ЛЕ: Воша прошла, Чука није успјела!

Фудбалери Војводине без пуно проблема су обезбедили пласман у треће коло квалификација за Лигу Европе, пошто су у Летонији сачували три гола предности са „Карађорђа” и одигравши 1:1 са Спартаксом заказали двомеч са Сампдоријом. Фудбалери Чукаричког у четири утакмице квалификација нису постигли погодак из игре, па су се у поразом у реваншу другог кола на гостовању азербејџанској Габали са 2:0 (1:0), а укупно 2:1 опростили од Лиге Европе.

Фудбал 23.07.2015 | 20:20
ЛЕ: Воша прошла, Чука није успјела!

Велика предност из првог меча донела је мир Новосађанима, који ни једног тренутка нису морали да брину за пролаз. Имала је Војводина више од игре и на гостовању иако је у Јелгаву стигла без првог нападача Миљана Мрдаковића.

Сусрет између Спартакса и Војводине одиграо се у Јелгави, а не у Јурмали одакле је домаћа екипа, пошто њихов стадион не испуњава услове за одигравање утакмица под покровитељством УЕФА.

После неколико одличних прилика и још бољих интервенција голмана Давидовса, коначно је резервиста Кордић у самом финишу донео предност гостима, али је част Спартаксу сачувао Виваква поготком у трећем минуту надокнаде.

Ток утакмице:

Меч је почео споријим темпом, што је и више одговарало Војводини, а прва полу-прилика виђена је тек у 15 минуту, када је Иванић добио лопту на 15 метара раздаљине од гола противника, али је шутирао слабо, па је Давидовсу било лако да одбрани тај ударац.

Није летонског голмана претерано забринуо шут младог репрезентативца који минут касније, а поред још неколико шутева из даљине, није било узбуђења све до 36. минута, када се лопта после центаршута са леве стране одбила до Иванића на неких 10 метара. Млади репрезентативац Србије је успео дриблингом да се ослободи чувара, а затим и одлично шутира у доњи леви угао Спартаксовог гола, али капитен Летонаца је показао да поседује одличне рефлексе и сачувао је своју мрежу.

И у другом полувремену се наставило са истим темпом као у првом, али чак и без претераног труда Војводина је дошла у јако добру прилику. Беспотребно су Летонци направили прекршај на двадесетак метара од свог гола, а чак ни то што је био мало искоса сјајном Станисављевићу није сметало да шутира јако и прецизно. Ипак, одлични Давидовс је успео да стигне до лопте и закачи је, а она се одбила до пречке и потом назад у поље, па је Станисављевић остао без свог трећег гола из слободног ударца у овогодишњим квалификацијама, пошто је на исти начин постигао голове у Новом Саду против МТК и Спартакса.

Како је време одмицало, све су нервознији били домаћи фудбалери, који су из немоћи да ураде било шта више у офанзиви све грубље почели да улазе у стартове. Због тога је холандски судија Ричард Лисвелд у размаку од петнаестак минута показао три жута картона фудбалерима Спартакса.

Први пут је некадашњи нападач Црвене звезде Огњен Ожеговић заиграо у стартној постави у новом клубу, али било је евидентно да још увек није потпуно спреман па је уступио у 80. минуту место Шалети Кордићу.

Управо је Кордић био човек који је шест минута касније обрадовао тридесетак навијача Војводине, који су допутовали у Летонију са екипом, пошто је после правог карамбола у петерцу Спартакса и две добре одбране Давидовса успео да дође до лопте и донесе предност Новосађанима.

Није се међутим тиме завршила утакмица, пошто је у трећем минуту надокнаде Улимбасевс прошао по левој страни, а онда из мртвог угла гурнуо лопту између успаваних дефанзиваца српског представника, право на ногу Вивакви, коме са пет метара није било тешко да постави коначних 1:1.

Летонци скандирали Србији
Навијачи Спартакса по завршетку меча нису били претерано тужни што њихови љубимци завршавају такмичење у Европи, већ су уместо тога скандирали „спасиба Сербији”.

Реванш меч 2. кола квалификација за Лигу Европе
Спартакс - Војводина 1:1 (0:0)
Стрелци: 0:1 Кордић (86), 1:1 Виваква (90+3)
Стадион: Жиемгалос олимпијски центар Судија: Ричард Лисвелд (Холандија)
Жути картон: Абдултаофик, Мичкевикс, Такји, Улимбасевс

Војводина (4-2-3-1): Жакула - Лакићевић, Панков, Ђурић, Настић - Секулић, Максимовић - Станисављевић (од 73. Стаменић), Иванић (од 69. Палочевић), Бабић - Ожеговић (од 80. Кордић)

Спартакс (4-4-1-1): Давидовс - Мекс, Буквитис, Назаренко, слампе - Абдултаофик (од 46. Мичкевикс), Максименко, Улимбасевс, Виваква - Беспаловс (од 54. Пунцулс) - Такји (од 71. Стуглис)

Брђани су у првом сусрету на свом терену славили са 1:0 голом Николе Стојиљковића из пенала, али су у Бакуу прокоцкали минималну предност. Претходно су у првом колу елиминисали Марибор голом такође из пенала у гостима за 1:0, а у реваншу у Београду су мреже мировале.

Тако је српски представник без гола из игре морао да заврши европску одисеју у истој фази као и прошле сезоне, и сада може да се фокусира на домаће првенство и Куп Србије.

Прво полувреме: Чука промашила три шансе, кренуло се од почетка

Домаћи тим је имао иницијативу у уводним тренуцима, мада је голман Стевановић имао посла само приликом једног доброг истрачавања на центаршут, али у првих 10 минута није било опасности пред оба гола.

Тренер Габале Роман Григорчук није могао да рачуна на везног фудбалера Флорескуа, који је добар техничар и организатор игре, али је зато на терен послао знантно офанзивнију поставу која је високо вршила пресинг без страха од контри Чукаричког.

Габала је средином првог полувремена могла да се нађе у доброј прилици када се Стојковић и Стевановић нису најбоље разумели, голман Чуке је изашао далеко од свог гола и успео да ухвати "живу" лопту приликом покушаја Рикардиња да искоса са леве стране погоди небрањену мрежу.

Азербејџанци су најбољу шансу имали у 27. минуту када је Зењов добро шутирао у десни угао, Стевановић је кратко одбио лопту до Антонова, али је и његов ударац гостујући чувар мреже успешно укротио.

Чукарички је зтвратио само четири минута касније, Јанковић се готово прошетао кроз казнени простор поред Гаја и са леве стране гађао у ближи угао где се нашао и Безотошни да избаци лопту у корнер. Ослободили су се гости притиска како је време одмицало и у 37. минуту су били најближи вођству - Славољуб Срнић је одлично извео корнер са леве стране, а Стојиљковић као највиши у скоку главом послао лопту мало поред десне стативе већ матираног Безотошног.

И баш у моментима када су Брђани били бољи, примили су гол уз велики кикс статичне одбране, јер је лопта прошла поред четворице играча и срећно дошла до Зењова који ју је протурио Пјасентину кроз ноге и погодио доњи леви угао за 1:0.

Мало је недостајало да Чука у самом финишу првог полувремена када је Брежанчић из десног корнера центрирао на прву стативу, а Стојиљковић главом добро спустио лопту у ближи угао, али је Безотошни интервенисао на самој гол-линији.

Друго полувреме: Шок за Чукарички после осам минута

Тек што је почео други део, само осам минута било је довољно Габали да удвостручи предност и дође до 2:0, што је резултат који је води даље - опет је Зењов био кобан по Стевановића тако што га нико није напао, па је са леве стране лукао пласирао лопту у даљи угао.

Одбрана гостију је и два минута касније била као хипнотисана, па је Гај могао да дотуче госте да лопта после корнера није прошла мало поред десне стативе.

Свесни су гости били да им је погодак неопходан, па су кренули ка голу ривала и Павловић је снажно и мало непрецизно гађао горњи десни угао у 67. минуту. Пробао је и Бојић из слободњака, пребацио је живи зид, али је и он био непрецизан.

Имала је и Габала две врло добре прилике у којима се нашао Дашдемиров који је пропустио да повећа предност, док је Чука нападала и неуспешно покушавала да дође до гола који би је одвео даље. Упорни Стојиљковић је у сјајној шанси преварио Рафаела и нашао се очи у очи са Безотошним, али је лоше шутирао преко гола у 79. минуту.

Тако је отишла и последња нада да Брђани могу до историјског успеха и првог пласмана у треће коло квалификација за Лигу Европе.

Реванш меч 2. кола квалификација за Лигу Европе
Габала - Чукарички 2:0 (1:0) - први меч 0:1
Стрелац: Зењов у 39. и 53. минуту.
Стадион: Бакчел Арена. Гледалаца: око 2.500. Судија: Радек Прихода (Чешка).

Габала: Безотошни, Станковић, Садигов, Зењов, Хусејинов, Гај, Рикардињо, Абасов, Рафаел, Заргаров, Антонов (од 90. Додо).

Чукарички: Стевановић, Стојковић, Пјасентин, Остојић, Брежанчић, Д. Срнић (од 56. Реган), Јанковић (од 75. Матић), С. Срнић (од 81. Мандић), Павловић, Бојић, Стојиљковић.

Коментари / 0

Оставите коментар