Од пепсија до привредног гробља!

Ка­да је Ви­је­ће Окру­жног су­да у Ба­ња­лу­ци кра­јем 2014. го­ди­не осу­ди­ло Не­де­љка По­по­ви­ћа, Ви­то­ми­ра Ђу­ки­ћа и Сло­бо­да­на Жу­пља­ни­на на пет го­ди­на и три мје­се­ца за­тво­ра због мал­вер­за­ци­ја при­ли­ком при­ва­ти­за­ци­је ба­ња­лу­чке Фа­бри­ке со­ко­ва „Фру­кто­на“, чи­ни­ло се да је на ову афе­ру став­ље­на та­чка.

Република Српска 22.07.2015 | 09:20
Од пепсија до привредног гробља!

Ме­ђу­тим, бор­ба за „Фру­кто­ну“ до да­нас не прес­та­је, иако је већ та­да би­ло ја­сно да ће ова при­ва­ти­за­ци­ја за­врши­ти као и то­ли­ке дру­ге у Ре­пу­бли­ци Српској и Ба­ња­лу­ци – ли­кви­да­ци­јом при­ва­ти­зо­ва­не ком­па­ни­је.

По­по­вић, Ђу­кић и Жу­пља­нин су за 10,5 ми­ли­она ма­ра­ка про­да­ли зе­мљи­ште и обје­кте „Фру­кто­не“, иако је оно би­ло под хи­по­те­ком, и тим нов­цем су пла­ти­ли не­пос­то­је­ћа и не­дос­пје­ла по­тра­жи­ва­ња. С об­зи­ром на то да је над обје­кти­ма и зе­мљи­штем би­ла упи­са­на хи­по­те­ка ра­ди на­пла­те по­рес­ког ду­га „Фру­кто­не“ у ко­рист По­рес­ке упра­ве Републике Српске, про­да­јом су оне­мо­гу­ћи­ли на­пла­ту ду­га од 4,35 ми­ли­она ма­ра­ка.

За тај износ оште­ћен је и бу­џет Републике Српске. Спор­но зе­мљи­ште је про­да­то та­ко што је Ђу­кић крше­ћи за­кон­ске про­пи­се по­тпи­сао бри­са­ње хи­по­те­ке. Ку­пац не­по­кре­тнос­ти би­ло је ба­ња­лу­чко пре­ду­зе­ће „Ин­те­рин­вест-Кре­ис“, чи­ји је ди­ре­ктор био Жу­пља­нин.

По­по­вић је пре­узео оба­ве­зу да вра­ти 13 ми­ли­она КМ ду­го­ва, али то ни­је ура­дио. Пет го­ди­на ка­сни­је, то­ком 2008. го­ди­не, По­по­вић за­је­дно с вла­сни­ком „Ви­та­мин­ке“ Или­јом Си­ро­ви­ном, ко­ји је вла­сник и швај­цар­ске фир­ме „Кре­ис Ин­дис­три­ехан­дел АГ“, про­да­је зе­мљи­ште на ко­јем је смје­ште­на фа­бри­ка Жу­пља­ни­ну и ње­го­вом „Кре­ису“.

Ба­зел­ски „Кре­ис“ Или­је Си­ро­ви­не вла­сник је ба­ња­лу­чког „Кре­иса“ Сло­бо­да­на Жу­пља­ни­на и ве­ћин­ски вла­сник „Ви­та­мин­ке“.

Не­кре­тни­не су про­да­те за 10,5 ми­ли­она ма­ра­ка, а но­вац ни­ка­да ни­је ле­гао на ра­чу­не „Фру­кто­не“, већ на оне По­по­ви­ће­вог „Кре­иса“. Књи­же­ње зе­мљи­шта из­врше­но је ис­ти дан ка­да је обав­ље­на ку­по­про­да­ја, што зна­чи да ни­је испо­што­ван рок за жал­бу.

Скуп­шти­на гра­да Ба­ња­лу­ке је у но­вем­бру 2009. го­ди­не про­ми­је­ни­ла ре­гу­ла­ци­они план и до­ни­је­ла одлу­ку да се на том зе­мљи­шту гра­де по­сло­вно-стам­бе­ни обје­кти, а да се „Фру­кто­на“ се­ли ван гра­да.

У да­љем то­ку при­ва­ти­за­ци­је но­вац, свих де­сет ми­ли­она ма­ра­ка, ишао је од је­дног до дру­гог „Кре­иса“, та­ко да су Си­ро­ви­на, По­по­вић и Жу­пља­нин за­пра­во зе­мљи­ште на кра­ју про­да­ли са­ми се­би. У ме­ђу­вре­ме­ну је По­рес­ка упра­ва рас­ки­ну­ла с „Фру­кто­ном“ уго­вор о ре­про­гра­му оба­ве­за. На­кон то­га су „Фру­кто­ни“ ис­кљу­чни стру­ја, во­да и те­ле­фо­ни, а ра­дни­ци по­чи­њу ге­не­рал­ни штрајк.

„По­днио сам 21 кри­ви­чну при­ја­ву. Још сам 2004. го­ди­не го­во­рио да ће стра­на­чки ме­на­џе­ри, чи­ји је мен­тал­ни склоп ве­ли­чи­не ин­диј­ског ора­ха, уни­шти­ти ба­ња­лу­чку при­вре­ду. То се на кра­ју и де­си­ло. При­ва­ти­за­ци­ја, ко­ја је без су­мње би­ла кри­ми­нал­на, са­мо је та­чка на кра­ју ци­је­лог тог про­це­са. Не мо­гу да схва­тим да па­да­мо на бле­фо­ви­ма мул­ти­на­ци­онал­них ком­па­ни­ја. ‘Фру­кто­на’ је сис­тем­ски уни­шта­ва­на од 1996. го­ди­не, па до сте­ча­ја. Опре­ма је ста­ра 30-60 го­ди­на. И ја тре­ба да је про­дам. Ко­ме? Ко ће то да ку­пи? Ни­ко! Још не­што: у „Фру­кто­ни“ ни­ко ни­је чист. Сви су ло­по­ви – од ди­ре­кто­ра до чис­та­чи­це. Ко­ји год па­пир да узмеш – из ње­га ври­шти кри­ми­нал", ре­као је сте­чај­ни упра­вник „Фру­кто­не“ Ду­шан Ко­ва­че­вић.

„Фру­кто­на“ има уку­пан дуг по осно­ву ин­ди­рек­тних по­ре­за 4.117.094 КМ, од че­га се на осно­вни дуг одно­си 2.225.094 КМ, а на за­кон­ску за­те­зну ка­ма­ту износ од 1.891.973 КМ. Упра­ва за ин­ди­рек­тно опо­ре­зи­ва­ње БиХ је у про­те­клих не­ко­ли­ко го­ди­на ис­ко­рис­ти­ла све за­кон­ске мо­гу­ћнос­ти да по­ку­ша на­пла­ти­ти дуг „Фру­кто­не“ – про­да­ла је одре­ђе­ни број ауто­мо­би­ла и ма­ши­на у вла­сниш­тву ком­па­ни­је и је­дним ма­њим ди­је­лом на­пла­ти­ла дио ду­га.

„Због че­га је фир­ма до­шла у сте­чај? Ко­је су по­сље­ди­це? И ка­ко то ри­је­ши­ти? То су три пи­та­ња на ко­ја ни­ко не тра­жи од­го­вор. Сва пре­ду­зе­ћа ко­ја сам во­дио у сте­ча­ју да­нас ра­де, осим ‘Фру­кто­не’. А за­што ‘Фру­кто­на’ не ра­ди? За­то што је сис­те­мат­ски уни­ште­на. То је при­вре­дно гро­бље. И сад ја тре­ба да пре­кри­јем све оно што је не­ко ра­дио 20 го­ди­на. То је не­мо­гу­ће. „Фру­кто­ну“ су уни­шти­ли пар­тиј­ски ме­на­џе­ри, ко­ји ни­су зна­ли по­сао. И све су стран­ке у то­ме учес­тво­ва­ле. Не­ма ту по­зи­ци­је и опо­зи­ци­је. Сви су кри­ви.„Фру­кто­на“ ће би­ти ли­кви­ди­ра­на, ту не­ма су­мње. Ни­ко ни­је ула­гао у но­ву те­хно­ло­ги­ју и „Фру­кто­на“ је би­ла го­ди­на­ма не­кон­ку­рен­тна на тржи­шту. Не мо­же­те с опре­мом ко­ја је ста­ра 30 или 60 го­ди­на да пос­то­ји­те на тржи­шту. „Фру­кто­на“ се на­ла­зи на се­дам-осам ду­ну­ма, а при­ва­тна фир­ма из Теш­ња на 500 ква­дра­та, па пу­ни ду­пло ви­ше бо­ца од ‘Фру­кто­не’! Тржи­ште ди­кти­ра све, а ме­на­џе­ри то ни­су схва­та­ли", сма­тра Ко­ва­че­вић.

Ра­дни­ци

„Фру­кто­на“ је при­је при­ва­ти­за­ци­је за­пош­ља­ва­ла 220 ра­дни­ка. Да­нас у њој не ра­ди ни­ко. Ра­дни­ци по­ку­ша­ва­ју већ го­ди­на­ма да ос­тва­ре сво­ја пра­ва, али бе­зус­пје­шно. Пред­сје­дник Син­ди­кал­не ор­га­ни­за­ци­је „Фру­кто­не“ Љу­бо­мир Кре­чар ре­као је да из­вје­штај Ко­ми­си­је за ре­ви­зи­ју при­ва­ти­за­ци­је ни­је от­крио мно­го не­пра­вил­нос­ти.

„Има њих још. Ово је до­ка­за­ло да смо би­ли у пра­ву ка­да смо о то­ме го­во­ри­ли. Ова власт, као и она ка­да је ‘Фру­кто­на’ при­ва­ти­зо­ва­на, као све ин­сти­ту­ци­је сис­те­ма има­ле су ма­ће­хин­ски однос пре­ма овој ком­па­ни­ји. То­ком 2005. го­ди­не сам по­слао пи­сме­ни до­пис По­рес­кој упра­ви Српске, ди­ре­кто­ру Ин­спе­кци­је, гла­вном ре­пу­бли­чком ин­спе­кто­ру и Ми­нис­тар­ству фи­нан­си­ја Републике Српске да се про­вје­ри по­сло­ва­ње ‘Фру­кто­не’. До да­нас ни­ко ни­је ре­аго­вао, ни­ти сам до­био би­ло ка­кав од­го­вор. Ни­ти ћу га ика­да до­би­ти", тврди Кре­чар.

Кре­ди­тно оп­те­ре­ће­ње

Еко­ном­ски ана­ли­ти­чар Си­ни­ша Бо­жић ка­же да је осно­вни про­блем што кон­тро­ла при­ва­ти­за­ци­је „Фру­кто­не“ ни­је врше­на кон­ти­ну­ира­но и ка­да јој је би­ло ври­је­ме.

„Ве­ли­ко је пи­та­ње да ли од ре­ви­зи­је има ко­рис­ти. Не­ло­ги­чно је да ‘Фру­кто­на’ са­мо го­ди­ну да­на од при­ва­ти­за­ци­је бу­де кре­ди­тно оп­те­ре­ће­на са 8,7 ми­ли­она КМ, иако је то су­про­тно Уго­во­ру о при­ва­ти­за­ци­ји. Ако је ‘Фру­кто­ни’ тре­бао кре­дит и ако је он до­би­јен став­ља­њем под хи­по­те­ку фа­бри­ке, за­што је он­да ‘Фру­кто­на’ уоп­ште при­ва­ти­зо­ва­на“, пи­та се Бо­жић.

Извор: ЦАПИТАЛ и Независне новине

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

дивља јабука

22.07.2015 08:16

Република Српска је мека за организовани криминал. Док се власт из корјена не промијени биће тако. Са наопако насадјеним народом, Младен Босић и његови сарадници ће врло тешко доћи у позицију да могу да нешто да учине по питању борбе против корупције и организованог криминала.

