Скандалозан меч на Врачару не сме пасти у заборав: Саслушати Терзића и фудбалере!

Питање регуларности меча између ОФК Београда и Црвене звезде мора добити одговор. Док не буде прекасно.

Фудбал 23.07.2015 | 23:45
Скандалозан меч на Врачару не сме пасти у заборав: Саслушати Терзића и фудбалере!

Из ФСС рекли су своје, својски су се потрудили да направе конфузију око тога шта је ко рекао и како је ко интерпретиран, али та димна бомба не сме проћи. На државним органима и тужилаштву је да испитају шта се заиста дешавало протеклог викенда на утакмици првог кола Суперлиге између плаво-белих и црвено-белих.

Када се посумња у резултат, морају се утврдити све чињенице које би указале да ли је дошло до кршења закона јер је намештање утакмица кривично дело. Када постоји чврст доказ да је меч намештен, реагује тужилаштво. И то тако што почиње са испитивањем, рецимо конкретно у овом случају Звездана Терзића, челника ОФК Београда, играча, судија, делегата, свих који би могли да дају одређене индиције око тога шта се заиста дешавало око меча.

Затим и власнике кладионица, који се често помињу као један од фактора зашто се мечеви намештају. На тужилаштву је да одговорне процесуира као што је то био случај у многим државама, казни избацивањем из такмичења, сеобом у нижи ранг, одузимањем бодова, удаљавањем из фудбала или затворским казнама.

Случај Дмитровић

Није тачно да у ФСС нису имали изјаве сведока око намештања, већ ће бити пре да није било воље да се клупко одмота до краја. Бивши репрезентативац Бобан Дмитровић је 2011. тврдио да је учествовао у намештању док је наступао за Борац из Чачка, да су га челници молили да “игра под ручном” и слично.

Голац: Ми смо бисери, ово је фудбалска трагедија

Бивши ас Партизана Иван Голац каже да је проблем што се ништа, барем већ две деценије, није променило у врху Фудбалског савеза Србије.

- Ми смо постали бисери! Српски фудбал је непресушан извор глупости. Тако је деценијама, није ово што се дешава последњих дана ништа ново. Фудбал је постао неукус. Народ је то схватио, то најбоље показују посете стадионима - каже Голац.

Све би вероватно било другачије када би се српски фудбал ослободио стега садашњих људи који су доминантни у њему.

- Ту су исти људи, иста мета, исто одстојање. Тако је бар 20 година, и што се онда чудити када се прича о намештаљкама? То је једна свеопшта трагедија, несрећа или чак и комедија. Надоместили су недостатак оне радио емисије “Весело вече”! Само што та њихова забава производи катастрофалне последице, по фудбал и много шта друго. Код нормалних или барем полунормалних земаља, фудбал доноси профит, код нас губитак. Док је то била само игра, имало је смисла. Сада је постао бизнис. Српски фудбал је унифициран, добијате једну застрашујућу безличност. А та безличност користи само неколицини људи који о свему одлучују. Они су на најодговорнијим местима и као резултат добијате катастрофу. Прљава мањина влада већином, тако је и код нас у фудбалу.

Голац се осврнуо и на препуцавања актера афере.

- Те њихове тезе су класична патетика. Увреда за интелигенцију. Код њих кривци су увек други и све покривају тиме како је ово сиромашна и мала земља, они и неуспех тиме претварају у успех. Није вредно коментарисати даље - додао је некадашњи играч и тренер Партизана.

Реч актера - Дејан Дражић:

Не стидим се. Направили смо несхватљиве и недопустиве грешке. Млади и неискусни, психички смо пали. Овај пораз боли, али преживећемо.

Реч актера - Богдан Планић:

Није било намештено нити спорно. Терзић у нашој свлачионици? То је лаж и глупост. Терзића познајем, ваљда бих га препознао.

Реч актера - Вукан Савићевић:

Као што је Каират нама могао да да пет, тако смо и ми њима дали шест. Стварно не знам у ком свету живимо па је то толико невероватно.

Примери решења у другим државама:
ПОЉСКА 2005.
У великој афери у пољском фудбалу пресечен је ланац намештања утакмица тако што је ухапшено 505 лица, а осуђено више од 200. Међу тих 200 је било и 39 лица која су обављала званичне функције у клубовима.

ИТАЛИЈА 2006.
Чувени скандал “Калчополи”. Јувентусу због намештања одузете две титуле, пресељен је у Серију Б и одузето му је девет бодова. Први човек клуба тада Лучано Мођи осуђен је на затворску казну од пет година и четири месеца.

ИТАЛИЈА 2011.
Две фудбалске величине у Италији, Ђузепе Сињори и Кристијано Дони, платиле су цех мутним радњама. Сињорију је забрањено да се бави било чим што је у вези с фудбалом у трајању од пет година јер је намештао мечеве по захтеву кладионица. Донију је забрањен рад у трајању од три и по године. Аталанти и Асколију одузето је по шест поена, Пјаченци пет, а Беневенту чак девет.

ГРЧКА 2011.
Због малверзација и намештених мечева два клуба, Олимпијакос из Волоса и Кавала, избачена су из елитног ранга.

ХРВАТСКА 2012.
Због намештаљки у сезони 2009/10. у клубу Међумурје, тренер Винко Шака и фудбалери Марио Дармопил и Данијел Мадарић доживотно искључени из фудбала.

Коментари / 0

Оставите коментар