‘Божја кацига’ за натприродни осјећај

Неуролог Мајкл Персинџер показао је у својим експериментима да је код људи могуће изазвати вештачко осећање натприродног.

Занимљивости 18.07.2015 | 07:06
‘Божја кацига’ за натприродни осјећај

Одвајање од сопственог тела, осећање да нам је неко натприродно биће у близини, тренутак пре могуће смрти па и говорење неразумљивих језика део су готово сваке светске религије.

Ти феномени, које су неки међу нама осетили, и те како су стварни, тврди неуролог Мајкл Персинџер.

У сарадњи с иноватором Стенлијем Кореном 2009. године осмислио је “Коренову” односно “Божју кацигу”, која узрокује настанак управо таквих осећања, а њихов изум сада жели да надогради предузетник Стивен Котлер који га жели као део конзоле за нову видео игру.

“Божја кацига” стимулише чеони режањ, а истраживања која су спровели Персинџер и Корен, доказала су да се натприродна искуства могу доживети и вештачким путем. Ово искуство тако би, путем видео игре, постало широко доступно, па чак и променило начин на који посматрамо религију", објашњава Котлер.

Целу теорију о повезаности биологије и искуства натприродног, Персинџер објашњава као стимулацију мозга. Она природно настаје путем одређених одрицања, медитације и ружних искустава, док кацига то заобилази и утиче тачно на одређене центре слепоочног режња.

Његов експеримент с кацигом покушали су да понове и научници са шведског Универзитета у Упсали, али нису добили ни исте ни сличне резултате, па су посумњали у истинитост тврдњи.

Аутори истраживања, међутим, критиковали су њихов експеримент јер није изведен према тачним правилима. Истраживање се тако и даље наставља, а у томе би требало да буде од помоћи управо и Котлерова игра.

Какви год резултати били, сигурно је да ће људи само потврдити колико су јединствени у свемиру.

Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар