Ново ледено доба стиже већ 2030. године?

“Мини ледено доба”, како га називају истраживачи, какво је погодило свет током 17. и почетком 18. века, очекује се већ 2030. године.

Занимљивости 18.07.2015 | 07:10
Ново ледено доба стиже већ 2030. године?

Ово је закључак истраживања професора Универзитета у Нортумбрији које је представљено на Националном састанку астронома у Велсу.

Познато је да Сунце има своје магнетно поље чије амплитуда и просторна конфигурација варирају временом.

Стварање и пропадање јаких магнетних поља на Сунцу доводи до промена у електромагнетном зрачењу, а научници су утврдили да се смењују у релативно правилним циклусима од 11 и 90 година.

Током 17. века Сунце је било у такозваном Маундеровом минимуму, а током тог периода на звезди се могло опазити свега 50 пега, уместо уобичајених више десетина хиљада.

Током последњег истраживања које су објавила чак три часописа, истраживачи су анализирали укупно позадинско магнетно поље током три циклуса соларне активности.

Они су открили да ће у периоду између 2030. и 2040. године доћи до драстичног пада сучневе активности у поређењу са условима који су постојали током претходног Маундеровог минимума и да ће због тога доћи до значајног захлађења на нашој планети.

“Током претходног Маундеровог минимума вода Темза и Дунав су биле оковане ледом током зиме, док је река Москва била залеђена на сваких шест месеци”, каже др Хелен Попова, која је развила јединствен модел за проучавање еволуције магнетне активности Сунца.

Да ли ће до таквог сценарија доћи и овог пута, знаћемо већ за пет година.

“Имајући у виду да ће наш будући минимум трајати барем три соларна циклуса, дакле око 30 година, могуће је да пад температуре неће бити тако драстичан као у 17. веку. Међутим, потребно је да испитамо све детаље. У контакту смо са климатолозима из више земаља и планирамо да наставимо да истражујемо ову појаву”, рекла је Попова.

Када је реч о глобалном загревању о ком се тренутно много говори, др Попова даје врло опрезне изјаве.

“Нема доказа да је глобално загревање изазвано људском активношћу. Студија која је испитивала деутеријум на Антарктику показује да је у последњих 400 хиљада година Земља прошла кроз пет загревања и четири ледена доба. Људи су се први пут појавили пре око 60 хиљада година. Међутим, чак и да је људска активност утицала на климу, можемо рећи да ће нови минимум Сунчеве активности дати човечанству другу шансу да смањи емисију загађивача и припреми се за нормалан циклус”, рекла је она.

Б 92

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

xy

18.07.2015 12:45

Ако вода мрзне на +40, онда се слажем.

ОДГОВОРИТЕ