Зашто је ВЕОМА важно љети пити много воде?

Како су температуре протеклих дана у нашој земљи достизале скоро до 40-ог подеока, многи су спас од врућине потражили поред река и језера, они мало срећнији на обалама мора, али помогао је и стари, добри туш.

Здравље 20.07.2015 | 09:15
Зашто је ВЕОМА важно љети пити много воде?

Па зашто је вода толико важна за наш организам и зашто је апсолутно неопходно да током летњих месеци пијемо веће количине воде и са собом увек носимо бочице ове драгоцене течности?

Вода чини око две трећине тежине нашег тела. Без ње не можемо да издржимо дуже од неколико дана, а из организма се губи путем бубрега, дисањем, преко црева, путем коже. У врелим летњим данима знојењем се губи и до 1,3 литара воде дневно. Неопходна је за регулацију телесне температуре, одржавање еластичности зглобова, очување кичмене мождине и других осетљивих ткива.

Прекомерним знојењем у летњем периоду, али и вежбањем, избацујемо велике количине течности из организма, па је зато неопходно да конзумирамо пића и храну које наше тело лако може претворити у воду. Зато воду треба узимати без обзира да ли смо жедни или не јер је и превентивни унос веома битан.

Када је тело хидрирано и срце лакше пумпа крв кроз вене до мишића.

Ако сте се добро напили воде, ваше срце не мора толико напорно да ради, каже Јохн Батсон, доктор сопртске медицине. Дехидтација може бити веома озбиљан проблем који може довести до бројних обољења, од отечених стопала, преко главобоље па чак и оних опасних по живот, као што је инфаркт.

Колико нам је воде потребно?

Шта значи бити добро хидриран? “Количина воде која је једној особи неопходна зависи од климатских услова, одеће коју носите и колико дневно вежбате”, каже др Батсон.

Човек који се више зноји током дана мора и да пије више течности. Одређени здравствени проблеми, као што су дијабетес и срчана обољења, такође могу довести до појачаног уноса воде. Људи са цистичном фиброзом, који имају повишену концентрацију натријума у зноју, такође морају предузети неке мере да би избегли дехидрацију. Чак и неки лекови, попут диуретика, могу утицати да тело губи више течности.

Не постоји одређен и јасан знак када морате да пијете. Ако сте жедни, онда сте већ дехидрирали, каже Батсон. Он такође додаје и је најбоље да обратите пажњу на боју вашег урина. Бледа и чиста боја значи да сте довољно хидрирани, а ко је мрачна, онда вам треба још течности.

Ако желите да знате колико вам је тачно воде потребно, Батсон предлаже да себе мерите пре и после вежбања, да би видели колико сте течности изгубили знојењем. То је нарочито добро применити за тренинге у летњем периоду.

За сваких пола килограма које изгубите, потребно вам је да надокнадите пијући пола литра воде. Ако се не знојите током физичких активности онда сте до те мере дехидрирали да то може изазвати и топлотни удар.

Зато је вода најбоља.

За већину људи, вода је најбоља ствар коју можете попити да би се хидрирали. Воде има и у храни, неком воћу и поврћу. Спортска пића која садрже електролите такође могу бити корисна за људе који интензивно тренирају на врелом сунцу, иако могу бити пуни вештачких шећера и калорија.

“Здравије је да пијете воду док вежбате, а да после тренинга поједете здраву ужину, неколико кришки наранџе, банане или шаку несољених орашастих плодова”, саветује Батсон.

Упозорава на воћне сокове и газиране напитке пуне шећера: Они могу бити тешки за ваш стомак ако дехидрирате. Такође, најбоље је избегавати пића која садрже кофеин, који делују као диуретици и терају вас да губите још више течности. Батсон каже да је унос воде пре тренинга или излагања сунцу важан први корак. “Испијање течности пре је веома важно, каже он, иначе ћете покушавати да то током вежбе надокнадите што доводи до додатног напрезања срца.”

Али хидратација није важна само код физичких активности. Седење на сунцу, врелог или влажног дана, чак и ако не вежбате, такође може довести до тога да вам тело тражи више течности.

Људи који пате од срчаних проблема, особе старије од 50 година или они са прекомерном тежином такође морају предузети одређене мере предустрожости. “Такође је веома важно мерити унос течности приликом путовања”, каже Батсон.

А ово су неке од бројних предности које редован унос течности чини вашем телу, кожи, коси, уму.

Сузбија апетит: ако попијете једну чашу воде пре јела, то вам може помоћи да мање једете јер је често жеђ погрешно протумачена као глад. Истраживања су чак потврдила да особе које редовно уносе воду у организам, троше мање калорије. Ово је такође добра техника за људе који имају тенденицју да се преједају када им је досадно.

Смањујете надимање у стомаку: када се одрекнете сланих намирница и млечних производа, то углавном помаже, али једна од најбољих ствари које можете да урадите да би стпречили задржавање воде – је унос великих количина воде! Ово може деловати контрадикторно, али испијање воде и одржавање тела хидрираним, спречава да вам се стомак надује као балон.

Побољшава метаболизам: знамо да вам унос течности помаже пре, за време и после тренинга, али вам то помаже и да сагорите више калорија! Једна студија је показала да људи који пију осам до дванаест чаша воде дневно сагоре више масти од оних који пију само четири.

Храни кожу: заборавите на скупе креме и третмане – испијање воде је најбоља ствар коју можете да урадите да би вам кожа што дуже остала млада и сјајна. Довољна хидратантност побољшава циркулацију коже у корену те се не смањује њена обнова. Ако вам се чини да ваше свакодневно мазање лосионима не даје резултате, пробајте са водом – пијте је у што већим количинама и решићете све своје поблеме са кожом.

Извор: Савршена.цом

Коментари / 0

Оставите коментар