СНСД Лопаре против Удрузења Мајевичана

Можда би најбоље било да се овај текст наслови као: „Фрагмент из мозаика који приказује наш морални суноврат".

Република Српска 21.07.2015 | 21:51
СНСД Лопаре против Удрузења Мајевичана

Постојала је једном, не тако давно, племенита и корисна замисао да Мајевичани заједничким снагама саграде фабрику која би донијела корист како њима тако и њиховом родном крају.

Мајевичани запослени у Швајцарској окупљени у Удружења Мајевичана у Швајцарској добили су од швајцарске фирме ФИВО рецептуру за производњу изолационих материјала од овчије вуне. Ваља напоменути да само ова фирма успијева да производи компактне блокове од вуне, а директор господин Шерер је пристао да тајну открије Мајевичанима уз услов да фирма коју отворе Мајевичани има колико профитабилни толико и социјални карактер.

Из тог разлога је одлучено да носилац пројекта поред Удружења Мајевичана буде и Удружења параплегичара из Лопара.

Поред тајне како се добијају компактни чврсти блокови изолационог материјала господин Шерер је пристао да да Мајевичанима рецептуру за производњу ђубрива од прљаве вуне.

Данас у Њемачкој осамсто грама овог ђубрива кошта дванаест евра. На крају је господин Шерер обећао и финансијску помоћ у вриједности до двјесто хиљада франака.

Двадесет Мајевичана се обавезало да учествује у пројекту са сумама од пет до двадесет хиљада франака, а било је неколико њих који су били спремни да уложе и више. Било је и оних који су пројетку хтјели да приђу улажући симболичне суме. Жеља да се помогне родном крају је постојала и многи су хтјели да учествују према сопственим могућностима.

Пројекат је био већ завршен и све је било спремно за акцију, па је отворен рачун у Павловић банци у Лопарама на који је требало да буде уплаћен новац. Истина само двојица већих улагача су уплатили новац и то: Стојан Стевановић и Јовица Миљић, први двадесет хиљада франака, а други петанест. Остали улагачи нису журили јер је постојала потреба за готовим новцем пошто је машине за ову фабрику је требало куповати половне у Италији, па није било паметно новац уплаћивати у локалну банку и одатле га подизати за плаћање машина у готовини у Италији.

Постојао је још један разлог што Мајевичани нису журили са уплаћивањем новца, ваљда много важнији од првог. Паралелно са онима који су припремали пројекат за градњу фабрике су радили и они који били против тога. Док је група окупљења у Удружења Мајевичана у Швајцарској вриједно радила да у Лопаре донесе пројекат од кога би имали користи како радници који би се запослили тако и пољопривредници који би коначно могли да престану да бацају вуну јер би по килограму добијали двије КМ, што није много, али је него оно што сад добијају односно не добијају за вуну.

Они који су били против овог пројекта, из само њима знаних разлога, су темељно затровали атмосферу ширећи лажи о томе како неко хоће да опљачка наше људе.

Може се претпоставити да је постојала више врста људи који су ширили овакве гласине.

а. Политички мотивисани појединци и групе који су сваки напредак у Лопарама доживљавали као учвршћивање на власти актуелног начелника.

б. Људи који су природно дефатисти па сваку замисао дочекају са: „Нема од тога ништа". На жалост такви су данас међу Мајевичанима у већини, а није тешко закључити зашто су таквим постали.

ц. Људи који не желе да се стање у Лопарама поправи јер висину свог успијеха мјере дубином туђега пада.

д. Људи који су против свега што њима не доноси корист и то тренутну.

е. Они који су разочарани због вишегодишњег пропадања привреде и лошом приватизацијом због које су уништене фабрике које су раније постојале, па у сваком покушају да се нешто ново уради виде превару.

ф. Они који општину Лопаре сматрају непотребном па сматрају да је треба угасити и припојити некој већој и богатијој општини.

Можда постоји још врста, није више ни важно, важно је да се зна да су били јачи од оних који су жељели да донесу напредак свом родном крају.

Кампања коју су водили је била бјесомучна, па иако није била јавна, донијела је резултате и од три хиљаде Мајевичана у Швајцарској и око двије хиљаде у осталим западним земљама, акцији се одазвало смијешно мало људи.

Поред овога, поражавајуће по Удружење је било то што су добили обећања од предсједника Републике Српске господина Милорада Додика што је пола сата касније прокоментарисао Војин Мијатовић ријечима:

„Предсједник вам то обећао? Немојте да се надате зна он и слагат'".

Војин Мијатовић је човјек код кога је представнике Удружења и општине Лопаре послао предсједник Милорад Додик да заврше оно што им је он обећао, а било је то:

Грант од 300 00 КМ, кредит из развојног фонда и још пар ставки, а све би са оним што су били спремни да уложе Мајевичани било више него довољно да се пројекат заврши и чак прошири на производњу покривача и јастука од овчије вуне.

Предсједник је обећао, а човјек који је требало да буде мост између њега и Мајевичана је јасно и гласно рекао да не треба да се надају, на крају се испоставило да је ипак он у праву. Грант је било немогуће добити, као и кредит из развојног фонда.

Да ли је предсједник стварно лагао или промјенио одлуку због сталних апела из Лопара да ако пројекат успије СНСД никад неће доћи на власт у Лопарама нико не зна, али правно на сумњу остаје, а један прошлогодишњи догађај је потврђује.

Ово, као одавно присутне гласине да су Мајевичани који су се удружили да помогну родни крај лопови који желе да покраду своје земљаке дјеловало је па су се повукли они који су у почетку били ватрени заговорници улагања. Они који су остали су били свјесни да морају погледати истини у очи и одустати од пројекта јер немају могућности да га доврше.

На рачуну Удружења у Паволвића банци у Лопарама је већ било уплаћено 66,181.70 КМ. На састанку Удружења Мајевичана у Швајцарској је одлучено да се обавијесте сви чланови да се од пројекта одустаје и да се обавијесте сви они који желе да повуку свој новац да то и учине у року од шест мјесеци, а новац који не буде подигнут у том року да буде употријебљен у хуманитарне сврхе.

Ваља напоменути да су Удружење Мајевичана у Швајцарској и Хуманитарно удружење жена Мајевица за пет година донијели помоћи у вриједности неколико стотина хиљада марака.

Занимљиво је да је у народу немогуће чути похвалну ријеч о овоме, односно немогуће је чути да иако прича о томе, па чак и они који су имали директне користи од ових акција.

Након пет година многи су стекли утисак да је чињење добрих дијела гријех јер за све што су учинили добили су само увреде и оптужбе да су лопови.

Након шест мјесеци чекања да новац подигну они који то желе да учине и ко се узме у обзир да су Стевановић и Миљић подигли свој новац, по 20,000 односно 15,000 швајцарских франака, лако је израчунати колико је новца остало. Како је раније одлучено новац је употријебљен у хуманитарне сврхе и то у обнављање основне школе у Липовицама.

Прије тога је Удружење сакупљајући у оквиру удружења добровољне прилоге обновило школу у Јабланици, учествовало у градњи школе у Тобуту, организовало више Божићних и Васкршњих хуманитарних акција. Донирало је намјештај и компјутере за школе у Лопарама.

На крају, прошле године је послије мајских поплава донирало робе у вриједности већој од 150 00 швајцарских франака и као круна свега, донирало је грађевински материјал за градњу двију кућа породицама које су страдале у клизиштима.

Као награду за све урађено, добили смо увреде и оптужбе, а неки од нас су били позивани на информативне разговоре у полицију.

Занимљиво је да је на сајту локалног СНСД-а, прије него што је ико од нас отишао на разговор у полицију било објављено да полиција и СИПА приводе челнике општине и људе из Удружења Мајевичана. Одговорено им је јавно на следећи начин:

„Не би требало обраћати пажњу на тлапње које се појављују на сајту лопарског СНСД-а, да није чињенице да су лагали у тексту који су објавили и потврђене сумње да они стоје иза анонимне пријаве полицији.

Лагали су јер полиција никог није приводила, нити су СИПА и тужилаштво БиХ укључени у истрагу. Сви они који су позвани на разговор у полицију, позвани су у својству свједока, иако је из контекста постављених питања лако закључити да је цијела харанга усмјерена искључиво против начелника општине Лопаре.

