8 грешака које вам љети уништавају очи!

Ако не предузмете заштитне мере, може доћи до инфекција, оштећења вида и других проблема са очима.

Здравље 20.07.2015 | 11:30
8 грешака које вам љети уништавају очи!

Очи лети треба да заштитимо исто као што штитимо кожу. И оне су изложене штетном УВ зрачењу, сланој води, песку, па ако не предузмете заштитне мере, може доћи до инфекција, оштећења вида и других проблема са очима.

Сазнајте којих 8 грешака треба да избегнете:

1. Гледате у сунце

Можда мислите да повремено неношење сунчаних наочара није проблем, али претерано излагање очију УВ зрацима у кратком времену може изазвати озбиљно оштећење очију. И само један дан без наочара на плажи може узроковати фотокератитис, болно стање очију које се јавља услијед излагања очију УВ зрацима, чији су симптоми сувоћа очију, свраб, црвенило и натеченост.

Штета није трајна, али трајни проблеми могу се јавити годинама касније, попут израслина у очима, настанка катаракте или сиве мрене и дегенерације макуле што може довести и до значајног слабљења вида.

2. Носите лоше сунчане наочаре

Када носите јефтине сунчане наочаре које не блокирају УВА и УВБ зраке исто је као да уопште не носите наочаре. Најбољи избор биће поларизоване сунчане наочаре које блокирају 99 до 100 одсто УВ зрачења те у исто време омогућавају јасан вид. Изаберите оквире који штите очи и код слепоочница.

3. Не носите наочаре кад је облачно

Сунчеви зраци могу деловати врло снажно на очи и када је облачно. Зато лети током дана увек, без обзира на то какво је време, носите сунчане наочаре. За додатну заштиту клоните се сунца када је УВ зрачење најинтензивније, од 8 до 10 и од 14 до 16 сати.

4. Мислите да вам капа / шешир штите очи

Заштита за главу одлично штити уши, врат и лице од УВ зрачења, али не и очи јер су оне изложене и зрацима које се одбијају од површина као што су вода и песак. Вода рефлектује и до 100 одсто, а песак до 25 одсто УВ зрака. Зато уз заштиту за главу увек носите и сунчане наочаре.

5. Носите контактна сочива док пливате

Пливање са контактним сочивима може проузроковати инфекцију рожњаче и погоршање вида. Увек пре уласка у воду скините сочива.

6. Отварате очи под водом

Ниједна морска вода није потпуно стерилна због чега можете "зарадити" бактеријске и вирусне инфекције и имати замагљен вид уколико отварате очи под водом. Створите навику ношења наочара за пливање.

7. Не стављате заштитну крему око очију

На капке и подручје око очију обавезно нанесите крему са минималним заштитним фактором 30. Користите крему намењену искључиво очима (или очима и лицу), а најбољи избор биће крема на бази минерала јер је могућност иритације најмања.

8. Трљате очи док је у њима песак

Песак у очима може узроковати абразију рожњаче, губитак површинског епителног слоја рожњаче ока, а ако очи онда још трљате може изазвати додатну штету. Уђе ли вам песак у очи исперите их несланом водом и трепните неколико пута. Не прође ли надраженост ока ни након сат времена обавезно посетите лекара како се не би развио улкус рожњаче.

Курир стил

Коментари / 0

Оставите коментар