Пожари тренутно највећа пријетња

Центар за животну средину апелује на грађане и надлежне институције да се понашају одговорно.

Босна и Херцеговина 25.07.2015 | 09:00
Пожари тренутно највећа пријетња

Поред тога што пожари представљају опасност за људе и њихову имовину и доносе велику материјалну штету, велика су пријетња и за саму природу.

„Имамо велику одговорност да очувамо јединствене шумске екосистеме који су станишта многим врстама биљака и животиња. Пожари деградирају шумске екосистеме, смањују биолошку разноврсност, убрзавају ерозију земљишта, мијењају микроклиму и водне режиме“, истакла је Наташа Црнковић, Предсједница Центра за животну средину.

Апелујемо на грађане да опрезно и одговорно бораве у природи, да остављају отпад на за то предвиђеним мјестима, да уколико пале ватру у природи мјесто спаљивања прегледају, остатке ватре и жара у потпуности погасе и тек након тога напусте локацију и да посебно буду опрезни уколико спаљују коров и стару траву.

„Власти морају много озбиљније да се посвете систему противпожарне заштите, који обухвата превенцију, контролу и санацију настале штете. Прошле године смо били свједоци некоординисаних активности за вријеме поплава, те очекујемо од свих нивоа власти да се сигурности грађана, имовине и природе посвети озбиљнија пажња и конкретни кораци ка ефикаснијој заштити“, додала је Наташа Црнковић.

Коментари / 0

Оставите коментар