И Грчка би могла да призна Косово?

Србија је од Грчке затражила објашњење изјаве шефа дипломатије Никоса Коцијаса да ће Атина „подржати учлањење Косова у међународне организације“.

Свијет 17.07.2015 | 07:43
И Грчка би могла да призна Косово?

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић каже за „Блиц“ да је свестан притисака које Грчка трпи како би признала независно Косово, али да верује да до тога неће доћи.

- Упутили смо захтев грчком министарству спољних послова за разјашњење ставова њиховог министра Коцијаса. Очекујем да и поред великих притисака које трпи Грчка неће променити став о непризнању једнострано проглашене независности - наводи Дачић и додаје да то не би било у складу ни са међународним правом, ни с пријатељским односима две државе.

Министар у Приштини

Шеф грчке дипломатије Никос Коцијас претходно је у разговору са косовским премијером Исом Мустафом најавио да ће Атина подржати Косово у учлањивању у међународне организације, „укључујући оне у области безбедности“, изразивши убеђење да ће то допринети стабилности у региону, пренели су приштински медији.
Амбиција Приштине је, подсетимо, да пре свега постане чланица УН, након чега би јој се омогућио приступ у ОЕБС, Савет Европе, НАТО и остале кључне организације.

На питање новинара да ли ће Грчка признати независност Косова, Коцијас је остао недоречен, али је најавио да ће Грчка у Приштини отворити канцеларију за сарадњу с Косовом.

Амбасада

У Амбасади Грчке у Србији јуче нису одговорили на низ питања „Блица“, попут тога да ли ће Атина подржати чланство Косова у УН, ОЕБС и НАТО.

- Изјаве министра Коцијаса дате у Приштини су јасне. Грчка не признаје једнострано проглашену независност Косова и грчки став о том питању остаје непромењен - било је све што су рекли у Амбасади.

Враћају дуг

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић каже за „Блиц“ да постоји разлог за такву изјаву грчког шефа дипломатије.

- У обрачуну Грчке и Немачке око споразума са ММФ и Бриселом, САД су држале страну Грчкој. Зато Атина мора да врати дуг Вашингтону, а где ћете бољи начин за поткусуривање од Косова. Треба очекивати да Грчка посредно подржи чланство Косова у читавом низу међународних институција, укључујући НАТО. Међутим, преко ноћи неће доћи до неких радикалнијих промена у смислу признања Косова - закључује Анђелковић

Најава премијера Румуније

- Румунија ће преиспитати свој однос према независности Косова - најавио је крајем маја за „Блиц“ румунски премијер Виктор Понта. Он је тада одбацио тврдње приштинских медија да ће Румунија сигурно признати Косово, али је потврдио да ће државни врх у Букурешту „процењивати шта се на Косову променило од 2008. године“.

Против Виктора Понте је у међувремену у Румунији подигнута оптужница због корупције и више практично не обавља премијерску дужност.

Извор: Блиц

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

стојан

17.07.2015 06:37

Сувисе си наиван грцка це бас да испаста због васег пријатељсва

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално

17.07.2015 07:18

Нас тамо је несто мање од 7% и не цуди ме сто вецина дрзава у свијету признаје неовисно Косово а да будем искрен ја би их призно па да се та прица вец једном заврси, једино би тразио подруцја близе Србији гдје је нас народ вецински а остало би им дао и збогом заувјек!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Батан

17.07.2015 13:09

Па еби га, једино још то имају да продају. А недостаје им још само 350 милијарди.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

17.07.2015 15:11

Ципрас је као и ове насе лупаге све би продали тако и он само нема ста да прода,а сиптарска мафија це дати паре да их призна а и кад их признају ни једни ни други не играју никакву улогу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па да

17.07.2015 16:37

Не мозес ти бити независтан и имати своје мисљење а оцекујес помоц у парама.

ОДГОВОРИТЕ