Одштампао комплетну Wикипедију у 7.473 књига

Њујоршки уметник Мајкл Мандиберг одштампао је комплетну Wикипедију с намером да људима омогући да својим очима виде колику количину информација тај сајт. Поређења ради, један гигабајт може да складишти информације еквивалентне онима које се налазе у хиљаду књига.

Занимљивости 18.07.2015 | 07:17
Одштампао комплетну Wикипедију у 7.473 књига

“Књиге су корисна мера знања”, рекао је он за ЦБС Неwс.

“Не знамо колико би једном човеку било потребно да прочита један ГБ или 50 ГБ података, али добро разумемо колико нам је времена потребно да прочитамо књигу”.

Резултат његовог рада је 7.473 књиге у којима се налазе сви чланци Wикипедију.

Истини за вољу, на папиру се може наћи само 106 примерака који ће бити део његове инсталације у Дени галерији на Менхетну, док је за остале припремио само налепнице на полици које би требало да укажу на њхову бројност.

Мендиберг је направио софтвер који је преузео све чланке с Wикипедије и сместио их у фолдер од 50 ГБ, а затим направио још један програм који је организовао све чланке.

Процес је трајао 25 дана и колекција сада може да се купи за 500.000 долара. Иако Мандиберг сматра да ће тешко наћи купца за све томове Wикипедије, сматра да ће многи желети да набаве појединачне књиге које коштају 80 долара.

Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар