ЦЦИ: Грађани БиХ поново изиграни!

Невладина организација Центри цивилних иницијатива (ЦЦИ) представила је у Сарајеву резултате праћења рада Владе и Парламента Федерације БиХ за прву половину 2015. године.

Босна и Херцеговина 24.07.2015 | 16:40
ЦЦИ: Грађани БиХ поново изиграни!

Навели су да резултати показују да "грађани БиХ имају пуно право да се поново осјећају изиграни".

Подсјетили су да Влада ФБиХ која је именована 31. марта није издржала ни 100 дана у истом саставу.



Кажу да су међусобно неповјерење и неусаглашеност циљева и из тога проистекли сукоби, унутар трочлане владајуће коалиције успостављене након избора, а који су проузроковали дуго чекање на формирање Владе, настављени и након што је Влада именована и почела са радом.

- Разлике су се показале непомирљиве и довеле су до блокада у раду, а потом и до распада владајуће коалиције, оставки министара једне од странака те коалиције и губитка парламентарне већине која је стојала иза Владе - рекао је Денис Телић из ЦЦИ-а.

Навео је и да је Влада донијела мандатни програм свог рада, а потом и годишњи програм за 2015. годину, након распада владајуће коалиције и губљења скупштинске већине.

- У стратешке циљеве ''Мандатног програма рада Владе ФБиХ'', усвојеног 18. јуна планирано је смањење и надзор јавне потрошње, реформа тржишта рада, побољшање пословног окружења, подршка привредним активностима, борба против корупције,  развој социјалне области. Самим циљевима се, наравно, нема шта приговорити, али ово није први, а вјероватно ни посљедњи, пут да се они постављају, те ће се квалитет и ове, и било које друге владе, мјерити не лијепим обећањима, негов успјесима у њиховој реализацији, а од тога смо, засад, видјели врло мало - наглашено је на прес-конференцији на којој су представљени резултати праћења рада Владе и Парламента Федерације БиХ за прву половину 2015. године.

Лејла Дероња Суљић из ЦЦИ-а је навела да за три мјесеца другог квартала 2015. године, Парламент ФБиХ није расправљао нити о једном законском рјешењу донешеном од актуелне Владе ФБиХ, а од свих 25 закона, донесених од оба сазива Владе активна у шест мјесеци, Парламент је, за пола године, у потпуности реализовао, односно усвојио у форми приједлога само један, и то Закон о извршавању буџета ФБиХ за 0015. годину.

Остала 24 закона Федерални парламент није разматрао ни у једном облику.

Актуелна криза власти у ФБиХ, навела је Дероња Суљић, додатно је одгодила и расподјелу позиција у 19 сталних радних тијела у Дому народа Парламента ФБиХ, "тако да процес конституисања власти у Федерацији заправо још увијек није у потпуности завршен ни девет мјесеци након одржавања избора".

На прес-конференцији је речено да актуелна политичка криза у Федерацији БиХ, поново у фокус доводи двије ствари, а на то су, кажу из ЦЦИ-а, упозоравали већ годинама, а то је потреба за измјеном изборног законодавства и Устава те потребу обуздавања партоктратије, односно, за почетак, ограничења утицаја странака на запошљавање.

Извор: Фена

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Цуца

24.07.2015 15:02

У Српској нема политичке кризе као у Федерацији, али зато економска криза потреса оба ентитета, а то највише на својој кожи осјете грађани од којих је већина доспјела до тешке биједе и просјачког штапа.Актуелне власти, нарочито у Српској раде све друго осим оног што би допринијело побољшању животног стандарда грађана, а то је отварање нових радних мјеста, отпуштање хиљаде чиновника, почевши од Владе, министарстава, тзв. јавних институција и предузећа, па до локалних заједница.Затим,драстично смањење плата и свих привилегија које имају функционери и запослени у тзв. јавном сектору, отпуштање с посла и трпање у затвор свих који злоупотребљавају службени положај, нпр. инспектора који од разних тајкуна и послодаваца узимају мито и сл.Има ту још мали милион рјешења како да се ријешимо лопова и биједе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Чињеница

24.07.2015 18:53

Медју свом том увезаном багром посланици СДСа мало могу да направе. Ништа више не могу да ураде ни посланици Демократске фронте.

ОДГОВОРИТЕ