Екипа Скаја објавила Фрумове податке пред Алпе!

Тим Скај је објавио део података о телесним функцијама Криса Фрума током овогодишње трке Тур д’Франс у покушају да прекину спекулације о његовом допинг.

Остали спортови 22.07.2015 | 08:20
Екипа Скаја објавила Фрумове податке пред Алпе!

30-годишњи Фрум држи жуту мајицу пред последњих пет етапа најпрестижније трке на свету, а од њеног почетка бори се са оптужбама да користи недозвољене супстанце.

Тур после дана одмора у Гапу улази у Алпе, пре величанственог финиша у Паризу у недељу, а први човек Скаја сер Дејв Брејлсфорд је за објављивање података рекао да ће људи сада моћи сами да суде о Фруму.

“Хтели смо да дамо људи конкретне бројеве и чињенице”, рекао је Брејлсфорд.

Скај се посебно концентрисао на десету етапу, од Тарба до Пјер Сен-Мартена, на којој је Фрум дошао до кључне предности у односу на ривале у борби за жуту мајицу. Тај потез дошао је пошто је француска телевизија у суботу наговестила да је ниво снаге који је Фрум показао на том успону ненормално висок.

Пјер Сале, француски доктор физиологије, у разговору за француску телевизију је истакао да би снага коју Фрум показује може да се повеже са ранијом употребом допинг. Сале је проценио да је Фрумова максимална аеробна снага 7,04 вати по килограму, међутим, подаци Скаја показују да је Британац имао снагу од 390 вати, што је 5,37 по килограму и знатно мању од ранијих претпоставки.

Фрум тренутно има три минута и десет секунди предности у односу на другопласираног Наира Кинтане. Британац се прошле недеље углавном на друштвеним мрежама бранио од оних који га оптужују за допинг, назвавши их кловновима, а онима који покушавају да протумаче његову снагу поручио је да то њихове речи не значе ништа без контекста.

Победник Тура из 2013. године истакао је да није сигуран да ће објављивање података убедити скептике, али је поздравио жељу свог тима да буде транспарентан.

“Не знам да ли ће ти подаци поправити нешто. Сигурно је да осећам да и тим и ја сам покушавамо да будемо отворени и транспарентни колико је то могуће. Нама постављају више питања него било ком другом тиму. Мени постављају више путања него било ком конкуренту за жуту мајицу. Волео бих да мислим да одговарамо на та питања. Али, ја сам фокусиран на вожњу. Предуго сам радио да бих дозволио да ме нешто скрене с пута. Све се то дешава са стране”, истакао је Фрум.

Коментари / 0

Оставите коментар