РТРС и БН ТВ - анализирај.ба

Још једна очајна седмица за перјанице ТВ новинарства Републике Српске. Јавни сервис и приватна телевизија који не маре за жртве злочина ако су погрешне националности. Које ли су то узвишене вриједности које они слиједе?

Република Српска 19.07.2015 | 15:16
РТРС и БН ТВ - анализирај.ба

РТРС: Напад на Вучића као алиби за неизвјештавање о злочину

8. – 14. јули 2015.

СЛИКА ГОВОРИ ВИШЕ ОД РИЈЕЧИ: Дневник 11. јула почео је емитовањем снимка напада на премијера Србије Александра Вучића у Поточарима. Снимак, без новинарског коментара, трајао је минут и тридесет секунди, након чега спикер чита најаву с констатацијом да је сахрана 136 тијела остала у сјени споменутог напада.

ГЛАС ГРАЂАНА КАКО НАМ ЗАТРЕБА: Потом слиједе реакције поводом напада на српског премијера подвучене најавом “Атентат на Вучића”. Анкетиравши грађане у Поточарима о овом инциденту, новинари Гвозден Шарац и Александар Црквењаш у извјештају крајње тенденциозно емитују само изјаве оних који оправдавају напад. Слиједио је потом извјештај с Вучићеве конференције за новинаре у Београду, те саопштење након сједнице Владе Републике Српске.

У СЈЕНИ ВУЧИЋА: Спикер је био потпуно у праву. Комеморација и сахрана за сребреничке жртве остала је у сјени напада на Александра Вучића. Све везано за то стало је тек у неколико реченица које је препричао новинар, укључујући и обраћања међународних званичника, који су, наводи, “истицали, како кажу, да је у Сребреници почињен геноцид”. Крај дневника резервисан је за поновно емитовање снимка напада на Вучића.

СНИМЦИ КОЈИ СЕ ТРЕБАЈУ УРЕЗАТИ У ПАМЋЕЊЕ: Инцидент у Поточарима обиљежио је и дневник 12. јула. Прва половина централне информативне емисије Јавног РТВ сервиса Републике Српске била је у знаку коментара поводом напада на српског премијера. Ријеч је о три извјештаја која су била подвучена искључиво снимцима напада из Поточара.

ГЕНОЦИД БЕЗ ЖРТАВА: Током цијеле мониторисане недјеље, 20-годишњица од догађаја у Сребреници била је у центру пажње дневника. Но, РТРС није се бавио ни почињеним злочином, ни жртвама, ни преживјелим члановима породица. У првом плану био је руски вето у Савјету безбједности УН-а којим је спријечено усвајање Резолуције о осуди геноцида у Сребреници.

БРАТСКА РУСИЈА: У најави извјештаја који је припремила након сједнице Савјета безбједности УН-а, новинарка Љиљана Прерадовић наводи: “Осујећена је намјера да се српски народ прогласи геноцидним: Руска Федерација стала уз братски српски народ” (8. јули, уредница Нада Арлов). Готово идентично конципиран је и дневник 9. јула: писмо захвалности предсједника Републике Српске Милорада Додика предсједнику Руске Федерације Владимиру Путину на руском вету. Потом реемитовање прилога емитованог прошлог мјесеца у Дневнику 2 о породици Јовановић из Братунца која терети Насера Орића за убиство.

ШТА СВАКА БОШЊАЧКА ЈАВНОСТ ПРИЖЕЉКУЈЕ? Истог дана, службена посјета њемачке канцеларке Ангеле Меркел Сарајеву своје мјесто нашла је тек у другом блоку дневника. Новинарка Бранка Кусмук на почетку извјештаја није нашла за сходно ни да спомене име њемачке канцеларке и у прве двије реченице каже: “дочекана је…”, потом: “поручила је…”, а извјештај закључује за њу већ уобичајеним коментаром: “Најважнија жена Европе није, барем јавно, говорила о уставним реформама, а то је дио бошњачке јавности прижељкивао.”

Плус недјеље

Ниједан прилог није заслужио да буде издвојен као плус недјеље.

Минус недјеље

Извјештај с комеморативног скупа у Поточарима 11. јула. Напад на премијера Србије био је, без сумње, вијест дана. Но, то ни на који начин није требало опредијелити уредништво да комеморацију и долазак високих званичника из региона и свијета сведе тек на неколико реченица које је препричао новинар.

Оцјена 1

БНТВ: Патриоте, а не новинари

8. – 14. јули 2015. 

СКУП КОЈИ НИЈЕ ВРИЈЕДАН ПАЖЊЕ: Уредништво Дневника 2 БНТВ-а процијенило је да комеморација поводом 20. годишњице геноцида у Сребреници није догађај вриједан да на њега буде упућена новинарска екипа те медијске куће. Након најаве о нападу на премијера Србије Александра Вучића у Поточарима, извјештаја с Вучићеве конференције за новинаре након напада, те бројних реакција на тај инцидент, услиједио је и прилог посвећен комеморативном скупу.

ВУЧИЋ И ДОДИК СУ ВИЈЕСТ: Прилог је припремила новинарка Татјана Лукић. Овдје се морамо оградити око споменутог извора видеоматеријала јер је лого од којег су преузимани био углавном прекривен логом БНТВ-а. Сам извјештај почиње доласком Вучића у Поточаре, потом слиједе изјаве међународних званичника те на крају информација да Милорад Додик није присуствовао комеморацију, али да је раније посјетио Поточаре. Ниједном ријечју новинарка не спомиње ни број покопаних посмртних остатака тог дана у Поточарима, ни колико је до сада жртава сахрањено на том гробљу. Као што ниједна ријеч није посвећена породицама жртава.

Једнако као и РТРС, дневник БНТВ-а 12. јула обиљежио је низ реаговања на напад на српског премијера како оних из БиХ, тако и Србије.

ЈЕДНОМ СТРАНОМ ПА И ВИШЕ ПУТА: Руски вето на Резолуцију о осуди геноцида у Сребреници био је у фокусу дневника БНТВ-а осмог и деветог јула. У извјештају новинарке Тање Брајић са сједнице Савјета безбједности УН-а, пренесен је само став Русије, па онда реакције предсједника Србије и Републике Српске, министра спољних послова БиХ, лидера СДС-а.

Новинарка је остала искључиво фокусирана на ставове српских политичара који су поздравили руски вето. Гледаоцима је ускраћен став политичара из Федерације БиХ, породица бошњачких жртава, али и изјаве које су у Савјету безбједности УН-а изнијели представници САД-а и Велике Британије.

ШТУРО И РУТИНСКИ: У дневнику 9. јула, тек узгред, у једној реченици споменуто је да је Европски парламент усвојио Резолуцију о осуди геноцида у Сребреници. Исто тако, једном реченицом споменут је и напад на конвој с табутима посмртних остатака убијених Сребреничана који се десио у Хан Пијеску. Колико ће тијела бити укопано 11. јула, како су и гдје страдали, у дневнику је избјегнуто да се спомене.

ДЕТАЉНО И АНГАЖОВАНО: БНТВ приватна је медијска кућа која ни једног тренутка не крије своју просрпску оријентацију. И то су на најбољи начин манифестовали у дневнику 12. јула. Извјештај о страдању 69 српских војника у селима око Сребренице 12. јула 1992 . године био је ударна вијест дневника. Гледаоцима је предочено низ изјава чланова породица страдалих, али, што је посебно занимљиво, и њихови коментари о нападу на Вучића у Поточарима.

Плус недјеље

Ниједан прилог не можемо издвојити као плус недјеље.

Минус недјеље

Извјештај с комеморативног скупа у Сребреници 11. јула. Рутински сложене изјаве званичника. Без навођења колико је посмртних остатака сахрањено, колико је укупно Сребреничана, погубљених у јулу 1995. године, до сада сахрањено у Поточарима. Цијели прилог тенденциозно је игнорисао и величину почињеног злочина и породице жртава.

Оцјена 1

Компаративна анализа

Све разлике које у уређивачкој политици иначе дијеле РТРС и БНТВ избрисане су у протеклој недјељи. Једнако као што међу српским политичарима постоји консензус о ратним догађајима у БиХ, а посебно када је у питању Сребреница и квалификација злочина – које су тамо починили припадници војске и полиције босанских Срба – као геноцида, такав исти консензус о томе влада и између ове двије РТВ куће. То је посебно било видљиво кроз истовјетан начин релативизације злочина почињених у том граду, али и потпуног недостака емпатије спрам жртава и њихових породица.

Извор: Анализирај.ба

 

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Дамир

19.07.2015 13:49

Истинито и жалосно. Како онда да причамо о помирењу? Знам да истина боли, али док год не "сазвацете" ту чињеницу око Сребренице и не будете овјективно извјеставали, нема помирења.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ми сами

19.07.2015 16:18

А ста ви оцекујете?Да ми Срби извјеставамо како би ви вољели или да клањамо с вама? Да промјенимо вјеру??? Не разумијем. Да је турски предсједник нападнут ви у Федерацији би извјеставали као наси у РС. Да ли је ФТВ била у Кравици? Да ли је споменуто у том дневнику клање Срба од стране Орица и његових монструма? Не гледам никад ни РТРС нити ФТВ али сам сигуран да нисте ни споменули побијене Србе 12-ог јула у дневнику ФТВ-а. Анализирај бре и Федерацију па онда паметуј....и одакле вам уопсте мисао да би ми Срби требали да се прилагодјавамо вама,да мислимо као ви,да пљујемо по својим борцима,водјама...

Name

Бн

19.07.2015 14:08

Замјерам БН-у сто су пустали музику на Дан залости у цијелој БиХ! А кад је био Дан залости у сусједној Србији нисте ниста емитовали... није вам фер.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Модрица

19.07.2015 14:08

Дефинитивно није коректно занемаривати зртве, поготово невине. Али да ли је неко цуо иједну ријец о српским зртвама на БХРТ-у који је заједницки сервис и којег плацамо и ми из РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Даре

19.07.2015 17:36

Проблем је у томе што Срби не гледају БХТВ. Нормално да се спомињу и српске жртве.

Name

Милос

19.07.2015 15:16

Зар није БН ТВ "издајницка" ТВ!? Исдпадосе БН ТВ и РТРС сада исти!? Хајмо ботови СНСД-а, пљујте...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гастарбеитер

19.07.2015 18:05

Под хитно престати са финансирањем БХТВ, ТВ претплату усмјерити српским телевизијама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Баја

20.07.2015 10:53

И ја сам ЗА, СТОП претплати БХРТ и ФТВ, ове двије педералне телевизије су исте, само онај ЛОГО није исти.

Name

Директ

19.07.2015 18:20

А кад се Бакир, Фахрудин и екипа сликају са Насером, онда ником ниста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

шта рећи

19.07.2015 18:54

Разлика између нас и Бошњака је у томе што нас није брига кога ће они бирати ,гледати, како ће организовати свој живот а они би да одлучују и шта ћемо да једемо.То све говори ко је какав

ОДГОВОРИТЕ
Name

разлог.ба

19.07.2015 19:15

Па зато и имамо свако своју телевизију...што , то би ви да лажете и на нашој ТВ ?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

рециклаза

19.07.2015 21:56

БН светионик истине. Свека цаст среца да вас имамо и моземо сирити истину.

ОДГОВОРИТЕ