Јасно је као дан да су безимене сподобе покренуле политичку харангу, са циљем да дијаспору, односно Удружење Мајевичана у Швајцарској отјерају што даље од родног краја. Данас је то потврђено у просторијама СНСД-а у Лопарама, гдје је речено да све акције које су до сада изведене 90% становника Лопара и Мајевице доживљава као политичку камапању СДС-а, те сматрају да је дијаспора изманипулисана. Али, за дивно чудо људи са којима је вођен разговор кажу да ништа боље не би било ни да је њихова странка на власти.

На питање, постоји ли у Лопарама, неко; институција или група људи којима би дијаспора могла да вјерују, кажу да такви не постоје. Шта ми треба да из овог закључимо?

Познато је да је Удружење Мајевичана аполитично и да би сарађивало са сваком влашћу у Лопарама, ако би ова радила на добробити нашег завичаја.

Да ли ће општина, ма ко сутра да буде на власти, моћи да рачуна на дијаспору?

Виновницима ове ружне политичке подметачине очигледно дијаспора није важна и између редова признају да су од самог почетка били против свега што би дијаспора могла да уради.

Колико човјек мора да буде болестан да би ради могуће мале политичке користи сјекао грану на којој сједи? Да није дијаспоре, односно новца који сваке године стигну из дијаспоре у Лопаре, живот би у Лопарама одавно замро.

Објавивши вијест на свом сајту лопарски СНСД је потписао признање да је у њиховој кухињи скувана ова ружна политикантска харанга и зато не треба да се питају зашто ни један медиј до сада није ништа објавио."

Надамо се да ће добронамјерни људи разумјети прочитани текст и ако постоји нешто што им није јасно обратити се неком из Удружења Мајевичана у Швајцарској. Злонамјерни су већ измислили легенду о 150 000 франака које су биле намјењене за Фимоов, а које смо украли заједно са начелником општине Лопаре.

Није ово први пут да се лансирају овакве гласине, али мислимо да је вријеме да се и ми огласимо и кажемо јасно и гласно да нисмо лопови и да смо донијели и доносимо свом родном крају више него што креатори гласина могу да поднесу јер све добро што учинимо доживљавају као своју штету, барем су то тако рекли у лопарском СНСД-у, а то се сигурно односи и на остале лопарске политиканте.

Наравно ми не тврдимо да иза последње гласине стоји СНСД, као ни да су стојали иза претходних гласина, осим оне подметачине са истрагом гдје су се неопрезно сами потписали, али знамо да нам напретка нема док не престанемо, барем већина, да размишљамо као политичари или полтиканти, а почнемо да размишљамо као људи.

Удружење Мајевичана у Швајцарској ће наставати да постоји и остаће аполитично и сарађиваће са свим нормалним и добронамјерним људима.

Постоји извјештај из Павловића банке на коме се јасно види колико новаца је уплаћено, колико су улагачи сами повукли, а колико је Удружење утрошило за реновирање школе у Липовицама. Сви који желе да виде извјештај могу да га добију на увид наравно морају то лично од нас да затраже јер нећемо то објављивати на интернету. Уосталом тај извјештај је полиција, по судском налогу добила на увид, па се није десило оно што најављују творци легенде о украденом новцу.

Кратковидост, саможивост, злурадост и похлепа довели су до тога да све мање Мајевичана из дијаспоре долази у Лопаре. Да је среће да су се у последње двије деценије политиком бавили разумни људи, били они на позицији или опозицији, данас би Лопаре изгледале много другачије. Ако се политикантско лудило, које је на жалост дио система, настави, може лако доћи до тога да нико више не долази.

Ипак, поред свих невоља десило се и нешто лијепо. Чланови Удружења Мајевичана у Швајцарској: Стојан Стевановић. Јовица Миљић и Радислав Ђокић су покренули приватне послове у Лопарама, до чега вјероватно не би дошло без постојања удружења и жеље да се помогне завичају. Надамо се да су они само прве ласте и да ће се појавити још зантересованих појединаца да граде и улажу у родни крај, па макар их сви они који су ширили лажи о нама доживљавали као сопствену штету.

