Да ли је пољубац универзални знак љубави?

Можда мислите да се заљубљени парови широм света љубе, али то уопште није случај.

Занимљивости 17.07.2015 | 09:20
Да ли је пољубац универзални знак љубави?

Наиме, истраживања о томе како се љубљење доживљава у различитим културама, чији су резутати објављени у “Америчком антрополошком часопису”, обухватило је 168 народа широм света и показало да само у 46 одсто њих парови на пољубац гледају као на романтични гест, чиме је оспорено пређашње мишљење да је љубљење универзални доказ љубави.

Од 10 култура које су се проучавале у Европи, пољупци су учестали само код седам, док је у Северној Америци љубљење ‘живо’ само код 18 од 33 култура. У Јужној Америци стање је још драстичније, будући да тамо размењују пољупце у свега четири од 33 проучаване културе.

Многе ће изненадити да је на Блиском истоку, с друге стране, романтично љубљење било присутно у свих 10 култура које су се проучавале.

Научници су закључили да је перцепција да 'сви то чине на исти начин' раширена због "западњачког етноцентризма, који шири учесталу дезинформацију да је романтично-секусално љубљење универзална појава".

У неким културама љубљење се сматра неугодним и одбојним, а у ловачким заједницама пронађени су тек слаби докази да су пољупци означавали романтично-сексуалну склоност. Могуће је дакле да се наши преци уопште нису љубили како би показали нежност и наклоност, пише Индепендент.

Уместо тога, могуће је да им је оно служило у еволуцијске сврхе, јер, према холандским стручњацима, током пољупца у трајању од 10 секунди, две особе пренесу међусобно до 80 милиона бактерија.

Могуће је, дакле, да се љубљење развило као начин размене бактерија и оснаживања имунитета.

Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар