"Андрићев институт" не књижи милионе Србије

Ревизори су прочешљали књиге Министарства науке и технологије Републике Српске. Утврдили су бројне неправилности у раду. Стигло је мишљење с резервом.

Република Српска 21.07.2015 | 16:19
"Андрићев институт" не књижи милионе Србије

Под лупом ревизора посебно су биле паре које су из Србије пребачене у Српску.

Новац је био намјењен изградњи института у Андрићграду у Вишеграду. Међутим, ни након три године више од милион марака није правилно евидантиран.

Ревизијом је утврђено и да је ''Андрићев - институт'' готово 300 хиљада марака уплаћених у току прошле године а намјењених за добијање дозвола и сагласност за зграду у ''Андрићевом институту'' исказао као нефинансијску имовину.

Индикативно је и то да та јавна установа која је у надлежности Министарства науке и технологије није још ни уписана у земљишне књиге.

Међутим, све то није била препрека да ''Андрићев институт'' прошле године позајми 25 000 марака ''Андриграду'' чији је већински власник Емир Кустурица, и то без камата. Све то је урађено мимо Закона, утврдили су ревизори. Пропуста је било и код пописа имовине.

- Попис није извршен на одговарајућим пописним листама, јер исте не садрже стање по попису нити разлике по попису.

- Нису обезјеђене евиденције по принципу ''једно основно средство један инвентурни број'

- Нису сачињене одвојене пописне листе за опрему добијену на коришћење

- Није статављен извештај о извршеном попису; - наводи се у извјештају Главне службе за ревизију РС

Чланови Академије наука и умјетности посебно су привилеговани. Прошле године Академија је за своја 24 члана уплатила академске награде које су у висини једне и по просјечне плате у РС. За академике и стручне сараднике, Правилником је дефинисано право на превоз, смјештај с пуним пансионом приликом обављања редовних активности али и издавње путних налога иако нису запослени у Академији.

Ревизори су, између осталог, скренули пажњу да су на крају фебруара ове године укупне неизмирене обавезе исказане у износу веће од 2, 5 милиона марака. Према одредбама Закона о буџетском систему РС износ неизмирених обавеза није могао бити одобрен као извршење буџета за 2014 годину.

Ревизори су у претходном извјештају (2013. година) Министартсву науке издали осам препорука. Од тога дјелимично су испоштоване четири. Ревизору су у најновијем извјештају који се односи на анлизу 2014. додине издали седам препорука.

Хоће ли Министарство науке и технологије бити у стању да их испоштује и какав је коментар на мишљење с резервом, данас је било немогуће сазнати, јер министар Јасмин Комић није одговарао на наше телефонске позиве.

(БН ТВ)

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Ја

21.07.2015 10:40

Поскупила марихуана! А он је велики стоватељ исте!

ОДГОВОРИТЕ
Name

дивља јабука

21.07.2015 10:45

Лик и дјело једног јединог нобеловца дати овом на искориштавање је збиља дно дна. Чим савез за промјене додје на власт, један од првих задатака му је да креира закон којим се овакве ствари забрањују. Све то што је Кустурица "изградио" на Дрини испитати те одмах наложити даље не спомињање овог Нобеловца на било који начин у вези с том работом и тим кичем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре дивља јабука

21.07.2015 11:33

Није ми јасно због чега толико огорчење према господину Кустурици. Можда си и ти један од оних из Вишеграда који се заклео да неће ући у Андрићград, због тога што је то пројекат некога ко не припада СДС-у. Ја вјерујем да ће Андрићград постојати на добробит свих који ће пожељети да га виде, и послије Кустурице.Неће га нико у гроб понијети. О којем кичу причаш. Знам да су укуси различити али је твој ''збиља дно дна''.

Name

за "ре дивља јабука"

21.07.2015 12:37

Дјелујеш ми нервозно. Што с тиче мог укуса, подрепне муве нису ми по укусу.

Name

позитивац

21.07.2015 13:25

Није један једини има још и Владимир Прелог (хемија).

Name

камелеон

21.07.2015 10:54

Неки дан причам са обичним човјеком из Вишеграда, који изјави да је Андрићград од касабе Вишеграда, направио град Вишеград.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

21.07.2015 11:01

Вјероватно си у праву али је истовремено опрао новац од насег великог водје, знас, онас сто је од народа отео! Али запитај се слободно ко је власник, вецински, пословних простора у Андрицграду!? Милорад Додик, преко неких квази удрузења...

Name

абц

21.07.2015 11:06

Тако га је и Вуциц напао да краде на Мокрој Гори, па је Кустурица ангазовао независног ревизора и црно на бело показао како је тросио и колико СВОГ новца је дао. Ту је била пуста ледина, а сад има и људи и посла. Какав год да је, Кустурица није лопов.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре дивља јабука

21.07.2015 12:38

Чисто мало чињеница, исти Андрић је, награду коју је добио, одлучио да поклони за унапређење бх. библиотекарства. Па тако нема ни потребе за оваквом грађевином.

ОДГОВОРИТЕ
Name

србац

21.07.2015 12:44

Ако се ста има видјетиу Висеграду осим моста то је овај Андрицград све осталоје ниставило и ако неко зели зло свом мјесту то је слијепац који не види свјетло на крају тунела. Јос да нисмо заједљиви улозимо новац са нивоа бих у стару пругу од Сарајева до Висеграда видјели би туристицко цудо. Али нама је највазније да пљујемо по неком Кустурици ста год урадио јер цовјек је имао идеју и спровео је у дјело. Колико је људи запослено на том пројекту.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре ја

21.07.2015 13:09

Већински власник ћуприје на Дрини је некада био турски везир, православног поријекла, Мехмед Паша Соколовић. По ћуприји данас ''гази ко стигне'', диви се умијећу грађења, критикује већинског власника, али ћуприја је остала свима. Није је градитељ понио у гроб. Ја вјерујем да ће неки људи послије нас, уживати у Андрићграду и причати како је у том пројекту био и г-дин Кустурица. Мало си ми љубоморан на нечији успјех. Дођи у Вишеград и посјети Андрићград, осјетићеш како је камен топал а људи срећни и пријатни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

фоф

21.07.2015 13:15

Емиру ко те плача да муљаш србе, није то фер. Бит чеш проваљен чувај се.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

21.07.2015 16:38

@ре:ја Нисам ниста рекао о људима и осталом...али Андриц грас је направљен на тудјим мукама (цитај отетим парама). И немој да поредис славне људе тог краја са наркоманом Емиром и издајником Милорадом!

ОДГОВОРИТЕ
Name

везир

21.07.2015 17:45

Велики везир Мемхмад Паша Соколовић (крштено име Бајо Соколовић) је мост на Дрини направио од своје плате, или од пореза, јако си ми паметан

Name

Народна епска мјесма

22.07.2015 07:53

Та није он књиговођа па да књижи и прокњижава, тиме да се замлаћује. Он је умјетник, стваралац који ствара, граби, вара, рекет удара, кући вуче. И к'о у народној пјесми, пола пије пола Шарцу даје. Уосталом, речено му да ради шта 'оће и како 'оће.

ОДГОВОРИТЕ