За пељешки мост пао договор испод стола?

Одмах након што су први људи Владе Хрватске рекли да су из европских фондова обезбиједили новац за градњу пељешког моста, Јакуб Адамовић, потпарол ЕК, поручио је да процедура још није завршена и да Хрватска чак није послала ни службени захтјев.

Босна и Херцеговина 18.07.2015 | 10:08
За пељешки мост пао договор испод стола?

"Врло је важно да хрватска страна поднесе службени захтјев. Очекујемо да то учини крајем 2015. или почетком 2016. године, дакле, у не тако далекој будућности. Када тај службени захтјев буде примљен, треба током три мјесеца да донесемо одлуку, значи, релативно брзо. То што се сада говори, преурањено је и за нас је то само хрватско стајалиште, али врло је јасно да из перспективе ЕК одлука још није донесена", рекао је Адамовић.

Појашњавајући овај став ЕК, Синиша Хајдаш Дончић, министар поморства, саобраћаја и инфраструктуре Хрватске, рекао је да сама држава обезбјеђује средства, а након извођења радова у етапама ЕУ рефундира тај новац.

"Кад дође вријеме, рачуни се шаљу, они се провјеравају и добијате новац натраг. Дакле, никада не добијате новац унапријед, него га добијате по извршеним радовима", рекао је Хајдаш Дончић.

Изградња пељешког моста, упозоравају стручњаци, није у интересу БиХ, уколико се не уради по свјетским стандардима који подразумијевају висину од 60 метара и ширину стубова од око 500 метара. Мањи мост од овога онемогућио би БиХ излаз у међународне воде, што јој по конвенцијама УН-а припада.

И док стручна јавност у БиХ упозорава на штетне посљедице по интересе БиХ, у Министарству транспорта и комуникација БиХ засад званично ћуте. На питања постављена прије четири дана још нисмо добили одговор, међутим, извор из овог министарства тврди да је већ сада ствар готово јасна и да ће Хрватска Дубровник спојити са остатком земље, што је жеља свих власти у Хрватској.

"Није питање да ли ће, већ када Хрватска обезбиједити новац за мост. Тај пројекат ће се сигурно радити из фондова ЕУ, јер не ради се само о повезивању обала Хрватске већ о повезивању Европске уније. Висина моста биће до 35 метара, са ширином стубова од 250 метара, што никако не угрожава интересе Босне и Херцеговине", испричао је извор "Независних" из Министарства транспорта и комуникација БиХ.

На констатацију да стручна јавност негодује јер се тим димензијама моста практично блокира пут из БиХ у међународне воде, исти извор наводи да већи бродови и не могу у неумски акваториј због саме његове дубине.

"Министар (комуникација и транспорта БиХ Славко) Матановић и Хајдаш Дончић недавно су се састали у Хрватској и мислим да је већ све договорено. Мост који Хрватска гради није на штету БиХ, која ће и даље имати приступ међународним водама", испричао је извор "Независних".

Подсјећања ради, Влада Хрватске недавно је представила пројекат изградње пељешког моста, чија је процијењена вриједност, заједно са приступним путевима, око 370 милиона евра. Расписивање тендера за градњу моста најавили су за четврти квартал ове године, а почетак градње за почетак 2016. године.

Извор: Независне новине

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

абц

18.07.2015 08:14

Посто су Републику Српску ионако закинули за онај минијатурни излаз на море који је био у плану, нека цвијеца и бастована да се сами договарају. Њихова ствар, ста се то нас тице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

није море за сваког

18.07.2015 08:48

А ми какви смо сви заједно нисмо ниста боље ни заслузили.У инат једни другима дајемо Суторину па онда овај мост Србији хидроцентрале без накнаде и све то јер нас воде болесни фанатици којима смо ми као народ а наса куца и авлија насе дјеце Босна полигон за сопствено безобзирно богацење.Али нек Кд све продје када сви и све покупе остацемо ми са насом дјецом којој треба овако интелигентни какви смо да објаснимо засто зиве као индијанци у срцу Европе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГАСТАРБАЈТЕР

18.07.2015 09:39

А СТА ЦЕ БИТИ СА МОСТОМ КОД ГРАДИСКЕ... НОРМАЛНО - АМА БАС НИСТА....АУТОЦЕСТА ИЗ БАЊАЛУКЕ ВОДИ ДО "МИЛИНИХ ДВОРА" У БАКИНЦИМА, А ТАЈ МОСТ ЈЕ ХРВАТСКА ОБЕЋАЛА ИЗГРАДИТИ ДО 2050 ГОДИНЕ... А ЧОВЈЕК КОЈИ ЈЕ ОРГАНИЗОВАО И СПРОВЕО ОВУ СКУПУ "ЗЕЗАНЦИЈУ У ИМЕ СРПСКОГ НАРОДА", НЕДЈЕЉКО ЧУБРИЛОВИЋ ЈЕ САДА ВЕЛИКИ ПОЛИТИЧАР И ПРЕДСЈЕДНИК СКУПШТИНЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ... АФЕРИМ МИСКО, ТВОЈ ПУТ ЋЕ ГОДИНАМА ВОДИТИ ДИРЕКТНО У РИЈЕКУ САВУ И НИГДЈЕ ДРУГО И ИМА ПРОМЕТ 30 ВОЗИЛА ДНЕВНО !!!... ДА САМ ЈА ТО УРАДИО, САМ БИХ СЕБЕ СТАВИО У ЗАТВОР....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Микаило

18.07.2015 09:41

Хаха, извор независних новина. Каква сала.

ОДГОВОРИТЕ
Name

херцеговина

18.07.2015 10:12

Ово сви заједно треба да блокирамо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

размисли

18.07.2015 10:51

Сто ми цитав зивот да будемо миродјија у свакој цорби? На крају крајева, Неум је ионако хрватски, ниста нема ни са Сарајевом ни са Бањалуком, ни са муслиманима ни са Србима, па нек раде ста хоце са њим. Свако у своје двористе нек гледа. Постено.

Name

РЕ замисли

18.07.2015 12:30

Е бас због такви као сто си ти и јесмо ту гдје јесмо.