Земље у којима ћете бити најбоље плаћени

Сједињене Америчке Државе су одраније познате као колијевка "америчког сна", гдје су примања изузетно висока, али постоје и оне земље које су мање познате по добрим примањима, а заправо, њихови грађани уживају у високом животном стандарду.

Свијет 18.07.2015 | 11:59
Земље у којима ћете бити најбоље плаћени

Истраживање о земљама у којима су високе плате је урадио топменсмагазине.цом, а једна од земаља која ће изненадити многе је Јужна Кореја, за коју кажу да је једна од азијских економија које се најбрже развијају, али не само у Азији већ и цијелом свијету. Ево листе од десет земаља у којима је зарада на врло високом нивоу.

1. САД: У овој држави сте плаћени искључиво онолико колико вриједите. САД је, у том смислу, најмоћнија земља на свијету, која има огромне залихе природних ресурса, а уједно је и највећи увозник робе, те други највећи извозник на свијету. Просјечни годишњи приход у САД је 56.000 долара, а пореска стопа износи 23 одсто. И док Американци уживају у највећим платама на свијету, они истовремено раде дуже од других и њихова радна седмица траје 44 сата.

2. Ирска: И док је Ирска позната као "пољопривредни центар" острва, највећи дио новца, заправо, долази од технолошке индустрије. Неколико великих компанија за дизајн видео-игрица, као и неколико стотина мањих технолошких компанија, има своје сједиште управо у Ирској. Просјечан приход у овој земљи је око 51.000 долара годишње, што је можда ниже од трећепласираног Луксембурга, али с обзиром на то да је пореска стопа 18,9 одсто, то значи да Ирцима остаје више новца него Луксембуржанима.

3. Луксембург: Ријеч је о земљи која одавно важи за финансијски центар Европе. Некада су били главни извозник жељеза у Европи, али данашње извозно тржиште подразумијева хемикалије, гуму и индустријске машине. Просјечан годишњи доходак у Луксембургу је 55.000 долара, али имају високу пореску стопу од 28 одсто. Према овом истраживању, сви становници Луксембурга живе добро.

4. Швајцарска: Швајцарски мануфактурни сектор је највиталнији, али и најробуснији у цијелој Европи. У овој земљи се производе здравствени и фармацеутски производи, али и хемикалије, инструменти за прецизно мјерење, као и музички инструменти. Годишња просјечна плата у овој земљи је око 53.000 долара, међутим пореска стопа је чак око 30 одсто.

5. Аустралија: Ову земљу многи сматрају социјалном демократијом. Има једну од највећих економија у свијету и велики је извозник хране и прехрамбених производа, али и нафте и минерала, док увози врло мало. У Аустралији је просјечна плата 51.050 долара годишње, а пореска стопа је 23 одсто, од чега се највећи дио издваја на здравство и образовање. И оно што је битно, Аустралија има 35-сатну радну недјељу, што значи да раде много мање од Американаца.

6. Велика Британија: Енглеска, Шкотска и Сјеверна Ирска чине другу највећу економију у Европи. Оно што се мало зна јесте да је највећи "произвођач новца" заправо Шкотска, гдје се налазе највеће нафтне резерве у ЕУ. Годишња просјечна плата је 41.000 долара, а пореска стопа износи око 25 одсто, од чега велики дио иде на здравствено осигурање и образовање. Међутим, становници Велике Британије не могу баш уживати у својим приходима, јер њихова радна седмица траје 42 сата, што је изнад просјека у ЕУ.

7. Канада: То је земља са великим Б што се тиче богатства. Ово је земља која посједује треће највеће нафтне резерве у свијету (иза Венецуеле и Саудијске Арабије). Канада је богата цинком, уранијумом, златом, никлом и алуминијумом, а канадске непрегледне прерије представљају главног произвођача пшенице, каноле и других житарица. Просјечна годишња плата у Канади је 45.000 долара, али је пореска стопа 23 одсто, од којих највећи дио иде на тзв. универзалну здравствену његу и образовање. Иначе, просјечна радна седмица у Канади износи 36 сати.

8. Норвешка: То је је најбогатија земља када је ријеч о природним ресурсима, као што су нафта и минерали. Норвешка има бесплатну здравствену његу и образовање, али и то има своју цијену - пореска стопа је 31 одсто, што је прилично много за просјечну годишњу плату од 49.000 долара. Међутим, оно што им оде на порезе, врати им се у виду слободних сати, јер њихова радна седмица траје 35 сати.

9. Јужна Кореја: Економија ове земље се најбрже развија, али не само у Азији већ и цијелом свијету. Јужна Кореја је пети највећи извозник на свијету, те седми највећи увозник. Јужна Кореја је и један од највећих извозника енергије, јер је у нуклеарним електранама производе и више него што им треба, тако да вишак извозе комшијама. Просјечна плата у Јужној Кореји је 36.039 долара годишње, а лични порези износе око 18 одсто дохотка. Највећи минус за Јужнокорејце је чињеница да им радна седмица траје 42 сата.

10. Холандија: Ова земља има можда и најфреквентније морске луке у Европи, што је и главни разлог њиховог прилично високог годишњег дохотка који износи око 47.000 долара. Ипак, пореска стопа у Холандији износи 31 одсто, али то иде на опште добро попут здравствене његе и високог образовања. Једна од великих предности рада у Холандији јесте што им радна седмица траје 35 сати.

Извор: Независне новине

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

240...

18.07.2015 14:12

РС

ОДГОВОРИТЕ