У Србији 5.000 људи обољелих од шуге!

Као да смо у средњем веку! Од почетка 2015. у Србији је регистровано скоро 5.000 особа оболелих од шуге!

Србија 24.07.2015 | 12:35
У Србији 5.000 људи обољелих од шуге!

То је 1.500 случајева више у односу на прошлу годину.

- Од јануара до јуна региструје се већи број оболелих од шуге у односу на исти период прошле године. Институту за јавно здравље Србије пријављено је укупно 4.720 случајева шуге, а у истом периоду 2014. било их је 3.215, а те године укупно су биле заражене 7.964 особе - речено је Куриру у Институту за јавно здравље „Милан Јовановић Батут“.

Шугом, коју преносе паразити и која се манифестује неподношљивим сврабом и црвенилом на кожи, најлакше се можете заразити на местима колективног смештаја и масовног окупљања људи. Тако грађани посебну пажњу треба да обрате на базенима, у јавном превозу, али и у болницама и старачким домовима.

- Иако се шуга данас релативно лако лечи, веома је важно да предузмете адекватне хигијенске мере јер се инфекција брзо шири и лако преноси. Ако неко од чланова породице оболи, треба паралелно лечити све укућане, дезинфиковати, искувавати постељену и износити ствари на јако сунце - саветује Александар Адамовић, директор Градског завода за кожне и венеричне болести.

Само у последњих месец дана у Војводини регистрована су 164 случаја оболелих од шуге, што је за 19 одсто више него раније. У прошлости је епидемијска појава шуге била везивана за сиромаштво, лошу хигијену и пренасељеност, данас од ове кожне болести оболевају људи свих социоекономских нивоа, без обзира на пол, узраст или ниво личне хигијене.

СВРАБ СЕ ПОЈАЧАВА НОЋУ

Шуга је паразитно, заразно обољење које се преноси додиром.

„Норвешка шуга“ чешће погађа људе с већ ослабљеним имуним системом.

Један од главних симптома је јак свраб, који се појачава ноћу и у топлим условима.

До појаве првих симптома долази четири до шест недеља после заразе.

Лечи се скабицидним средствима, која се утрљавају у кожу под контролом лекара.

Од седам до 10 дана траје лечење, а препорука је да се лече сви чланови породице, али и сексуални партнери.

Извор: Курир

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

вида

24.07.2015 12:52

Купајте се људи перите руке.

ОДГОВОРИТЕ