Инцко: ОХР свјестан озбиљности ситуације

Још имамо механизме за очување Дејтонског споразума, немојте сумњати у то, поручио је у интервјуу за "Дневни аваз" високи представник у БиХ Валентин Инцко коментаришући одлуку Републике Српске о референдуму о Суду и Тужилаштву БиХ.

Босна и Херцеговина 21.07.2015 | 13:10
Инцко: ОХР свјестан озбиљности ситуације

Каже како нема никакве сумње да је Народна скупштина Српске усвојила одлуку која превазилази њене надлежности, иако ју је међународна заједница јасно упозорила да то не ради. 

- Гласање против кључних дијелова Општег оквирног споразума за мир је, благо речено, неодговорно и не може донијети ништа добро. Управо обрнуто, може само одвести Републику Српску у дубљу изолацију, а цијелу земљу у још дубљу кризу, а то никоме није потребно. Не може пола државе гласати о цијелој држави - категоричан је Инцко. 

Ипак, још не жели говорити о кориштењу бонских овлаштења, иако је изричито упитан, али тврди да "ОХР задржава инструменте потребне за очување Општег оквирног споразума за мир". 

- Будите увјерени да смо у потпуности свјесни озбиљности ове ситуације - тврди Инцко. 

Упитан сматра ли да је овај чин додатно дестабилизује ситуацију у БиХ, а услиједио је након напада на премијера Србије у Поточарима, казао је да су то потпуно одвојена питања и треба их одвојено разматрати. 

- Што се тиче напада на премијера Александра Вучића, а још једном користим прилику да најоштрије осудим тај напад, очекујем од бх. институција да буду проактивне у проналажењу и кривичном гоњењу починилаца. Што се тиче референдума, мислим да је занимљиво да су СНСД и његови партнери одлучили да се још једном окоме на надлежности државних институција које се баве корупцијом. Тачно је да су обичним људима најпотребније реформе чији је циљ да се побољша социјално-економска ситуација. Али, осим тога, потребно је и да се подрже сви правосудни органи, који морају бити на челу борбе против корупције, а то подразумијева и Државни суд и Тужилаштво. Јасно је да је прави пут јачање, а не слабљење свих институција које учествују у борби против корупције, укључујући оне на државном нивоу. То је оно што људи желе, без обзира на то гдје у БиХ живе. Једноставно говорећи, грађани желе да корумпирани службеници и политичари заврше у затвору. Скретање пажње референдумом има само једну сврху, а то је да покаже бескрајну способност владајуће елите да ради све за себе, а ништа за грађане. Надам се да су грађани то прозрели - наводи Инцко.

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

п

21.07.2015 11:15

Охр је могао поскидати 60 главних људи из Сдс-а и блокирати им средства а не може(или неће) да то исто уради са 5,6 главних снсд кримоса -и ријеши проблем!Инцко нема м.да а ни ледја као Еш Даун!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дане

21.07.2015 11:51

Ово са СДС ом је фарса за невјеровати али глупост је позивати Инцка да смјењује Додика јер и СДСовци су смјењени само зато сто су Срби?

Name

Боки

21.07.2015 11:16

Браво Инцко легендо, само лоше политичаре треба процесуирати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алекса

21.07.2015 11:17

Море Инцко не таласај! Цим Срби несто тразе ти си забринут!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Искрено

21.07.2015 11:18

Да ми је твоја плата Инзко, и ја бих по цијели дан пријетио механизмима и био дубоко забринут.

ОДГОВОРИТЕ
Name

хаха

21.07.2015 11:29

друкчије си на свадби причао.Шта чини алаху егбер у Сарајеву?

ОДГОВОРИТЕ
Name

сноуден

21.07.2015 11:29

Ниста ни ти нису бољи .Сваки Дан цитас новине гледас вијести види разне афере цујес ухапсени срби???Дали си ти Друзе тразио одговорност на адреси суда или тузиластваБиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

21.07.2015 11:53

Да ли је Инцко забринут сто Ид и вехабије имају кампове за обуку по Бих или он сматра да су Срби проблем,посто до сада сви високи к.....и. једино им је проблем како унистити Србе и видим да и даље то мисле.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дивља јабука

21.07.2015 12:44

Инцко, пикникујеш с Додиком на угру, идеш му на свадбу, а нама ваљаш успаванке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗОНЕ

21.07.2015 13:15

МОРЕ, ИНЦКО, ТУРЦИ ТИ ДОШЛИ ПОД ЗИДИНЕ БЕЧА, БУДАЛО ЈЕДНА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

цигла у зиду

21.07.2015 13:45

Не пита се Инцко ништа.