Најава: Крећу и Швајцарци! 1. фаворит Базел, јури га Јанг Бојс!

Зна се ко је фаворит пред почетак сезоне у Швајцарској, где ће ове сезоне играти велики број српских интернационалаца.

Фудбал 18.07.2015 | 16:00
Најава: Крећу и Швајцарци! 1. фаворит Базел, јури га Јанг Бојс!

Шест титула заредом освојио је Базел у швајцарској Суперлиги, а по свим параметрима, тешко да ће неко успети да му стане на пут и у првенству које почиње ове суботе (мечевима Луцерн - Сион у 17.45 и Цирих - Јанг Бојс у 20.00)!

Базел је у паузи променио тренера (стигао Урс Фишер из Туна уместо Паула Соузе), али се и солидно појачао, пошто је после неколико година вратио Здравка Кузмановића, а свакако ће му много значити искусни Марк Јанко (стигао из Аустралије), Биркир Бјарнасон, који је плаћен Пескари 2.000.000 евра, као и репрезентативац Швајцарске Михаел Ланг (Грасхоперс). Међутим, највећу снагу чиниће играчи који су већ били у клубу, имена Филипа Дегена, Валтера Самјуела, Марека Сухија, Матијаса Делгада, Тауланта Џаке... говоре да ће Базелу тешко неко преотети титулу.

А највећа претња је Јанг Бојс, који је прошлу сезону окончао на другој позицији, са 12 бодова заостатка. У намери да скине Базел с трона клуб из Берна је током лета највише трошио, а из Бенфике су за по 3.000.000 евра стигли Миралем Сулејмани (који је претходне две године имао страшних проблема с повредама) и Лорис Бенито. Ту су Вилотић, Милан Гајић, Гијом Оро (некада ПСЖ), а у клуб је недавно стигао и суперталентовани репрезентативац Македоније, рођен 1996. године - Тауљант Сулејманов.

Гледајући играчки кадар, два поменута клуба далеко су изнад осталих, мада би можда могло да се очекује да ове сезоне нешто више уради славни Грасхоперс, који већ неколико сезона тавори у средини табеле, а протекле је био чак трећи отпозади. Највеће појачање свакако је искусни Швеђанин Ким Калстром, који је после три сезоне напустио московски Спартак и стигао у Швајцарску, а у Србији ће Скакавци бити посебно занимљиви јер су успели да после фантастичних игара на Мундијалиту на Новом Зеланду доведу Немању Антонова из ОФК Београда. Сјајни леви бек био је веома тражен овог лета, али је на крају изабрао Грасхоперс и очекује се да заблиста у предстојећој сезони.

Од осталих екипа не треба очекивати богзнашта, а главни кандидат за испадање је Вадуц, који је у претходном шампионату за само један бод избегао селидбу у нижи ранг (испао је Арау, а ушао је Лугано).

Када је систем такмичења у питању, ту се годинама ништа не мења - Швајцарци у елити имају десет клубова, играју по четворокружном систему, два првопласирана иду у квалификације за Лигу шампиона, трећи и четврти за Лигу Европе (придружује им се освајач Купа), а само последњепласирани испада из лиге.

Ево и мало статистике...

КОНАЧАН ИСХОД - У 42% случајева долази кец, у 31% двојка, а тек у 27% икс
УКУПНО ГОЛОВА - 3+ долази у 56% случајева, а 0-2 у 44%
ОБА ТИМА ДАЈУ ГОЛ - И домаћини и гости тресу мрежу у 55% мечева, а у 45% бар један тим не постигне гол
ПРВО ПОЛУВРЕМЕ - Најчешће је X, у 39% мечева, у 33% је кец, а у 28% двојка

ПАРОВИ ПРВОГ КОЛА

Субота
17.45 Луцерн - Сион
20.00 Цирих - Јанг Бојс 

Недеља
13.45 Базел - Вадуц 
13.45 Тун - Грасхоперс 
16.00 Сент Гален - Лугано 

Коментари / 0

Оставите коментар