ОДГОВОРИТЕ
Name

за дивљу јабуку

22.07.2015 09:13

Друже прво провјери ко је ко па онда коментариши.

Name

дивља јабука

22.07.2015 11:29

Молим те, реци ми ти ко је ко односно на шта си мислио?

Name

нота бене

22.07.2015 08:25

Док год стока наваљује у Бањалуку, и потражује станове, багрови ће бити заинтересовани за бизнис за који су једино способни, бетонирање града и прављење некаквих назови стамбених објеката. Те зградурине личе на огромне трафостанице а квалитет израде је строга нула. Власт запошљава гласаче у државним фирмама и органима управљања, а гласачи онда узимају кредите, купују те назови станове, организовани криминал отима градјевиснко земљиште на све начине, и државно и приватно, и врзино коло је затворено. Понека пресуда која се деси, управо је смијешна с обзиром на море организованог криминала у РС а посебно у Бањалуци. И онда су нам криви Американци, Аустријанци, Индокинези, Арапи, Уругвајци итд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Каргановиц

22.07.2015 08:40

Такве традиционалне преваре мозете цути о Аутопревозу,Инцелу, Цајевцу,МеталуТ, Дувана...али нама преко РТРСа говоре да су странци и федерација криви за пропаст бањалуцке привреде,дијеца пису по зидовима у БЛ - Уби Педера. Ником не пада на памет да написе макар,Казни криминалца.Све труло ко Данска у роману.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПЕТАР

22.07.2015 09:08

ЗАР НЕ ВИДИТЕ КОЛИКО ЈЕ БЕСМИСЛЕНО СВЕ ОВО ШТО ПИШЕМО.НЕМОЋНИ СМО А ТО ТАКО ОДГОВАРА И ВЛАСТИ,И НАЖАЛОСТ,ОПОЗИЦИЈИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ноктурно

22.07.2015 10:20

ПЕТАР, бар се испразнимо. И бар им ставимо до знања да се све зна. И подсјетимо их да ће ипак једног дана, бити неки други суци у Бањалуци!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГАСТАРБАЈТЕР

22.07.2015 11:40

ПОМОЋ ЈЕ ПОТРЕБНА ДА СЕ ОСПОСОБИ "ПРАВНА ДРЖАВА" И "ВЛАДАВИНА ПРАВА", АЛИ КО МОЖЕ И ХОЋЕ ПОМОЦИ НАРОДУ КОЈИ ЖИВИ У ВУКО.ЕБИНИ И НАД КОЈИМ ЈЕ ИЗВРСЕНА ЛОБОТОМИЈА... ОНИ НА ЗАПАДУ ЧЕКАЈУ ДА ЈОС БУДЕ ГОРЕ И ДА СКРОЈЕ БОСНУ КАО УНИТАРНУ ДРЖАВУ, ОНАЈ ПУТИН НА ИСТОКУ ГУРА СВОЈУ ПРИЧУ ДА СТО ВИСЕ ЗАБАВИМО И ЊЕГА И ОВЕ СА ЗАПАДА... НАСИ ЉУДИ МАСОВНО ОДЛАЗЕ И ТО СВАКО КО ИМА ГДЈЕ... ( МИСЛИМ:И СРБИ И ХРВАТИ И БОШЊАЦИ), А ПОЧИЊЕ ЛАГАНО ДОЛАЗАК ОНИХ ИЗ СИРИЈЕ, АВГАНИСТАНА И АФРИКЕ, КОЈЕ ЕУ УГЛАВНОМ НЕЋЕ ДА ПРИМИ У СВОЈЕ ЗЕМЉЕ... СРБИЈА СЕ ПОЛАКО ПУНИ, ХРВАТСКА ПРУЖА ОТПОР... ЗНАЈУ СВИ ДА ТРЕБА НЕКО ДА ПОПУНИ ПРАЗНУ, А ЗДРАВУ ТЕРИТОРИЈУ...

ОДГОВОРИТЕ