Истина: Изворни СДС и модерни СНСД

На листама потенцијалних кандидата, како Демократске, тако и Републиканске странке, за предсједнчке изборе у САД наредне године нема имена попут Ала Гора, Боба Дола, некада упорног Роса Пероа, а ни других који су се већ једном окушали у предсједничкој трци: Џона Керија, Мита Ромнија и Џона Меккејна.

Република Српска 22.07.2015 | 13:23
Истина: Изворни СДС и модерни СНСД

Они који су освајали мандат америчког предсједника такође нису на листама, јер немају право на кандидатуру. Британци, Нијемци и Французи не рециклирају старе кадрове, па у њиховом политичком животу не могу се видјети људи попут Ширака, Мејџора, ујединитеља Хелмута Кола, Шредера, Саркозија и других.

Без обзира колико некадашњи државници били успјешни, сви су они под ударом доброг обичаја да се на државне, па и партијске позиције, стално доводе нови „непотрошени“ кадрови, са новим идејама и новом енергијом која покреће нацију.

Да политичари у Републици Српској немају намјеру да усвајају манире политичара из успјешних земаља, доказује догађај од прије неколико дана када је најављено активирање „Изворног СДС-а“ који би под страначку капу окупио звијезде странке из времена деведесетих. Људи попут Момчила Крајишника, Божидара Вучуревића и Драгана Калинића разочарани су што модерни СДС не личи на себе из времена кад су они њиме управљали.

Опет, имајући у виду праксу успјешних земаља, може се поставити питање: треба ли странке да остају исте као прије 20 година, без обзира какве промјене донијело вријеме, и са истом кадровском екипом. Да ли људи који су управљали земљом у периоду када није било интернета на овим просторима, могу да дају одговоре на савремене изазове и на насушне потребе за модернизацијом свих аспеката друштвеног живота?

СДС-ови изворњаци ваљда мисле да могу, иако из њихових јавних иступа није се могло ишчитати да имају план за покретање посрнуле привреде кроз реформу управе и законодавства, за приступ фондовима, за креирање пројеката опоравка предузећа. Нису предложили рационалније располагање буџетом, нити формирање неког независног савета за борбу против корупције, а и мало упућенији лаик може схватити да је овом друштву баш тако нешто потребно. Али су зато поручили да ће се борити за јединство. Ваљда, општенародно. Е, за то би стварно ваљало издвојити новац овог народа. За борце за јединство, које је модерни СДС запоставио.

Захтјеван је то посао, борба за јединство. Не захтијева додуше нека менаждерска знања, знања страних језика и сл. али захтева стално понављање да треба да будемо јединствени и да се понашамо као прије 20 година. Да то треба плаћати ваљда сматра и предсједник Додик који је омогућио савјетничку плату изворњаку Драгану Калинићу, а виђен је у друштву Крајишника и других.

Мало подсјећање на историју комплетираће слику једине гротеске. Те 1998. године Додик је, као нови премијер, коментаришући изјаве из једне анкете, изразио задовољство када је један грађанин рекао да нам треба боља економија, за разлику од других који су истицали потребу за јединством. То је био изворни СНСД, оличен у премијеру Додику, који се борио против тог изворног СДС-а оличеног у Калинићу и Крајишнку.

Данас, модерни СНСД, такође оличен у Додику, отворен је за сарадњу са изворним СДС-ом. Вријеме пише романе, изгледа, јер се лако закључује да се модерни СНСД бори против изворног СНСД-а који је имао сасвим други однос према изворном СДС-у. Модерни Додик се бори против изворног себе.

Али можда не би требало инсистирати на непринципијелности актера ове приче. Ипак је то политика. Премијер Вучић је објавио да ће ове године Србија имати позитиван економски раст од 0,5 одсто, да је остварен буџетски приход за 70 милијарди динара већи од планираног.

Дакле, на све политичке игре изворног СДС-а и модерног СНСД-а, грађани би требало да затворе очи под условом да и они објављују извјештаје попут Вичићевог, а они између себе нека праве коалиције какве желе.

Аутор: Бранимир Јелић

Извор: Магазин Истина

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

дивља јабука

22.07.2015 11:28

Браво момак новинар ваљда, кратко и јасно!

ОДГОВОРИТЕ
Name

п

22.07.2015 11:44

СДС је један и једини са легално изабраним предсједником-Босићем!Похлепни љигавци попут Калинића, Стевандића ,Крајишника,Дуњића,Бањца,Вучуревића и осталих издајника који се продаше Мили за паре завршиће на политичком отпаду!!!Краткорочно је тим људима боље јер су добили нешто пара и пар услуга али већ на следећим изборима неће их бити ни у причи(примјер:калинић и његова странка).Најгоре ће проћи ови младји(Стевандић,бањац) јер пред њима је била велика политичка каријера али су је упропастили.

Name

ИЗВОРНИ ПЕЋИНСКИ ЉУДИ

22.07.2015 12:03

ДА ЈЕ КРАПИНСКИ ЧОВЈЕК СЛУШАО СВОГ ОЦА ОСТАО БИ ЖИВЈЕТИ У ПЕЋИНИ.КАЛИНИЋ, КРАЈИШНИК И ВОЗАЧ ВУЧУРЕВИЋ ОЧИГЛЕДНО СУ ОСТАЛИ. КО ВОЛИ НЕК ИЗВОЛИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Покојна Милева

22.07.2015 17:50

Пароле изворног СДС-а су:"избори одмах,и ми морамо одмах у власт."Сваки дан нам је као последњи","ми немамо времена,лако је вама."Код нас предсједнуство води странку док сви не ураде љекарски преглед.Док не видимо ко це најдузе издрзати....

Name

Сарајлија

24.07.2015 16:10

Нема овдје ни ИЗВОРНОГ СДС А ЈОС МАЊЕ МОДЕРНОГ СНСД

Name

ЗОНЕ

22.07.2015 12:09

КАО ШТО СЕ СРБИН НЕ СТИДИ СВОГ ПОРИЈЕКЛА И ИМЕНА ТАКО И СДС ЈЕ СТРАНКА КОЈА ЈЕ ВЕЗАНА ЗА СРБИНА И СРБИН СЕ ЊОМЕ ПОНОСИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лукиц

22.07.2015 13:08

Лепа је давно пијевала ,,од извора два путица .Не треба нам ни изборни ни ријецни СДС,по готову гробар Српске СНСД,СП и ДНС.Треба нам нови постен цовјек без афера,и нови закон да се не обогати прије пензије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

рециклаза

22.07.2015 13:21

Подрска Босицу,Вукоти,Бабаљу ,Александри....какав изворни то је марифетлук и метузалеми.продане дусе.Јефтине карикатуре на крилима издаје и преваре!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вијеће стараца

22.07.2015 13:26

Прво провјерити ко је он изворних био лопов и стрпати га иза браве. Остале у старачки дом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

прпа

22.07.2015 13:28

Прпа прпа, у политици су све комбинације могуце. Модерни СДС пуца полако све због резираних унутарстранацких избора. И Мициц одлази јер је искористен брутално.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гријешите у вези Стевандића

22.07.2015 13:34

Стевандић је добар човјек и добар љекар.А ти неспоразуми страначки који су настали у СДС-и су увијек дио неких прича овдје у Босни

ОДГОВОРИТЕ
Name

Невен

22.07.2015 14:50

Маторе дртине које себе називају изворним СДС-ом, прије свих Крајишник, Вучуревић и Калинић, покушавају, вјероватно по наговору Додика, да унесу раздор у странци која на челу са г-дином Младеном Босићем реализује модерну политику примјерену садашњем времену и околностима.Ови маторци поново би, наводно да постану неки политички фактор у Српској, занемарујући при томе чињеницу да сваки од њих има сумњиву предратну и ратну прошлост, а Крајишник и правоснажну пресуду за почињени ратни злочин.Па, зар ико нормалан може да подржи такве и њима сличне људе. Свакако да не може.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МАРКО БЛ

22.07.2015 16:35

КАКАВ ЉИГАВАЦ СТЕВАНДИЋ,ЈОШ КАД САМ ЧУО ДА ПРЕГОВАРА СА ПАВИЋОМ ,ОНДА ЈЕ ДОТАКО ДНО ,АЛИ ЗНАЈУЋИ ЊЕГА МОЖЕ ОН И ДУБЉЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драгиша Човић

23.07.2015 11:53

Ново вријеме, треба да нам донесе нове људе, који могу да прате нове трендове, технологије... Шта данас Крајишник, Калинић и њима слични могу да кажу младима, осим да се ујединимо. Проблем је што ни то не мисле искрено, већ само како да напуне џепове. А у свему их предводи Додик, тако да нема горе комбинације.

ОДГОВОРИТЕ