Удружење Мајевичана у Швајцарској

Коментари / 58

Оставите коментар
Name

Србин нажалост

21.07.2015 13:53

Знам ја нас је.. ти нас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кес

21.07.2015 14:10

Први пасус текста ми је све рекао, као безвезе је полагати паре у банку па ондо готовином плацати масине у Италији. То је господо сверц комерц задруга а не правно лице које инвестира у основна средства!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Озренац у дијаспори

21.07.2015 14:11

И сам сам се пар пута био залетио да улозим неки новац у родни крај и тако побољсам зивот локалним људима, дам им прилику да раде и зараде.. али нема ту 'љеба мили мој. Свако (сваки политицар и слузбеник) це искористити прилику да те одере ко јарца, тако да до незапослених и сиротиње нецес имати сансу да додјес.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сехерцан

21.07.2015 16:29

Ниси сам јаране, нас из Бања Луке има вани висе него у данасњој Бањојлуци и радо би велики дио тих људи улозио у свој родни крај и да се покрене та привреда, али не мозес од лопова из власти, и ко је улозио покајао се, јер све су отели под разно разним објасњењима и убисе ко фол неким таксама, ма крају нико постен не мозе дати ни марку у Бањалуку.

Name

Милан-Угљевик

21.07.2015 14:25

Постовани Мајевицани моји,расплакасте ме са овим писмом.Колико је здравог и истинитог у овом Васем обрацању мени је добро познато.Залим Вас роде мили све одреда и проклињем багру политицарску која је унистила људско у нама,вратила нас назад 50 година.Зло се увукло у народ доласком партије СНСДа јер су подијелили здрави и паметни Српски народ.Девиза њихове владавине је ко није с нама тај је непријатељ. На таквој мантри успјели су и оно сто смо у рату имали као светињу да унисте.А то је било јединство насег корпуса у БиХ.Данас смо ми подијељена заједница неравноправних,биједних,унистених.Нико и ниста смо. Зато моји Мајевицани храбри,људине моје не клоните ни слуцајно.Не обазирите се на политицке дрекавце,љиге људске дрзите се заједно и своје активности водите даље јос јаце и јос зесце.Сада промијените тактику па сви дајте једном цовјеку помоц а он нек отвара овдје погон.Затим другом па трецем и тако редом.Иза таквог станите и браните га немилосрдно свим демократским средствима. Ја се надам да це ово вунено време једном проци,да це прорадити тузиластва и судови,да це мо се извуци из новог једноумља и да це те и Ви као прави домацини са поносом долазити у Васе и насе Лопаре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Баја

21.07.2015 14:37

Само се ти надај! Ето Босица цувајте се.

Name

Овчар с Мајевице

21.07.2015 14:27

ја ћу радије палити вуну него да се неко преко мојих леђа богати...такође подржавам укидање општине Лопаре јер је сазрело вријеме да се укине...а и ја ћу за Швицу кад распродам овца да чистим WЦ је а и тамо ћу бити против свега

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црни Груја

22.07.2015 09:15

Е да знаш да у Швици чекају само тебе таког способног. Пожури пропашће Швица ако не дођеш... Ови из Удружења Мајевичана су тотални наивци. Баксузе не вриједи помагати. А колико сте им захвални за помоћ, говоре коментари. Ухватили сте се за један неуспио пројекат а нико не спомиње остале врсте помоћи и силни новац који су подијелили мајевичкој сиротињи.

Name

Никола

21.07.2015 14:45

Ово сто ради снсд-а се граници са здравим разумом. Докле?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мицо

21.07.2015 14:54

Па снсд није ниста крив, у Лопарама влада СДС вец 25 година, и добро је познато да пола будзета заврси у коцкарницама....

Name

Милос

21.07.2015 15:15

СНСД је зло и у опозицији.Они увијек играју прљаво и подло па су то уцинили и сада.Теско оном ко их познаје.Секта.

Name

овца

21.07.2015 19:35

Нека, нека повецава се јецк пот

Name

Мирко Б.

21.07.2015 14:57

Умјесто фабрике вуне, поникао је приватни свадбени салон, у индустријској зони, док су појединци "долазили" на посао у непостојецу фабрику и примали плате из будзета опстине...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Анонимус

22.07.2015 09:27

Приватни свадбени салон је изграђен за приватне паре. И треба да будете захвални човјеку што је инвестиро у родни крај. Камо пусте среће да је онако лијеп објекат направио у Бијељини. А колико сам могао да видим на отварању, више од пола Лопара је кркало и пило за џабе. Тад вам није сметао. Срам вас било. Фукара за навијек остаје фукара.

