Штета на усјевима 200 милиона марака

Због изузетно лоших временских прилика, пољопривредницима српске прети просјачки штап. Кукуруз, пшеница, трава изгорели, преполовљен род јабука и крушака...

Република Српска 22.07.2015 | 11:39
Штета на усјевима 200 милиона марака

Пољопривредници из Републике Српске већ готово месец дана гледају у небо и призивају кишу. Суша и врелина довели су пред уништење све засејане пољопривредне културе у Српској.

Кукуруз, пшеница, траве, воће и поврће, све је већ добрано уништено и уколико се настави са врелим данима, ратари Српске ће претрпети огромне штете. Око 10.000 домаћинстава у РС која живе само од пољопривреде налази се пред колапсом због суше. Све, како причају пољопривредници, подсећа на 2003, кад је у РС, али и у целој Европи забележена историјска суша...

Владимир Усорац, председник Удружења пољопривредних произвођача - млекара Републике Српске, каже за "Новости" да је стање на терену катастрофално:

- Кукуруз је погорео, скоро сав. Спасла би га киша, и то да је буде бар седам дана у низу, али је тешко то очекивати. Трава, пшеница, воће, све је убијено. Мислим да већ сада пољопривредници могу ову годину да прогласе катастофалном.

Ова година је, каже Усорац, обећавала на почетку, али се већ сада може рећи да је изузетно лоша:
- Имали смо 40 ноћи у мају и јуну са температурама од седам до осам степени Целзијусових, што је било хладно за усеве, поготово за кукуруз. Иако је било падавина у том периоду, због хладних ноћи, а топлих дана и температурног шока кукуруз је остао низак.

БРОЈКЕ

10.000 домаћинстава у РС живе од пољопривреде
200 хектара земљишта засејано у Српској
7.000 хектара у РС налази се под воћем

Његова процена је да је штета на терену преко 200 милиона марака и да Влада тешко може да надокнади оволику штету.

- Ми још нисмо добили подстицаје за ову годину у вредности од 25 милиона марака, како онда да очекујемо већу помоћ. Пољопривредници ће ове године бити на просјачком штапу - тврди Усорац, додајући да због суше неће бити кукуруза, као ни траве за сено, што ће се одразити и на стоку.

- Домаћег квалитетног меса ће бити веома мало и онда ће прорадити увозни лоби, па ће грађанима да се продаје замрзнуто месо сумњивог порекла. Све ово се могло спречити да су на време урађени системи наводњавања пољопривредних добара у Српској, али није, и сада смо осуђени да гледамо у небо и призивамо кишу - каже Усорац.

ВРУЋИНА БЕРЕ ДУВАН

Недостатак падавина и вишедневне високе температуре неповољно се одражавају на све ратарске културе, па тренутно стање на парцелама са сојом, кукурузом и детелином, готово ништа не обећава... Велике врућине су изазвале и принудно зрење дувана, па је берба у Семберији почела десет дана пре оптималног рока. Бијељинско предузеће "Дуван" које на овој регији организује производњу и откуп дувана, ове године има уговорену производњу са 71 пољопривредником на површини од 250 хектара, као и властиту производњу сорте "вирџинија" на 17 хектара. Дуванари на уговорену цену од 3,3 марке добиће од локалне заједнице додатних 0,15 марака, као и подстицај Министарства пољопривреде РС, од 0,34 до 0,49 марака по килограму сувог дувана.

Добрих вести за пољопривреднике нема ни из Хидрометеоролошког завода Републике Српске.

Њихова процена је да током јула неће бити већих падавина, једино покоји краткотрајни пљусак.
Висока температура ће вероватно преполовити и род и узроковати лошији квалитет воћа, каже председник Удружења воћара Републике Српске Драгоја Дојчиновић. Дојчиновић је упозорио да ситуацију може побољшати само киша у што скоријем времену:

- Ако ових дана не буде падавина, очекујемо преполовљен род. Велика је суша, влаге у земљи уопште нема. Лист је већ почео да жути, а плод је сваког дана ситнији, уместо да је крупнији.

Он је истакао да не постоје веће акумулације воде, иако је РС богата рекама и има добре услове за наводњавање.

- Немамо довољне количине воде, посебно у Поткозарју, где је интензивна воћарска производња. Имамо мало система за наводњавање, свега десет одсто. И акумулације које су ископане су празне - навео је Дојчиновић.

Воћари су се надали, каже он, солидном роду јабучастог воћа, али сада постоји страх да ће изгубити и одређене саднице.

- Што се тиче крушке, можда ћемо имати 20 одсто од комплетне производње, а и то ће бити ситног плода. Подбацило је 60 одсто рода шљиве - рекао је Дојчиновић, додајући да је једино бресква добро прошла, с обзиром на то да је сазрела пре суше.

ЖЕГА СМЕТА И ПОВРЋУ

Високе температуре највише штете нанеле су паприци сорте рог, такозваној ајваруши, стварајући ожеготине од сунца, тако да плод губи вредност и може да се користи само за даљу прераду, али не и као филет. У ово су се на терену уверили градоначелник Бијељине Мићо Мићић и Милорад Крстић, власник прехрамбене индустрије "Сава - Семберија", који су посетили пољопривредно газдинство Младена Митровића у Доњем Црњелову, како би се упознали са проблемима узгајивача поврћа у овом делу Семберије.

- Фабрика "Сава - Семберија" има капацитет да откупи сву домаћу производњу поврћа и да је пласира на европско тржиште, али је зато неопходна стабилна пољопривредна производња и континуитет у испоруци сировине - нагласио је Крстић. В. М.

Извор: Вечерње новости

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Милојко

22.07.2015 10:57

Мене брине Бајин вочњак у Бакинцима, и да ли ће он претрпјети штету.Ни њему није уплаћен подстицај, због празног буџета. Зато би требао расписати РЕФЕРЕНДУМ, а питање би гласило: Да ли би радије да вас хандрим Ја или временске непогоде?

ОДГОВОРИТЕ