У Болници И. Сарајево обустављени протести

Радници Болнице Источно Сарајево прекинуће информативна окупљања до септембра, поручено је данас након састанка представника ове здравствене установе са представницима града и градских општина, те народним посланицама из ове регије.

Република Српска 22.07.2015 | 17:01
У Болници И. Сарајево обустављени протести

Болница Источно Сарајево ујединила је представнике свих политичких партија које учествују у власти на нивоу града и градских општина. На састанку је формирана радна група која ће затражити хитан састанак у Влади Републике Српске како би се од ње, по ко зна који пут, тражило доношење мјера за рјешавање катастрофалне ситуације у Болници.

Радници су добили увјерења да ће се проблеми рјешити, због чега су информативна окупљања одлучили да прекину до септембра, до када је Влади Српске дат рок за покретање конкретних мјера.

“Желећи да дамо допринос конструктивном рјешењу и да учествујемо заједно са нашом регијом у рјешавању проблема болнице у Касиндолу, сачекаћемо до 1.септембра. Након тога, ако не видимо никакве помаке ми ћемо морати да наставимо да се боримо за своја права из радних односа, за права пацијената и здравствену заштиту становништва”, истакла је предсједник Уније синдиката Болнице Источно Сарајево Тања Јовичић.

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Самарџија напоменуо је да мјере које треба донијети за рјешавање ситуације треба подијелити на дугорочне, које се односе на побољшање услова за бољи рад и изградњу нове болнице и краткорочне, које подразумијевају превазилажење тешког стања.

Начелник општине Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић каже да је сигуран да ће Влада Републике Српске одговорити што прије на њихов захтјев. Сматра да, уколико дође до предлагања за кредитно задужење, то треба да буде кредитно задужење Републике Српске, исто као што је био случај са другим болницама.

Стање у Болници Источно Сарајево показује генерално урушавање здравственог система Републике Српске, које је почело од погрешних одлука бившег министра здравља Ранка Шкрбића, сматра посланик у Народној скупштини Републике Српске Соња Караџић-Јовичевић.

“Тај тренд пада здравственог система и урушавања се наставља. Једна од највећих жртава таквих потеза Владе и министарства је оно што се дешава у Болници Источно Сарајево. Сигурно је да је највећи непријатељ ове болнице и здравственог система Фонд здравственог осигурања”, додаје Караџић-Јовичевић.

У наредном периоду очекују се и разговори са представницима Фонда здравственог осигурања како би се повећала годишња транша за Болницу Источно Сарајево, јер је очигледно да износ од 7,5 милиона марака на годишњем нивоу није довољан за њено функционисање. Сарајевско-романијска регија ће се удружити у борби за Болницу, али све остаје на Влади Српске и ресорном министарству које треба да рјеши ситуацију.

Уколико до тога не дође, радници и становништво биће принуђени да предузму радикалније мјере, поручено је након састанка.

(БН ТВ)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Павле

22.07.2015 16:16

А гдје је Гицко Клошарац.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да да

22.07.2015 16:39

Ако од Цосица оцекујете помоц,запалите дипломе одмах.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Глас савјести

22.07.2015 18:14

Издајницка влада и затварање болнице од стратеске вазности за РС доводи до урусавања Републике Српске. А дезертерска власт је пун погодак за унистење болнице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

22.07.2015 18:51

Ста лупа ова Сања Карадзиц. Овако мозе прицати само неко ко не познаје и не разумије систем здравственог осигурања, сто је срамота за једног љекара и посланика. Фонд не мора ни имати уговор са болницом која не ради како треба. Проблем ове болнице јесте висак нерадника и зато пропадају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГАСТАРБАЈТЕР

22.07.2015 21:48

МИСЛИО ЈЕ БОГДАНИЋ ДА ТО БРЗО "ПРЕЛОМИ ПРЕКО КОЉЕНА" И ЗАЈЕДНО СА ОНИМ "СВОЈИМ" ДИРЕКТОРОМ ОВЕ БОЛНИЦЕ РАСТЈЕРА ТЕ ПОШТЕНЕ ЉУДЕ У НАРЕДНИХ НЕКОЛИКО МЈЕСЕЦИ И ЗАТВОРИ БОЛНИЦУ НА ПРИНЦИПУ "ЕТО ДЕСИЛО СЕ..." А ПАРЕ ИЗ ФОНДА ДА СЕ УСМЈЕРЕ У ЊЕГОВЕ ХОТЕЛЕ У ТЕСЛИЋУ, ИЛИ НЕКЕ ДРУГЕ ПРОЈЕКТЕ КОЈЕ ДОНОСЕ ПРОВИЗИЈЕ, АЛИ ДЕСИЛО СЕ НЕШТО ШТО БОГДАНИЋ У СВОЈОЈ СЛАГАЛИЦИ НИЈЕ ПРЕДВИДИО... ОЧЕКУЈЕМ ДА СЕ ОДМАХ У СЕПТЕМБРУ ЗАТРАЖИ СМЈЕНА И МИНИСТРА ЗВАНОГ "БАРО-КОМОРА" И ДИРЕКТОРА ПОТРЧКАЛА... ЈЕР ЖЕЉКА ПО ОВОМ ПИТАЊУ НЕЋЕ НИСТА УРАДИТИ ЈЕР СЕ ОНА И НЕ ПИТА НИСТА...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ист.Сарајево

23.07.2015 06:36

ре:БЛ-Није Сања него Соња, а ТИ немас појма о здравственом систему.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цица маца

23.07.2015 09:06

Нису они прекинули штрајк, него одосе на одмор, мало да се купају... Брига њих за пацијенте и болницу Касиндо....

ОДГОВОРИТЕ
Name

кВа

23.07.2015 20:18

Вазно је да на састанак додју... па рецимо пар људи из болнице који се свим баве осим својим послом, који не би дали трун "власти" ни за милион боба. Знају људи из болнице о коме се ради. Саку љекара који заиста раде свој посао најбоље сто могу нико и не спомиње... него ти исти све раде да им "поломе кицму".

ОДГОВОРИТЕ