Name

Маја

22.07.2015 12:27

Пола свадбени салон пола вунара.Све се бојим да су то приватне паре и да су цасно зарадјене.Ти сто су јели и пили били су позвани.

Name

Гордана С.

21.07.2015 15:18

Актуелна власт је Лопаре довела до ове славе и сада пребацује кривицу на другога.Ово је само јефтини трик да се добију избори.Просле изборе владајуца странка је сама себи срусила водовод па им је била крива нека друга странка.Сада користе исту тактику....Освјестите се људи,не дозволите да актуелна странка добије гласове на сазаљење.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нисам са Мајевице

21.07.2015 16:02

Али сам стицајем околности јако добро упућен у све активности Удружења Мајевичана у Швајцарској. Наравно и сам боравим у тој земљи. Жалосно је да се пљује на људе који толико помогли родни крај. Од опремања школа по Мајевици, поправки кућа и донација угроженим породицама до довођења дјеце из Лопара у Швајцарску. Ниједно завичајно удружење у Швајцарској није помогло родни крај као Мајевичани. А камо пусте среће да јесу. Али прорадила је опет српска пакост и завист. А има и она, добар си док дајеш. Једном кад престанеш све се заборавља. Спомиње се неки свадбени салон. А ја вас питам ко у њему ради. Дали можда Тузлаци или Лопарци... А можда је и тачна изрека да сиротињу не треба помагати. Да шта вриједи неби била сиротиња...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драгица

21.07.2015 18:40

Ради власникова зена.Није то локал који стално ради, па да има запослене људе него се изнајмљује по потреби.

Name

Црни Груја

21.07.2015 16:18

Куда прођу ови из СНСД-а ту више ни коров не расте а камо ли трава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Озренац

23.07.2015 08:11

Ма јесте, а са СДС-ом теце мед и млијеко.. пусти ту прицу. Лопов је лопов, небитно којом се странком китио.

Name

Ћопо из Шашуље

21.07.2015 16:53

Цио текст је лаж , јер ту кобајаги Свицарску дијаспору чине два инвалида један из Сасуље и један из Тоциљевца. Они не залазе међу свијет, поготову негдје у озбиљну канцеларију, него се скупљају ноћу по буџацима и подрумима и смишљају како да марну коју пару. Осмислили су да марну паре од измишљене фабрике ,,Вунара,, тамо у Свајцарској- али ни њихови најближи сродници који раде у Швајцарској нису хтјели ући у ту вунару. А што се тиче давања изјава о прању пара око Вунаре, за сада је овој двојици помогао Хусо носилац три златна љиљана, али има још да се игра.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бозица Ломовиц

21.07.2015 17:04

Теско нам какви смо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

тесла

21.07.2015 17:13

Е свака цас зени сто реце за водовод!Која црна вунара ,која црна фабрика,људи су двије године добијали плате на име директора фабрике итд....из опстинског будзета којим лицно нацелник располазе и дијели како њему воља!Кога це људи сисати кад оваца нема?!Осисао је Радо Савиц,нацелиник,све сто се могло осисати!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

АгроМајевица

21.07.2015 17:13

,, Фабрика за израду изолационих материјала од вуне,, у Лопарама 2.Фабрику је основало и у Суду у БН регистровало као своју ,,Удружење параплегичара Лопаре,,директор (предсједник параплегичара Лопара)Савић,што се може провјерити. 3.Шта има дијаспора с тим ? 4.Приче у дијаспори и вунари шириле су од 2008.године двије сулуде особе које у животу нису себи ни кокошињац направиле. 5.Пројект Вунаре је толико сулудо болестан да ни соколачка болница неби имала рјешење за њега.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шашуља

21.07.2015 17:31

ФАБРИКА ИЗОЛАЦИОНИХ МАТЕРИЈАЛА ОД ВУНЕ ЛОПАРЕ РАДИ ОСНИВАЧ И ВЛАСНИК - УДРУЖЕЊЕ ПАРАПЛЕГИЧАРА ЛОПАРЕ (КАНЦЕЛАРИЈА УДРУЖЕЊА И ФАБРИКЕ ВУНАРА ЗАЈЕДНО У ЗГРАДИ ОПШТИНЕ,ОДМАХ УЛАЗ КОД УЛАЗА У ОПШТИНУ ЛОПАРЕ, ДИРЕКТОР ПЕРО САВИЋ,ЖИВИ У ЛОПАРАМА (РАДИО У ТЕРМАЛУ) КАКВА ДИЈАСПОРА И КАКВИ БАКРАЧИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гордана С.

21.07.2015 17:54

Гдје се налази фабрика и ко ради у њој?Просвјетли ме молим те,јер ја зивим у Лопарама а фабрике НЕМА.

Name

овца

21.07.2015 17:43

Ради фабрика....бар се плате исплацују а ми немамо плате 4 мјесеца!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

шашуља

21.07.2015 17:51

ОД 2008 .ГОДИНЕ ДИЈАСПОРА И ОПШТИНСКА ВЛАСТ - НАС У ЛОПАРАМА КОЈИ СМО РЕТАРДИРАНИ (КАКО НАС ЗОВУ ) ЧАСТИЛА НАС ЈЕ СЉЕДЕЋИМ ПРОЈЕКТИМА АГРО-МАЈЕВИЦА , ВУНАРА , АГРО-НАТУРА ,АЗИЛОМ ЗА СЕОСКЕ ЏУКЕЛЕ ,ВОДОВОД ПО ПОВРИШНИ ЗЕМЉЕ ОД 9 КМ ПРВИ У СВИЈЕТУ ИЗ ЈАБЛАНИЦЕ, ФАБРИКОМ ,,ЛИГНУМ,, ... ИТД...САМО СМО ДИЈАСПОРО НАША МИ РЕТАРДИРАНИ ПА НЕВИДИМО ДА СМО ЗАПОСЛЕНИ , ДА ОМЛАДИНУ НЕВИЂАМО ЗАТО ШТО СУ УМРНИ ОД ПОСЛА,ДА ЈЕ КАНИСТЕР ЗА ВОДУ НАЈБИТНИЈА СТВАР У ЛОПАРАМА... Е ХВАЛА ТИ ПУНО НАША ДИЈАСПОРО-НЕМОЈ БАШ ТОЛИКО ДА НАМ ПОМАЖЕШ - НАПРАВИТЕ И СЕБИ НЕШТО БАР КОКОШИЊАЦ НА ОЧЕВИНИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зока

21.07.2015 17:51

Тацно СНСД има велики интерес да дођје на власт у Лопарама то је једна велика и богата опстина и ко ту влада загарантована му је власт у РС. А још несто 25 година владати и опет неког другог осудјивати за сиромаштво опстине се граници са здравим разумом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гордана С.

21.07.2015 18:32

Господине, свака цаст за коментар!Несто најпаметније сто сам цула у посљедње вријеме!

Name

ХВАЛА

21.07.2015 18:28

ХВАЛА БН ТЕЛЕВИЗИЈИ КОЈА ЈЕ ОМОГУЋИЛА ДА СЕ У ЈЕДНОМ НЕПОТПИСАНОМ (иМЕНОМ И ПРЕЗИМЕНОМ) ТЕКСТУ , МИ СА МАЈЕВИЦЕ ,КОЈИ НИСМО НИКАД БИЛИ У ДИЈАСПОРИ, ПРОГЛАСИМО ДЕГЕНЕРИЦИМА ,МОРАЛНИМ СПОДОБАМА ,УМОБОЛНИЦИМА КОЈИ НИШТА НЕ ВИДЕ А ГОСПОДО ДИЈАСПОРЦИ МАЈЕВЧАНИ КО ВАМ ОДБРАНИ РОДИТЕЉЕ ,КО ВАМ ОДБРАНИ ОЧЕВИНУ ДА ПО НАМА САДА ПИШАТЕ ПИСЦИ ТЕКСТА УДРУЖЕЊА МАЈЕВЧАНА ИЗ ШВАЈЦАРСКЕ ОЧИТО СУ ПАЦИЈЕНТИ И ПИТОМЦИ ДУШЕВНИХ БОЛНИЦА НА СОКОЦУ И ЛАЗЕ ЛАЗАРЕВИЋ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мира1970

21.07.2015 18:55

А гдје су докази да је СНСД против овог удрузења и ове фабрике?Ово сто процитах је само празна прица, има ли ста црно на бијело?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зока

21.07.2015 19:08

Нас који одбранисмо родитеље и очевину ових диспоараца - сада нас дијаспорци прогласише моралним суновратом, слијепцима... Ко /који именом и презименом стоји/стоје испод горе написаног ,,филозофског,, текста...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хах

21.07.2015 20:00

Стоји нацелник и власник салона, тј. Оби који су највише скинули кајмака

Name

Рачуновођа

21.07.2015 19:22

Сајт Порезне управе-највећи дужници у Лопарама,30.6.215. (дугују за своје раднике пензиони допринос, допринос за лијечење-здравство ,доприносе за дјечију заштиту... 1.Општина Лопаре 203.250,00 КМ 2.Општински центар за социјални рад 66.300,00 3.Општински дом културе 31.100,00 4.Општински Ватрогасци 23.420,00 5.Општински дјечији вртић 18.200,00 6.ФАБРИКА ВУНЕ ЛОПАРЕ 3.520,00 7.Општински црвени крст 2.810,00... Сајт слободан има још података ко на вашару...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Симко

21.07.2015 19:28

Ма има у тој причи и један лудак презива се ко један министар из Србије ко зна препознаће кадар Снсд

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лопарац

21.07.2015 19:54

Јао, како сте смијесни... Као да ми у Лопарама не знамо ста се десава и за ста су та Васа удрузења створена... Знамо ми и ко су ти људи, ција имена помињете у тексту, али залосно је сто све споро функционисе па и дјаво не долази брзо по своје...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рузица2506

21.07.2015 20:24

Цега се паметан стиди тиме се будала поноси.Ови сто су објавили текст боље да су цутали, да не пристају народу јос висе на муку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

овца

21.07.2015 20:50

Ма кад је тако поцет цу и ја да коцкам,мозда ста и добијем од опстинских пара кад нема плате!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

радасин

21.07.2015 20:54

боље је коцкати него радити....

ОДГОВОРИТЕ
Name

мртвица

21.07.2015 22:37

ЛОПАРЕ КАО МАГЛАЈ.НИ МАЊЕ ОПСТИНЕ НИ ВЕЦЕГ ЗАГАДЈЕЊА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОЗНА

22.07.2015 07:58

У ЛОПАРАМА У НЕДЈЕЉУ 26.7.2015. СА ПОЧЕТКОМ У 10 САТИ УДРУЖЕЊЕ МАЈЕВЧАНА ИЗ ШВАЈЦАРСКЕ И НАЧЕЛНИК ОПШТИНЕ ЛОПАРЕ КОД ЦРКВЕ СВЕЧАНО ОТВАРАЈУ ЈАВНУ КУХИЊУ ЗА ЛОПАРЧАНЕ. ДВА КАЗАНА ХРАНЕ КУВА НАЧЕЛНИКОВО ЛОВАЧКО ,,пух,,ИЗ ТОЦИЉЕВЦА. БЕСПЛАТНУ ХРАНУ ЛОПАРЧАНИМА ЋЕ ДИЈЕЛИТИ НАЧЕЛНИК ОПШТИНЕ И лопарски романописац Г.ЛУКИЋ иначе велики бизнисмен из Швајцарске.

ОДГОВОРИТЕ
Name

медједник

22.07.2015 09:27

Е моји Мајевицани, цитам ове коментаре и смуци ми се.. Ја сам један из управе Мајевицана, ово је залосно. Лопарама да није дијаспоре и ово људи сто носталгицно улазу и помазу Лопаре би замрле.. А сто се тице Цоце- Стојана или званог Крецара, ко год да о њему било који лос коментар он је циста будала. Цовјек који је улозио до сада толко у Лопаре, цовјек који је објеруцке угостио насу дјецу и то 2x у својим хотелима, Организовао за њих екскурзије о свом троску, цовјек који у свакој хуманитарној акцији је први, Велки спонзор ф.к. Мајевица... И ви коментарисе то овако.. Срам да вас буде.. Хајде и ви коменарисите Родитељи угосцене дјеце Ф.К. Мајевица и остали.. Удрузење це опстати не бојте се. А ми це мо постовати сваку власт коју народ изабере, уколико хоце да сарадјује са нама. Нацелник Радо је досад показао максимално интересовање, и имамо одлицну сарадњу..Политика сукоба 2 Политицки странака це нас убити...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лопаре

22.07.2015 12:15

Угостио је дјецу заједно са СДС а за узврат је добио дозволу да гради терасу на ресторану у Лопарама.

Name

ГЛАС РАМУЗА

22.07.2015 09:51

Каква прерада вуне. На читавој Мајевици нема више од 500 оваца. Фабрика би могла радити пет минута и онда... колективни одмор док овцама вуна не нарасте. Смијешно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗА Међедник

22.07.2015 10:25

Међедниче , кућо стара , знамо се ми добро , ко шта и колико шта бива. Ако нас домороце лопарчане који не видјесмо дијаспору толико помогосте и толико помажете ; гдје су нам обрађене њиве , гдје су нам плантаже , гдје су нам занатске радње -да не кажем фабрике , гдје нам је народ,гдје нам је омладина ,гдје нам је вода , гдје нам је аутобусна линија за било гдје ,гдје нам је...

ОДГОВОРИТЕ
Name

....

22.07.2015 10:49

Па заради нешто џабалебарошу... не пада ништа с неба, ти би да други раде за тебе и такве па да мозес ноге у вис... ух какви сте не треба вам ниста дат... питање бил ста имали јести колико сте завидни и незхвални и убијали би се медјусобно због зависти. Само да нема он па макар ја никад хљеба не имао... Није то здраво!

Name

Ћопо из Шашуље

22.07.2015 14:48

Тражите од аутора текста да се потпише, а послије га нађите и саспите му лице све што мислите о њему, можете и да га тужите јер вам је рекао оно што мисли о некима од вас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пера

22.07.2015 18:20

Све го лопужа и вуцибатина

Name

Боцо

22.07.2015 19:47

По овом тексту и коментарима ,изгледа да се испунило пророчанство ,,НЕМА ВИШЕ ЉУДИ-ОСТАЛИ СУ СРБИ,,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зивана Басел

22.07.2015 19:56

Сви смо ми дали ноивац за вунару а не знам има ли фабрике вуне,али паре нам нико није вратио

ОДГОВОРИТЕ
Name

зивана

22.07.2015 19:58

Пировацки манекен је нама у цх солио памет!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОЈ ЖИВАНА

22.07.2015 21:35

Грешка ,Живана- не вријеђај Пирковце и манекенство , ТО ЈЕ ЈЕДАН БИЛМЕЗ ИЗ ТОЦИЉЕВЦА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОЗНА

22.07.2015 21:42

Дијаспоро моја , НАЈВЕЋИ ИНВЕСТИТОР НА ЛОПАРСКОЈ ОПШТИНИ ЈЕ ХУСО ИЗ ЧЕЛИЋА НОСИЛАЦ ТРИ ЗЛАТНА ЉИЉАНА И ТО ; ИЗГРАДИО ЈЕ НА ЗАЈЕДНИЦАМА ВОЋЊАК ОД 25.000 САДНИЦА ШЉИВЕ , ИЗГРАДИО ТЕНИСКО ИГРАЛИШТЕ КОД АЉИНЕ КАФАНЕ И ОТВОРИО КАМЕНОЛОМ У МИРОСАВЦИМА.ПРОВЈЕРИТЕ ГОСПОДО КОД НАЧЕЛНИКА ОПШТИНЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МРТВИЦА

23.07.2015 19:38

ГДЈЕ МИ ПРИПАДАМО.МРТВИЦА,КОРЕТАСИ,ПУКИС И СМИЉЕВАЦ,ЦИЈИ СМО МИ.БРЦКО НАС НЕ СМИЈЕ.ЦЕЛИЦ НЕ МОЗЕ.А ЛОПАРЕ НЕЦЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МРТВИЦА

23.07.2015 20:00

ХВАЛА БН ТЕЛЕВИЗИЈА ЈЕ НАСА НАЈДРАЗА. КОРЕКТНИ ДО СРЦА. А ОВО ЈЕ ИСТИНА У ПРЕТХОДНОМ КОМЕНТАРУ. КО ЗНА ГЕОГРАФИЈУ ЗНАЦЕ ДА САМ У ПРАВУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За Мртвицу

24.07.2015 15:09

За Мртвицу и доњи лопарски крај питајте своје КНЕЗОВЕ ; Илију Зарића , Чеду Рикановића и Великог Јакшу, који управљају општином лопаре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рајко

31.07.2015 10:47

Симко да није тај министров презимењак Тасовац лош човјек

ОДГОВОРИТЕ