Мањача без воде на +40 Ц°

Многа села на Мањачи годинама, па и деценијама муку муче са водом коју градске власти никако да споведу до удаљених подручја. Невјероватна је чињеница да поједини засеоци и дан-данас користе кишницу за пиће, а да се стока напаја са неколико блатњавих појилишта. 

Република Српска 19.07.2015 | 19:58
Мањача без воде на +40 Ц°

Горњи Лусићи, Марчете, Живковићи, Лазичићи – у тим засеоцима испод највишег врха Мањаче људи и стока вапе за водом. Најгоре је то што је око 70% водоводне мреже и шахтова прокопано, али воде нема. Да нема неколико природних појилишта, или боље рећи бара, стока би поскапала...

Овце су побјегле у хлад, а и Милан Лазичић не излази без пријеке потребе. Иако је на надморској висини од око 1000 метара који степен ниже него у граду, укућани једва подносе жегу.

Посијали су кромпир, купус и пасуља, али без воде то све пропаде, каже Милан. Иако је прокопана водоводна мрежа и постављени шахтови, Лазичићи у 21.вијеку пију кишницу... А и ње је све мање.

Иста прича је и који километар ниже, у засеоку Шарићи. Безводни су Локвари, Дујаковци, Милићевићи, Сладојевићи и други засеоци сконцентрисани око Стричића, који би воду требало да добијају из водосистема Бањица. Људи се лакше снађу, јер мање троше, али стока тражи много воде, каже Драгослав Савановић, којем водоводне цијеви пролазе покрај куће. Залуд...

У протеклим данима упућено је неколико ватрогасних цистерни са водом за најугроженије засеоке, али то није никакво рјешење.

У Центру за развој и унапређење села су процијенили да је за завршетак три регионална водосистема, Гашића врело, Црно Врело и Бањица потребно 14,5 милиона. Те паре град, тренутно, нема!

У сеоске водоводе је протеклих година уложено више од 25 милиона марака, махом кредитних средстава. А људи и даље зависе од кише.

БН ТВ

 

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

србин

19.07.2015 15:51

Битно је да Милету пјева Цеца, а што људи немају воде. Народне мотика у шаке и растерај ову црвену банду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Логика...

19.07.2015 16:16

Некад се пјевало: "Са Мањаце кренули су вуци"... а данас:" Мој Србине брате воде ми довуци, нисмо били зедни кад су били Турци"...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор

19.07.2015 16:18

Е наивни народе, кад вас је Златко Сладојевиц возио да гласате за СНСД вјеровали сте у водовод. А обезбједили сте лопову да усијеце себи које дрво и зиви од васе наивности.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СНСД

19.07.2015 16:25

Па скоро смо имали изборе и дали смо глас владајућима, чему сада кукање, стрпите се до слиједећих када ћете можда добити ту пријеко потребну воду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈА

19.07.2015 18:02

ЗАЛОСНО НЕМА СТА!Вазно је да Гос.Додик има 200.000 КМ за свадбу свога сина Игора!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

19.07.2015 18:25

А ста мислите да запнете и доведете себи воду као и многи други.Само кукање и ја сам са мјестанима свог села себи довео воду

ОДГОВОРИТЕ