 одсто) и Турској (27 одсто).

За већину родитеља (64 одсто), једна од три главне жеље које би пожелели свом детету кад порасте је "да буде срећно". Испуњење те жеље је посебно важна за француске родитеље (86 одсто), канадске (78 одсто), британске и аустралијске (77 одсто) и америчке (72 одсто).

У многим земљама, здравље је важније од среће. Тако у Кини, 72 одсто родитеља жели да им дете пре свега "буде здраво", а тек онда да "буде срећно у животу".

"Да зарадјује довољно за пристојан живот" најважније је за родитеље у Француској (60 одсто).

Родитељи у Мексику (52 одсто) и Индији (51 одсто), пак, највише предности дају "успеху у каријери", што је жеља коју нарочито истичу родитељи у земљама у развоју, а далеко мање у богатим државама у којима је најважније да деца "остваре своје потенцијале".

И док девет од десет родитеља у Индији, четири од пет у Арапским Емиратима и две трећине у Мексику, Индонезији и Малезији сматра факултетско образовање "неопходним", тај проценат је далеко мањи у Аустралији и Великој Британији (14 одсто) и Канади (24 одсто).

Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар