Невјероватан живот руског математичара и милијардера

Јевгениј Касперски је Рус који је основао једну од најбољих компанија за производњу антивирус софтвера, "Каперски Лаб". Његов живот је имао чудан ток: пре уласка у компјутерски бизнис, студирао је криптологију и радио у КГБ-у.

Занимљивости 18.07.2015 | 09:46
Невјероватан живот руског математичара и милијардера

Јевгениј Касперски рођен је 1965. године у Новорусијску, тадашњем делу Совјетског савеза. Још као дете волео је математику и све што има везе са техником. Са 12 година већ је учио природне науке из факултетских књига.

Његови родитељи су веома брзо увидели његов раскошњи таленат, те су га послали на додатне часове како би развијао своју вештину. Са 17 година уписује Институт за криптологију, инжењеринг и компјутерске науке у Москви.

Главни предмет био му је математички инжењеринг, али се фокусирао и на поменуте криптологију и компјутерске науке. Упркос свом интересовању за криптологију, није постао криптолог. Када су га упитали због чега није кренуо тим путем, одговорио је да "није довољно паметан за криптолога".

Након што је дипломирао, касперски је регрутован од стране КГБ, у чијем криптографском одељењу је и почео да ради. Тада се први пут упознао са светом компјутерских вируса, а 1989. године окрио је тада моћни вирус "Цасцаде". Анализирао га је и на основу њега направио свој антивирус програм.

Након распада СССР, напустио је КГБ и запослио се у Центру за информационе технологије (ЈАМИ), где је развио свој софтвер, који је назвао "АВП". Убрзо затим, овај антивирус постао је светски познат.

Током деведесетих година, регрутован је у војску Русије, где је служио као официр. Године 1997. одлучио је да оснује сопствену компанију. Тада се удружио са својом сада већ бившом супругом Наталијом, и створио гиганта који данас запошљава 3.000 људи и има годишњи профит од 771 милион долара.

Касперски запошљава младе геније широм света. Члан његовог тима постао је младић који је открио вирус "Стуxнет", познат по потпуном разарању иранских центрифуга.

Сав тај успех од Касперског је начинио звезду, али и мету. Његов двадесетогодишњи син је отет 2012. године. Након преговора са киднаперима, Касперски је платио откуп, а син је, срећом, прошао неповређен.

Од тада ниједан члан породице Касперски, када није на свом максимално обезбеђеном имању, на улицу не излази без телохранитељске пратње.

Захваљујући својим врхунским антивирус софтверима, "Касперски Лаб" важи за једног од највећих играча на глобалном тржишту. То је Јевгениј Касперског сврстало у елитни клуб светских милијардера.

Љубитељ је брзих аутомобила, егзотичних путовања и адреналинских спортова. Често је гост на најелитнијим универзитетима, где држи предавања.

Блиц

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

еее

18.07.2015 10:11

Будеш међу најпаметнијим на свијету , па добијеш кућни затвор ...тако се врједнују успјеси у садашњој цивилизацији...

ОДГОВОРИТЕ