Хрвати отворили врата Србима: Срби у момчади, па кај има везе?!

Српски фудбалери у хрватским клубовима. Све су бројнији, сад их је седам и доприносе успесима клубова. Можда је то најава неких нових ветрова на балканским фудбалским просторима.

Фудбал 26.07.2015 | 18:40
Хрвати отворили врата Србима: Срби у момчади, па кај има везе?!

Деведесетих година, па и у последњој деценији, тако нешто било је табу. Када је бивши голман Војводине и повремени репрезентативац Драган Жилић 2005. године прешао у Ријеку, многи су сумњичаво вртели главом и тај потез оцењивали лудо храбрим. Али испоставило се да је Жилић био иницијатор нечега што ћемо све чешће гледати наредних сезона.

Недавно је члан Сплита постао бивши фудбалер Партизана Александар Миљковић. У редове хрватског прволигаша дошао је као слободан играч после две сезоне у португалској Браги.

- Срећан сам због доласка у јако добру екипу која има високе амбиције. Имамо млад тим, било је доста промена, требаће времена да се упознамо и уиграмо, ипак сигуран сам да ће веома брзо све доћи на своје место. Имамо одличног тренера, добру атмосферу и надам се успеху већ у првој утакмици - изјавио је Миљковић.

Његов тренер је бивши репрезентативац Југославије, некадашњи ас сплитског Хајдука Зоран Вулић, али Александар није једини Србин у “Парку младежи”. Уз њега је и Крагујевчанин Милош Видовић, који је зимус стигао из редова Олимпика из Сарајева. Сезону пре тога био је проглашен најбољим странцем у Премијер лиги БиХ.

У Осијеку игра Драгомир Вукобратовић, играч који је каријеру почео у Војводини, кратко је затим био у Црвеној звезди. Уз њега је и Марио Маслаћ, који је такође поникао у Војводини, играо за Ветерник и Борац из Чачка. Бојан Павловић и Милан Ђурић су у Истри, Павловић је играо за Чукарички, Борац из Чачка, мађарски Капошвар, а Ђурић је у Истру недавно стигао из Јагодине.

У Запрешићу игра Борислав Симић, који је тамо стигао из београдског Синђелића, а играо је и за Банат, Телеоптик, Смедерево, Чукарички, Динамо из Чешких Буђевица.

Прича о српским играчима у клубовима у Хрватској могла би тек добити на замаху, нарочито ако у догледно време буде формирана регионална лига. Недавно је одржан састанак у Опатији којем су присуствовали челници свих савеза из бивше СФРЈ, а нови састанак биће у новембру у Сарајеву. Тада ће се расправљати о могућности да се оформи заједничко такмичење.

У некој могућој будућој лиги трансфери српских играча у хрватске клубове и обрнуто не би били незамисливи, али пре тога би морало много тога да се реши по питању навијача и безбедности, за шта регионални савези траже подршку својих држава.

Мирић био у Славену
Бивши играч Црвене звезде Марко Мирић прошле сезоне је играо у Славену Белупо из Копривнице. Сада је члан Локерена. Упркос бојазни многих наших играча по питању безбедности, Мирић је још прошле јесени поручивао свима да у случају да добију понуду из Хрватске обавезно дођу јер он тамо није имао ни најмањи проблем.

СРПСКИ ИГРАЧИ У ХНЛ
Александар Миљковић - Сплит
Милош Видовић - Сплит
Марио Маслаћ - Осијек
Драгомир Вукобратовић - Осијек
Бојан Павловић- Истра
Милан Ђурић - Истра
Борислав Симић- Запрешић

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

А обрнуто

26.07.2015 16:43

А колико фудбалера хрватске националности играју у 1.српској?

ОДГОВОРИТЕ